Д-р Ненков: Линейките не може повече да са таксита

Д-р Ненков: Линейките не може повече да са таксита | StandartNews.com

Ще сменям шефове в някои болници, признава здравният министър д-р Мирослав Ненков

- Д-р Ненков, президентът призова всеки от служебните министри да направи ревизия на наследството. Вие успяхте ли?

- В процес съм, в процес съм. Ще има ревизии на обществени поръчки, големи. Част от тях, наистина, са правени в последната секунда.

- Работата ви като министър започна с трусове. Трябваше бързо да намерите решение с казуса с уволнените директори на възлови болници. Назначихте проверки. Кога очаквате резултати?

- Искам да бъдат прецизни проверките, да не е само отбиване на номер. Ще има, разбира се, някакви предварителни, ориентировъчни данни, но цялостната и приключилата проверка няма да бъде преди средата на другия месец примерно.

- Кой кадрува в здравеопазването, д-р Ненков?

- Който успее, той кадрува. Де юре министърът на здравеопазването еднолично може да сменя някои директори. Други от тях трябва да се явят на конкурс. Т.е. министърът има доста голяма свобода в болниците, които са под неговата юрисдикция, да променя управленските им тела. Това е и добре, и зле. Когато приех да поема този пост, получих пълната гаранция от президента, че никой няма да идва в кабинета ми и да настоява кой какво да управлява. За тези 10 дни не ми се е случило. Промените, които смятам да направя в някои бордове на болници, са мое решение. Те няма да са нито партийни функционери, нито мои приятели, нито хора, които някой ми е казал да назнача. За това давам личната си дума.

- Кои са болниците, в които предстоят промени?

- Няколко са. Има назначавани хора, които са от бившия политически кабинет на д-р Таня Андреева, които вече не са част от управлението на Министерството на здравеопазването, те ще бъдат сменени. Член на борд на директорите не може да е човек, който е извън нашата система вече. Такива хора ще бъдат сменени и някои други промени ще бъдат направени, върху които още размишлявам и правя консултации.

- Кои и какви са тези болници? Столични ли са, в провинцията ли са, какви са?

- Трите болници, в които бяха сменени директорите, там са поставени политическите лица от кабинета на д-р Андреева. В Бургаската например. Чакайте да не импровизирам, това е, сега се сещам, защото пред мен нямам документ.

- Когато поехте поста, обявихте, че спешната помощ ще бъде във фокуса на работата ви, какви стъпки ще предприемете?

- Не вярвам, че ще успея да направя нещо по отношение на по-големите им приходи, но има няколко стъпки, които биха ги облекчили в ежедневната им работа.

- Какви са тези стъпки?

- Има идея да минат на 7-часов работен ден. Това означава, че като изпълнят месечната си норма, ще натрупат извънреден труд, който ще им бъде платен. Това е една стъпчица, която ще позволи да бъдат увеличени заплатите. Сега специалистите в МЗ правят изчисления в този вариант дали ще можем да увеличим издръжката на Бърза помощ, за да може да бъде компенсирано това по-голямо плащане към тях, да не свършат парите през ноември и да се окаже, че няма смисъл от това минаване на 7-часов работен ден. Това едното. Второто, разбрах от колегите, аз имах среща с тях - ама среща с онези, които са в линейките, че, отивайки в определени болници, са принуждавани от дежурните екипи да разнасят пациента до рентгена, до скенера, което е над час загуба време за екипа. Тази практика ще я спрем. Искам да направим така, че пациентът, като се вземе от мястото на инцидента, да бъде закаран в първата оборудвана болница, която е най-близко. За да не се возят пациентите напред-назад. Има още една практика, която много ми се ще да премахна, сега върху това също се работи. Примерно някой пациент, извикал Бърза помощ, който не е медицински спешен случай. Изключително много настоява да бъде закаран в болница, не може да му бъде отказано, при условие, че човекът сам себе си възприема, че има нужда. Екипът го оставя в болница. Персоналът го преглежда, изследва и се оказва, че нито е за болница, нито е за Бърза помощ, а за най-обикновено домашно лечение от общолекуващия лекар. Тогава се вика отново екип на Бърза помощ, който транспортира този пациент до дома му като такси. Това нещо също ще се постарая да го премахна.

(Със съкращения от БНР)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай