Лекуваме успешно 90% от децата с вродени сърдечни малформации

Лекуваме успешно 90% от децата с вродени сърдечни малформации | StandartNews.com

С помощта на "Българската Коледа" ще обновим апаратурата си

Трупаме загуби, за не караме родителите да доплащат скъпите консумативи, признава доц. Анна Кънева от Националната кардиологична болница

Децата с вродени сърдечни малформации са една от каузите на тазгодишното издание на "Българската Коледа". Колко са те, какви проблеми срещат специалистите, които ги лекуват, и как може да им се помогне, попитахме доц. Анна Кънева. Тя е един от малцината специалисти в страната, които помагат на тези деца в Националната кардиологична болница (НКБ) в София.

- Доц. Кънева, защо тазгодишната кампания на "Българската Коледа" е посветена на децата с вродени малформации? Колко са те?

- Вродените аномалии се срещат при около 5% от децата. Сред тях вродените сърдечни малформации (ВСМ) са най-чести. Честотата на ВСМ e около 10 на 1000 живородени деца, т.е. всяка година се раждат около 500 деца с ВСМ.

- Колко от тези деца успявате да излекувате?

- С напредъка на сърдечната хирургия и интервенционалната кардиология днес над 90% от децата могат да бъдат лекувани успешно. Разбира се, спектърът на заболяванията е много широк - от "леки" до сложни комплексни кардиопатии, които допреди 10-15 г. се смятаха за неоперабилни. У нас годишно се извършват 350 операции и около 150 интервентни процедури - една алтернатива на оперативната корекция.
Резултатите зависят от много фактори - вида, сложността на ВСМ, възрастта и състоянието на детето. Ако се касае за новородено в критично състояние със съпътстващо заболяване или в рамките на генетичен синдром, рисковете се увеличават. Нерядко при много сложни, комплексни кардиопатии се налага извършването на многоетапни хирургически корекции.

- Каква част от децата, които се нуждаят от операция, са бебета?

- Световна тенденция в областта на сърдечната хирургия на ВСМ е децата да се оперират в ранна възраст. В нашата клиника около 50% от оперираните са до 2 г., а

25% са оперираните в първия месец след раждането

Но имайте предвид, че едно сърдечно болно дете на 2 г. изостава във физическото си развитие в сравнение със своите връстници.

- Вие сте единствената клиника в страната, която лекува тези деца, имате ли всичко необходимо, за да работите спокойно?

- Клиниката е единствената структура в страната, в която се осъществява цялостна диагностика и лечение, включително и чрез интервентни процедури на деца с вродени и придобити сърдечни заболявания, ритъмни и проводни нарушения. Отделението осигурява над 95% от потребностите на детското население със сърдечно-съдови заболявания в страната. При нас децата се обгрижват изцяло - проследяват се преди и след лечение в консултативния кабинет, хоспитализират при необходимост от неинвазивни и инвазивни изследвания (сърдечна катетризация), извършва се подготовка за оперативно или интервенционално лечение, след операция се превеждат за интензивно лечение в детска реанимация. За да извършваме целия този обем работа на европейско ниво, е необходима високоспециализирана техника и апаратура, както, разбира се, и компетентни специалисти. Работим с изключително скъпоструващи консумативи, но за съжаление НЗОК не реимбурсира тези медицински изделия адекватно. Покрива се една минимална цена, което поставя нашите пациенти в неблагоприятна ситуация. Ограничаването на възможностите за използване на модерните скъпоструващи консумативи в детската кардиохиругия и интервенционалната кардиология поставя нашите деца в неравностойно положение спрямо техните връстници в Европа.

- Каква е практиката в тези случаи - родителите доплащат ли, или разходите остават за сметка на болниците?

- Родителите на сърдечно болните деца не доплащат за лечението в НКБ. Скъпоструващите консумативи, които се използват, са за сметка на болницата, респективно - клиниката. Въпреки че работим много интензивно, сме във финансов дефицит. Благодарение на разбирането на ръководството на болницата не сме закрити, защото няма икономическа структура, която да работи на загуба и да се толерира. Всеки месец получавам информация, че клиниката ни е на минус около 200 000 лв. Това демотивира персонала, хората напускат, търсят реализация в чужбина или частни заведения и попадаме в един порочен кръг.

- Имате ли в момента достатъчно кадри?

- Проблемът с кадрите е изключително тревожен и се опасявам, че ще се задълбочава. Особено тревожно е, че

напускат младите лекари и медицински сестри

Липсата на медицински сестри води до критично намаляване на екипите. В детската реанимация, която разполага с 10 легла, за да се грижат адекватно за оперираните и тежко болните деца, са необходими 6-8 сестри на смяна, а при нас екипите са по 4. Същият е и проблемът в отделението по детска кардиология и педиатрия. Детската кардиология, детската сърдечна хирургия, реанимация, анестезиология са много тежки специалности, които изискват постоянно обучение. Една от причините за този недостиг от специалисти, от една страна, е неадекватното заплащане, а от друга - липсата на перспектива за развитие и израстване в професията. Ако медиците не са адекватно заплатени, те търсят по-леките специалности. Затова при нас трудно идват млади специалисти. Правим всичко възможно да има приемственост, но се срещаме с доста големи проблеми.

- Какво е генералното решение на проблемите?

- На първо място е решаването на проблемите с недофинансирането на нашата дейност. Смятам, че въвеждането на ДСГ (диагностично-свързани групи) ще доведе до по-добро и адекватно финансиране на болниците. Да кажем, че можем да приемем пациент със сърдечна недостатъчност, за която се плаща 420 лв. Минималният престой е 3 дни, но ние невинаги можем да изпишем пациента на третия ден, защото не е в добро състояние. Независимо от това колко време и с какви медикаменти лекуваме, получаваме една и съща сума. Ако има система, която би допринесла за допълнително финансиране на тежко болните пациенти, на пациентите със съпътстващи проблеми, на болниците с национално значение, ще е добре за нас. Иначе конкретно за нашата специалност в МЗ има внесена програма за развитие на детската кардиология и кардиохирургия. В нея се предвиждат възможности за развитие на кадрите, за долекуване на пациентите след сърдечна операция, необходимостта от апаратура. В програмата се предлага създаването на структура, която

да обгрижва пациентите, навършили 18 г.

които продължават да имат проблеми и нужда от проследяване и лечение. За съжаление, сега такава структура няма, а болните с ВСМ, навършили 18 г., се увеличават непрекъснато. В тази програма е заложено развитието на модерната детска кардиология и кардиохирургия, на кадрите за нея. Но всичко това трябва да се покрие с допълнително финансиране от около 500 000 лв. на година.

- Представихте ли програмата и на новия екип на здравното министерство?

- Срещата ми с министъра на здравеопазването предстои. Програмата е представена на министрите д-р Таня Андреева и д-р Мирослав Ненков. Началникът на детската кардиохирургия се срещна вече с новия екип на МЗ, който има доброто желание да ни помогне, и се надявам програмата да се приеме и да започне нейното реализиране. Предложихме и една нова клинична пътека за хирургично лечение на децата с вродени сърдечни малформации до 1-годишна възраст, която беше приета, като се надяваме да бъде остойностена адекватно. Досега тази пътека беше обща за деца и възрастни, но нейното финансиране е недостатъчно, защото престоят на децата е много по-дълъг в сравнение с възрастните и разходите са по-големи.

- Има ли опасност да затворите клиниката?

- Не мисля, че това ще се случи, тъй като сме единствената клиника в страната, освен това хората, които работят, са отговорни пред професията и пациентите, но ако напускат с такова темпо - лекари и медицински сестри, не искам да мисля какво може да се случи. Ако се наложи да спрем работа, ще сме принудени да насочваме децата за лечение в чужбина, а това ще струва на държавата много скъпо. Цената за лечението на едно дете е между 100 и 200 000 евро, колкото е издръжката на клиниката ни за един месец.
Родителите на децата с ВСМ, които са свидетели на случващото се, написаха отворено писмо до водещите институции - Президентството, НЗОК, МЗ и други

събраха над 5000 подписа в подкрепа на клиниката

и се срещнаха с д-р Румяна Тодорова и министър Москов, като споделиха тревогите от състоянието на клиниката.

- Какво очаквате от "Българската Коледа"?

- Надяваме се да имаме възможност за подновяване на апаратурата, за купуването на един модерен ехокардиограф и на нова техника за отделението по интензивно лечение на деца. Там има нужда от монитори и дихателни апарати, сегашните са физически и морално остарели. "Българската Коледа" вероятно ще подпомогне и някои от нашите пациенти, които се нуждаят от генетично лечение или лекарства, които не се покриват от НЗОК. Накрая ми се иска да призова хората да даряват, защото само така можем да обновим апаратурата за децата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай