Добрев: Гласуваме бюджета независимо от БСП

Добрев: Гласуваме бюджета независимо от БСП | StandartNews.com

Готови сме да направим Министерство на туризма

Внасяме промени в разчетите на хазната преди второ четене, казва икономистът на ГЕРБ Делян Добрев

- Г-н Добрев, ще има ли промени в бюджета до 6 август? И държавният глава, и премиерът, и ГЕРБ, и ДПС застанахте зад промяната. Склонни ли сте в ГЕРБ на компромис и какъв ще е той?

- Искаме актуализация не само в бюджета на здравната каса, но и на държавния. Двете неща вървят заедно. Необходимо е освен увеличаване на средствата за здравеопазване, да има намаляване в посока прогнозните приходи в бюджета на 2014 г. Защото към този момент знаем, че се чака огромно неизпълнение на приходите заради блокираната работа на агенция "Митници" и НАП. Това са най-малко двете неща, които трябва да бъдат направени при актуализацията на бюджета. Нямаше как да откажем на президента да подкрепим актуализацията, защото в тези два месеца на служебен кабинет всички знаят, че няма да има парламент. И ако се наложи промяна в бюджета, тя няма как да бъде извършена. Така че преди да се разпусне това Народно събрание, трябва да се даде минимална гъвкавост на служебния кабинет, за да може да изпълнява функциите си. Разбира се, трябва да бъде увеличен и лимитът за дълга. Този лимит е недостатъчен.

- Варианта, внесен от кабинета "Орешарски", ли ще подкрепите, или ще искате преразглеждане на параметрите?

- Имаме готовност за промени между първо и второ четене. И ще предложим такива. Проблемите са в приходната част на бюджета, трябва да се увеличи и лимитът за дълга.

- Как очаквате да реагира БСП?

- Тяхната позиция е най-необяснима. Промените в бюджета се внасят от премиера, който те излъчиха. И ако не го подкрепят, това означава, че те бламират правителството си. От тях всичко може да се очаква.

- Подкрепихте искането на президента за отваряне на досиетата в КТБ. Лидерът Борисов начерта четири стъпки. Оттук нататък какво следва? За закон няма време.

- Не само че няма време, но и законът, предложен от БНБ, казваше Народното събрание да обяви едно юридическо лице в несъстоятелност. Това не е работа на Народното събрание. Ако със закон се обяви едно юридическо лице в несъстоятелност, каква е гаранцията, че този прецедент няма да се повтори. В същото време още 1996 година има достатъчно добро законодателство. БНБ има правомощия да приложи съществуващото законодателство.

- Лидерът на ГЕРБ Борисов няколко пъти в последните дни повтаря, че коалиция с ДПС няма. По доста теми обаче имате сходни позиции. Как ще се аргументирате пред избирателите си, ако ви попитат?

- Аз не знам как по-ясно това да го кажем. Избирателите на ГЕРБ вярват в нейното ръководство и в хората, които представляват партията. Те са го доказали на всички избори, на които ние сме побеждавали. Това е по-скоро тема, по която се спекулира най-много от страна на БСП. Те със зъби и нокти се опитват да демонстрират някакъв синхрон между ГЕРБ и ДПС заради собствените си политически амбиции.

- Какви са поуките след една година управление на кабинета "Орешарски" и една година ГЕРБ в опозиция?

- През тази една година се създадоха проблеми във всички сфери на обществено-икономическия живот. Това доведе и до оставката на правителството. Многократно предупреждавахме, че се правят грешни политики в редица сфери. Нямаше обаче кой да ни послуша. Виждаме в момента неизпълнение на бюджета от над 1 млрд. лв., стигнаха до проблем с банките и банковата сфера, енергетиката е в колапс. Там има над 2 млрд. лв. натрупани нови задължения. Провеждаше се социална политика с цената на тока, което в крайна сметка ни излезе много скъпо.

- Колко?

- 2 милиарда. За да си ги представят хората, ще кажа, че вместо да ги губим по този начин, ако бяха инвестирани в енергийна ефективност, можеше да санираме всички многофамилни жилищни сгради в цяла България. При това безплатно. Сега тези пари изчезнаха някъде. На едно домакинство с ниски доходи, на което сметката за тока е 50 лв., те спестиха 2.50 лв. От друга страна, който може да си го позволи и има сметка от 4000 лв., за него отстъпката е 200 лв.

- Наскоро ГЕРБ заяви, че няма достатъчно данни за финансовото състояние на държавата. Наясно ли сте вече какво е то?

- Укриваха отчета на НЕК в продължение на месеци. Той беше готов още в края на март, но беше публикуван едва юли. Той се разминава съществено от отчета, който ние имаме. Загубите на НЕК по наши данни са над 500 млн.лв., а в същото време със счетоводни трикове тя е намалена до 140 млн. лв. Разходи, които не са одобрени от регулатора, но фактически са разходи, не са включени в отчета. Това обаче не означава, че загубата я няма.

- "Южен поток". Трябваше ли проектът да бъде замразен?

- В нашия управленски мандат подкрепяхме проекта. Всички наши действия обаче бяха в рамките на европейското законодателство. Ние считаме, че "Южен поток" е голям инфраструктурен проект, но той не трябва да се реализира в противоречие с европейските правила. Точно обратното. Трябва да се реализира по един прозрачен начин, спазвайки европейското законодателство. Ако не го направим, България я грозят наказателни процедури. Две такива вече стартираха. Първата за измисления търг около Коледа миналата година и за опита на двама депутати от БСП да изключат газопровода от европейските правила за достъп на повече от един доставчик до тръбата.

- Кои са депутатите?

- Явор Куюмджиев и Таско Ерменков. В крайна сметка тези европейски правила не са самоцел. Ако имаше прозрачен конкурс, цената може би нямаше да е 3.8 млрд. евро. Прогнозната стойност е много по-ниска от получената на този измислен търг. От друга страна, ако има достъп до газопровода на други доставчици, това ще създаде конкуренция и българите ще можем да избираме дали да си купуваме от един или от друг доставчик газа, който ни е необходим.
- Преди дни лидерът Борисов заподозря афера с парите за "Уестингхаус" и АЕЦ "Козлодуй".

- Имаме тотална липса на информация. Не е нормално толкова голям проект да се обсъжда на оперативно заседание, от което стенограми няма. Защо параметрите по едно такова евентуално споразумение се обсъждат на тъмно? Това е и най-големият проблем при това правителство - всичко, което то свърши за тази една година, е на тъмно и вероятно продиктувано от задкулисни интересни. Дори не знаем кой състави кабинета и кой носи отговорност за него. Една година по-късно разбрахме, че той не се подкрепя нито от БСП, нито от ДПС. И това са случайни хора, дошли да станат министри.

- Вие виждате ли експерт в лицето на някой от членовете на кабинета в оставка?

- Не виждам нито един сектор, в който да има напредък. По-скоро обратното.

- Наскоро коментирахте, че приходите в туризма падат с 10%. В. "Стандарт" прави ежегодна кампания "Чудесата на България" за развитието на културно-историческия туризъм. Как виждате развитието на тази индустрия?

- Очевидно е, че тази година има проблем в туристическия бранш. Наистина, вероятно с около 10% ще е по-малък броят на туристите и приходите от тях. Нужно е следващото правителство да предприеме действия, за да не се превърне този проблем в тенденция. В последните 10 години ежегодно имаме ръст в броя на туристите. 2014 г. е изключение. От друга страна, в Гърция например, има около 20% ръст на туристите. Това означава, че туристите ги има, но те заобикалят България. Трябва да бъдат положени усилия да си върнем добрите позиции. Това може да стане с обособяването на отделна структура през следващия мандат.

- За агенция ли говорите?

- Или самостоятелна държавна агенция, или защо не - дори министерство на туризма. Специално за културния туризъм още в мандата на ГЕРБ предприехме действия в посока част приходите от концесионни възнаграждения да бъдат използвани за инвестиции в културно-исторически туризъм. Държавата събира около 100 млн. лв. от концесионни възнаграждения. От тях половината средства отиват в общините, но с другите около 50 млн. лв. трябва да бъде създаден един клон и 20 или 30 млн. от средствата да бъдат заделени в специален фонд за инвестиции в културно-историческия туризъм. У нас този вид туризъм е около 3%, а държави с нашия потенциал развиват около 13%. Самостоятелно министерство ще позволи както да предприемем необходимите действия, за да гарантираме продължаване на позитивния тренд в масовия туризъм, така и инвестиции в алтернативния туризъм.

- В ситуацията на колапс в държавата, описахте я като потъващ кораб, пожелавате ли си ГЕРБ отново да е на власт и вие отново министър?

- За мен самия не си го пожелавам. Въпросът не е коя ще е политическата партия и кои ще са министрите, а по-скоро въпросът е какво трябва да направим, за да се върнем отново по пътя, по който бяхме тръгнали.

- В тази връзка загубата на пари от еврофондовете при кабинета "Орешарски" ще донесе ли щети за страната?

- Едно след друго по различни оперативни програми губим средства. Това създава допълнителен проблем за разплащането на близо 3 млрд. лв., които не идват. Ние отново трябва да се върнем на пътя на усвояване на европейски средства и да започнем отново да привличаме чуждестранни инвеститори.

- Преди година вие се явихте с 80 стр. платформа за вота. Тогава някак не се получи сблъсък на идеи и платформи. Кампанията беше всички срещу ГЕРБ. Сега какво очаквате и ще има ли много промени в платформата?

- За съжаление по време на предишната кампания през 2013 никой не можа да чуе програмата, която предлага ГЕРБ за нов управленски мандат. Както и за програмите на нашите опоненти. Измисляха се скандал след скандал. Аз се надявам на тези избори нашите идеи да бъдат чути. Сега актуализираме нашата програма, защото в много от секторите нещата са се променили към по-лошо и трябва да се вземат по-драстични мерки. И докато ние имахме платформа за мандата, БСП повтаряха една мантра от 250 000 работни места. Сега, година по-късно, не само че няма разкрити нови работни места, но и безработицата се е увеличила. И аз се надявам хората да не вярват на празни обещания.

- Каква е прогнозата ви за следващия парламент. Колко депутати ще имате по ваши сметки?

- Това ще го каже избирателят. Ние се надяваме да имаме пълно мнозинство. И имаме шансове за това, за да носим отговорност за управлението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай