Готов съм да платя полета на Борисов до Разград

Готов съм да платя полета на Борисов до Разград | StandartNews.com

Стефан Шарлопов е председател на Българския съюз по балнеология и спа, който за втора поредна година организира световен конгрес за проблемите и възможностите в сектора. Какви шансове за страната ни дава домакинството на подобен форум? Кои са предимствата и недостатъците и на родния спа туризъм? И колко стръмен е пътят към успеха? Стефан Шарлопов пред "Стандарт".

СПА индустрията бележи ръст напук на кризата

Можем да печелим милиони от здравен туризъм, казва Стефан Шарлопов

- Г-н Шарлопов, за втора поредна година Българският съюз по балнеология и спа организира международен конгрес у нас. Какъв очаквате да е ефектът от подобно събитие за родния туризъм?

- Преди 7-8 години за спа индустрията в България не се говореше изобщо. Обявиха ме за луд и за човек, който подхранва илюзии, когато обяснявах, че това е бъдещето на родния туризъм. Всъщност с развитието на спа индустрията у нас не откриваме нещо ново, а възраждаме добре забравени неща, които датират още от времето на траките и на Римската империя. Римските армии неслучайно са се рехабилитирали у нас преди и след важни битки. От територията ни е управлявана империята, строени са селища, римски бани. Римляните прекрасно са знаели, че територията на България има невероятен климат, богати минерални води и условия за лечение. Например Сандански е подходящ за лечения на заболявания на горните дихателни пътища, Хисаря на бъбреците и дробовете, Поморие на двигателно-опорната система, а Кюстендил дори цари безплодие. Имаме 4 сезона и прекрасен климат, богатство на минерални води. И римляните са го знаели.

- Като че ли обаче сега и в България, и по света това не е толкова известно?

- Съгласен съм с това, че не сме толкова прочути, колкото бихме могли да бъдем. Неслучайно съм председател на Българския съюз по балнеология и спа, защото моята лична кауза е това да се промени. Българите трябва да разберат на каква невероятна свещена земя живеят и да се отърват от негативизма. Факт е, че туристическият бизнес и спа индустрията се развиват устойчиво въпреки кризата. А такава не е имало от края на 20-те години на миналия век. Което означава, че щом в такъв момент бележи устойчив растеж, представете си какъв би бил бумът в по-благоприятни икономически условия. И ние трябва да се радваме на печалбите в този сектор и да се опитаме да ги увеличим, вместо само да говорим за индустриите, които се свиват. И сега спа хотелите, които са наши членове, имат над 50% годишна заетост, но могат и повече. И тогава няма да сменяме персонала, а ще го държим на работа през цялата година. При постоянна работа ще поддържаме и качеството на услугите, така че и туризмът, и клиентите да печелят.

- Какви конкретни резултати очаквате от събитието?

- Такива, каквито си представях и преди 5 г., когато за първи път, отново в Сандански, проведохме първия борд на директорите на Европейската спа асоциация. Тогава гостите не вярваха, че ще открият в България такива възможности и потенциал. Това очаквахме и при провеждането на първия подобен конгрес през миналата година в Поморие, и на втория сега - в Сандански. Да станем разпознаваеми като спа дестинация. Защото сега няма достатъчно информация, а ние не отстъпваме на Чехия, Унгария, Гърция, Турция и Румъния.

- Кои са предимствата и недостатъците като дестинация за спа?

- Ние разполагаме с много различни видове минерални води, природни забележителности. И, когато видят това, експертите се питат защо не ги използваме така успешно, както това се случва в собствените им страни. Спа туризмът има своя потенциал, но ние започнахме да обръщаме внимание на това през последните 5-7 години. Сега очакваме след конгреса от Европа, която ще види условията ни - респект. Потенциалът ни е огромен и ако се синхронизира законодателството ни с европейското, нищо няма да пречи у нас да се лекуват германци и други европейци, а за престоя и процедурите да плащат съответните им здравни каси. Вече се срещнахме със здравния министър д-р Петър Москов, от който има проявено разбиране това да се случи. Имаме подкрепата и на Министерството на туризма. Базата и персоналът са ни подготвени и ако това се случи, можем да печелим милиони евро от този здравен туризъм. Стига да се отървем от негативизма си.

- Негативизмът ли пречи най-много на бизнеса?

- Именно негативизмът е единственото, което не ми харесва в България. Този убийствен и вопиющ негативизъм. Да дам и пример. Бях шокиран от начина, по който се коментира посещението на премира Бойко Борисов с хеликоптера на правителствения отряд в Разград за откриване на новата трибуна. На един отбор, който допреди няколко години бе неизвестен, а сега е шампион на България и познат в Европа. Нали именно "Лудогорец" и собственикът му Кирил Домусчиев докараха у нас звездния отбор на "Реал Мадрид"? Безумие е как нападнаха премиера за цената на този полет от 2900 лв. За какво иначе имаме този хеликоптер? И кой щеше да плати времето на Борисов и на министрите от кабинета за 10-те часа между Разград и София? Да не би правителствените коли да се карат на вода? Ако колите на всички се движеха между двата града, цената щеше да е почти същата, а времето - изгубено. Затова и според мен Борисов взе правилно управленско решение. Той показа подкрепата си за спорта и успешния бизнес. И именно това е работата на премиера. И аз съм готов още днес да преведа тези прословути 2900 лв. на правителствения отряд. И това е правилно. Защото трябва да се хванем всички, до последния човек, независимо от възрастта, да запретнем ръкави и да си свършим работата, да усвоим евросредствата и да направим нещо, за да живеем по-добре. За да има траен растеж. Виждам усилията на кабинета за подобряване на инфраструктурата, инвестиции в селското стопанство, търсене на инвестиции от арабския свят. Явно преди години Царя е имал това предвид, казвайки, че българинът трябва да си смени чипа - че трябва да сме по-позитивни.

- Не сте ли пристрастен към това управление?

- Дори и да звуча пристрастно, всъщност бих казал това и за всеки министър-председател. Ние трябва да се научим на уважение към институциите. Ето, бих подкрепил и реакцията на Кирил Домусчиев на 100%, ако той бе единствено собственик на футболния отбор "Лудогорец". Но той е председател на КРИБ и като такъв не би трябвало да каже тези думи. Иначе чисто човешки това е нормалната реакция. Аз сигурно щях и да го лепна със собствения му микрофон това момче. Защото пита неверни неща, стадионът беше пълен. Все едно някой да дойде като гост на рождения ви ден във вас, да започне да се заяжда и вие да не го изхвърлите. А Домусчиев се извини и съм сигурен, че създалата се ситуация ще му бъде обеца на ухото занапред и повече не би реагирал така. И трябва да се спре дотук, а не да се налива всеки ден масло в огъня. Аз също съм бивш журналист и съм бил пристрастен към темите за проблемите в икономиката. Но ние много добре си проверявахме информацията, защото носехме отговорност за всяка дума. В момента като че ли липсва всякакво уважение към институциите. Какво печелим, като две седмици обсъждаме подобни теми? Всеки трябва да се пребори сам със себе си и да извади от себе си гения да се занимава с определено нещо. Защото Господ ни е дал различни дарби. Трябва само да ги намерим, да ги извадим и да заложим на тях. А не да се вайкаме - "Леле, мале! Трудно ми е". Без усилия, труд, постоянство и позитивизъм няма да успеем да вървим напред. Наистина избор на политиците е да влязат в управлението и никой не ги е карал. Но ние трябва да разберем и колко много неща има за вършене. Корабът се люшка и от световната криза, и от санкциите към Русия и другите глобални теми. Морето е бурно и трябва да сме заедно, за да не потъне корабът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай