Контрабандата изяжда парите за здраве и образование

 Контрабандата изяжда парите за здраве и образование  | StandartNews.com

- Г-жо Йорданова, над 30 процента от дизела у нас се търгува контрабандно, става ясно от анализ на министерството на финансите. Какви са мерките срещу нелегалната дистрибуция на гориво?
- Оповестените цифри са изключително стряскащи. Считахме, че създадената връзка между НАП и Митници и контрола на всички бензиностанции ще се отрази върху контрабандата. Оказа се обаче, че за близо 30 процента от потреблението продължават да не се внасят данъци. Анализът показва, че с най-голям относителен дял от недекларираните доставки, т.е. най-рискови са доставките с получатели от селското стопанство и транспорта. Тези два икономически сектора са и най-големите потребители на дизелово гориво. В резултат на изготвените анализи е разработена стратегия за предотвратяване укриването на данъци при доставките на течни горива. Компонент от нея е предложението на ГЕРБ от края на 2014 година т.нар. "ведомствени бензиностанции" да се свържат с НАП. Считаме, че така ще осветлим движението на течни горива от производител до краен клиент. Тази промяна обхваща не само земеделските производители, обхваща лицата, осъществяващи транспортна дейност, спедиторска, производствени и строителни дейности и др. Според нас правилният път е в превенцията и осъществяването на контрол.
- Защо България продължава да губи най-много приходи заради контрабанда на цигари и алкохол от всички държави членки в ЕС?
- Следим внимателно анализите, които се правят месечно и на база на които се предприемат и съответните стъпки срещу контрабандата на тютюн и тютюневи изделия.
В парламента разглеждахме и промени по отношение на производството на тютюн и тютюневи изделия, като си дадохме отсрочка от 6 месеца, така че да получим нотификация от Еврокомисията. А именно - дали системите, които искаме да въведем за контрол на т.нар. "изход" и съответните броячи се одобряват и отговарят на европейското законодателство. В момента, в който получим нотификацията, ние сме готови веднага да предложим такива законови промени. Категорична съм, че няма сектор, който да е останал безнадзорен, всички усилия на приходните агенции, както на НАП, така и на Митниците са насочени основно в тази посока.

Видно от анализа на МФ, който коментирахме по-горе средногодишно не се декларират около 1 200 000 хил. литра дизелово гориво, т.е. Загубата за държавния бюджет от укрити данъци по нерегламентираните доставки и продажби на течни горива се оценява на приблизително 1 млрд. лв.Колкото повече приходи има една държава, толкова повече разходи може да се направят в сектори като образование, здравеопазване.
- Реалистична ли е по-високата събираемост?
- По-високата събираемост в приходната част чрез осъществяване на стриктен контрол, гарантира и по-висока разходна. Особено в сектори, които се нуждаят от финансиране - образование, здравеопазване, социални дейности. Само една силна икономически държава може да има и силна социална политика. Затова и ние като мнозинство ще подкрепяме всяко предложение на кабинета за стабилизиране на публичните финанси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай