Експерти ще търсят в София изход за Украйна

Експерти ще търсят в София изход за Украйна | StandartNews.com

Черноморският регион
не може без НАТО и ЕС

Кристина Узунова,
Софийски форум за сигурност

- Г-жо Узунова, на 8 и 9 септември Софийски форум за сигурност организира международна конференция по актуални проблеми. Кои ще бъдат участниците в нея?

- В конференцията ще участват известни експерти по сигурността от редица европейски страни, Русия, Украйна, Армения, Азербайджан. Тя ще събере специалисти от най-авторитетните български и чужди аналитични звена, представители на правителството и дипломати. Те ще търсят решения на въпросите на сигурността в региона на Черно море. Особено внимание ще бъде обърнато на кризата в Украйна и други "замразени" конфликти в региона, както и на ролята на НАТО и ЕС. Организатори на събитието, освен Софийски форум за сигурност, са също Фондация "Конрад Аденауер" и Центърът за европейски изследвания "Вилфред Мартенс". Конференцията ще бъде открита от външния министър Даниел Митов.

- Какви ще бъдат акцентите в дискусиите?

- Срещата на експертите е в отговор на задълбочаващата се криза в Украйна. Въпреки демонстрираните опити за търсене на дипломатическо решение на конфликта, почти ежедневно наблюдаваме спорадични военни действия, водещи до нови жертви. От началото на конфликта досега са загинали над 7000 души, включително цивилни граждани. Ранени са десетки хиляди, а над 1,5 млн. души са се превърнали в бежанци. Тази стряскаща статистика показва, че конфликтът дълбоко засяга украинското общество и шансовете за намиране на решение намаляват. Кризата със сепаратистките региони засилва политическите, икономическите, тежките социални и финансовите проблеми, пред които Украйна е изправена.

- Какъв подход според вас може да е рационален за изход от тази сложна и тежка ситуация?

- Няма как да се отговори на такава сериозна криза с частични решения. Необходим е комплексен подход за възвръщане на стабилността в страната и в региона. Ясно е, че Черноморският регион страда от дефицит на сигурност. Оптимизмът, с който доскоро се гледаше на този регион като на мост на сътрудничество между Европа, Азия и Африка, сякаш се е изпарил. Днес той е заключен между конфликти. От една страна, са тези в Близкия изток и дейността на Ислямска държава, от друга, са редица "замразени конфликти" и сегашната криза в Украйна. Всичко това създава една тенденция, която измества Черноморския регион в периферията на процесите, вместо да бъде в техния център. Няма как решаването на конфликтите и преодоляването на дефицита на сигурност да стане без участието на външни фактори, включително на НАТО и ЕС. Ето защо конференцията ще обърне специално внимание на бъдещите политики и действия на двете организации в широкия Черноморски регион.

- Каква трябва да е ролята на България в този процес?

- Конфликтът в Украйна пряко засяга сигурността и стабилността в целия регион и в Европа. България трябва да играе активна роля при определяне на политиките на НАТО и ЕС в Черноморския регион и се надяваме, че конференцията ще бъде принос към тази роля на страната ни за изграждане на нова система на сигурност в Черно море. Повече информация за събитието може да бъде намерена на официалния сайт на организаторите - www.sofiaforum.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай