Мускетарите на "Локо": Децата са бъдещето

Мускетарите на "Локо": Децата са бъдещето | StandartNews.com

Помощта на "Актавис" е животоспасяваща, отсече Иван Василев

Това е успешният модел за работа, заяви Илия Пашов

"Актавис" направи страхотен жест, като ще дари пари за ДЮШ на "Локо" (София). Гигантът във фармацевтиката се нае да помага в следващите 4 години. "Стандарт" се видя с изпълнителния директор на "Актавис" Илия Пашов, мотора на проекта Ивайло Паргов и шефа на "Локо" Иван Василев за повече подробности:

- Как се стигна до идеята за този проект?

Илия Пашов: След дълги дискусии и основно преразглеждане на нашите планове решихме, че за нашата компания е изключително важно да продължим да инвестираме в детско-юношеския футбол. Той определено има нужда от подкрепа и тя може да бъде оказана от бизнеса. Иво Паргов подготви един много по-мащабен и детайлен проект за развитие на детска школа. В Дупница свършихме всичко, което имахме като цел, поставихме началото на една добра школа, която вече се развива. Пожелаваме успех на децата от Дупница! А ние решихме, че е време да се пренасочим към София, където ще помогнем на още повече деца. Дълго обсъждахме къде е най-необходима нашата помощ. Така дойде идеята да помогнем на детската школа на "Локомотив". Клуб, който има дълга история и належаща нужда от помощ за развитие на детско-юношеската школа. Щастлив съм, че стиснахме ръцете си с г-н Паргов и г-н Василев и искрено се надявам, че бъдещите български футболни звезди ще бъдат от тази школа.

- Защо точно "Локомотив"?

Иво Паргов: Внимателно проучих ситуацията в София. Предложих на "Актавис" да помогнем на "Локомотив", защото в момента те са може би най-нуждаещият се отбор. А и това е една от емблемите на българския футбол. "Локомотив" е клуб, който в годините е дал много за българския футбол. Именно там е една от най-продуктивните школи. Познавам г-н Василев от много дълго време. При нас вижданията на развитието на ДЮШ в предварителните разговори съвпаднаха на 100%. "Актавис" е фирмата, която през годините винаги ми е помагала и взимала на сериозно моите проекти. Именно за това предложих на г-н Илия Пашов и г-н Питър Беркуист да помогнем на може би най-нуждаещия се в момента клуб. Надявам се целият този проект с финансовото дарение на "Актавис" да бъде максимално полезен на децата и юношите от кварталите "Надежда" "Връбница", "Обеля", "Слатина". Те ще получат възможност и шанс за изява на по-добри терени и в по-добри условия. Не на последно място -

да участват на международния турнир "Готия Къп"

който е едно уникално преживяване.

- Колко е важен този проект за събуждането на "Локомотив"?

Иван Василев: Това дарение е животоспасяващо. За да можем да възродим славната локомотивска школа. Не е тайна, че това бе една от най-продуктивните школи в българския футбол. Благодаря на Иво Паргов, защото той е в основата на този проект и на ръководството на "Актавис", че след моята презентация пред тях стигнахме до споразумение за едно много, много ценно дарение. Уверявам, че от моя страна и на целия клуб те ще получават пълна подкрепа и в бъдеще ще работим много добре.

- Можете ли да разкриете по-подробно какво включва дарението. Какво ще се строи и реновира?

Иво Паргов: Договорът за дарение е за 4 години. Включва изграждане на изкуствено игрище, пълна екипировка за всички деца, всичко необходимо за пълноценни тренировки. Ще се построят съблекални, треньорите в школата ще бъдат финансово обезпечени. Децата от "Локо" всяка година ще участват на турнира "Готия Къп". До момента юношите от Дупница имаха невероятния шанс да отидат два пъти на този международен форум и да представят България. Сега ще дадем шанс и на децата в София, защото смятам, че заслужават и те да се докоснат до тази магия, наречена "Готия Къп". Ще се постараем в следващите 4 години нищо да не липсва на децата и треньорите от школата на "Локо". Предвидили сме всяка година

наставниците да пътуват на обучение в школи

на големи европейски клубове. По този начин ще се запознаят със свои колеги и ще обменят много ценен професионален опит.. Така ще бъдат още по-квалифицирани и подготвени. Това е изключително важно в този проект, защото наред с подобряване на материалната фаза ние ще изискваме от треньорите професионално и модерно обучение на тези деца. Не е тайна, че "Локо" разполага с едни от най-талантливите деца.

- Има ли план за реклама и конкурси за привличане на още деца в школата?

Иво Паргов: Разбира се. Това обаче е нещо, което ще дойде само. След като успеем да реновираме базата, няма да им пречки. И няма да върнем нито едно дете. За нас ще е чест тази школа да е продуктивна, това е целта на целия проект. Всеки желаещ да тренира и да спортува е добре дошъл на ст. "Локомотив".

- Отворени ли сте към още сътрудничества за родния спорт?

Илия Пашов: Аз искам да апелирам към всички, които имат възможност и желание да помогнат на българския спорт, и в частност на детския футбол, да го направят. Всеки бизнес, който иска да помогне и на нашия проект, с каквото може, каня го да се присъедини към нас! Всяка една допълнителна помощ привлича допълнителни деца към футболните терени. Считам, че това е успешният модел за възраждане на българския футбол - бизнесът, държавните институции и спортните клубове - заедно. Чрез спорта децата ни ще са здрави.

Иван Василев: И възпитани. А дори да не успеят в спорта, ще получат много ценни житейски качества, които могат да преобърнат живота им.

- Вие чувствате ли се като "Тримата мускетари на "Локо" (София)?

- Да! (в един глас).

- Г-н Пашов, ще посещавате ли мачове на "Локо"?

- Разбира се, винаги когато имам възможност.. Вече имам и сезонна карта за двубоите. Но най-често ще ходя на мачовете на децата и юношите. Искам да следя прогреса, който момчетата правят чрез нашия общ проект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай