50 млн. по света бягат от терор

50 млн. по света бягат от терор | StandartNews.com

В Женева се притеснихме след скандала в Калище, признава Франсис Маркъс от ВКБООН

Иван Филчев, наш пратеник

Женева/София. Британецът Франсис Маркъс работи в отдел "Комуникации" на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Женева. Преди да се захване с каузата, в продължение на 6 г. е служител на Червения кръст в Китай. Хуманитарната му кариера е предшествана от години журналистическа работа в Би Би Си. "Стандарт" го потърси за коментар по повод зверствата на "Ислямска държава" и голямата бежанска вълна, която могат да отприщят към Европа.

- Г-н Маркъс, враждебността към бежанците набира сила в България. Наясно ли сте с тези случаи?

- Враждебността към бежанците не е характерна само за България. Затова и работим чрез различни кампании, за да намалим, доколкото е възможно, негативното отношение към хората, търсещи убежище.

- Предвиждате ли подобна кампания в България?

- В момента се работи по такава. Нашата цел е да популяризираме толерантността и расовата търпимост не само в България, но и в останалите държави. Мисля, че е важно да уточним, че вашата страна не е единствената, която приема бежанци. Наясно сме обаче, че ни предстои трудна работа, за да променим обществените нагласи към чужденците, търсещи убежище.

- По какъв начин посрещат бежанците в останалите европейски държави?

- Търсещите убежище и хората, бягащите от политическо преследване и насилие, се отправят към различни държави, където ситуацията е съвсем различна. Върховният комисариат на ООН за бежанците обаче настоява за единен европейски подход, защото това е общ европейски проблем. Във френския град Кале например върху местните властите се упражнява голям натиск с цел да се попречи на бежанците да стигнат до Обединеното кралство. Това е само един от примерите, че Европа се нуждае от общ подход към бежанците.

- Трябва ли да възприемаме бежанците като проблем за обществото?

- Когато имаш насреща си голям брой от търсещи убежище хора и кажеш, че това е голямо предизвикателство, е едно. Ако обаче опишеш бежанските потоци като проблем, то тогава привнасяш негативизъм в гледната точка. Всеки човек може да има своя принос към обществото. Знаете ли, не бих искал някой да ме третира като проблем или някой да възприема Вас като такъв. Ние сме хора, които можем да имаме своя принос към дадено общество, но в един момент може да ни се наложи да разчитаме на помощ, за да се справим с трудна ситуация. Понякога хората се нуждаят от международна помощ, за да се справят с някаква безизходица. Убеден съм обаче, че можем заедно да намерим отговорите на въпроси, които изникват с идването на бежанците. Все пак трябва да отбележа, че нарастващият им брой изправя Европа пред сериозни предизвикателства.

- Какво се случва в повечето случаи с бежанците? Те успяват да се интегрират в страната, която ги е приютила, или пък остават постоянно изолирани?

- Трудно е да се даде отговор на подобен абстрактен въпрос. Ако хората не могат да се завърнат в държавата, от която са избягали, тогава се опитваме да намерим т. нар. устойчиво решение. Това означава преместване в друга държава или интеграция на място или пък, в крайна сметка, ако ситуацията в родината им го позволява, да се приберат, ако искат, разбира се. Третото обаче е възможно единствено, ако конфликтът е приключил или пък другите причини за бягство вече не са на лице, което, за съжаление, в по-голямата част от случаите не е така. Интеграцията на бежанците в България или пък в която и да е било държава, зависи от много неща. От положението в самата страна, от това, което искат и най-вече - от това, което могат бежанците. Един сирийски бежанец с умения и опит има по-голяма вероятност да се интегрира, но пък няма и никаква гаранция за това. Комплексно е. Тук играят географските, индивидуалните и политическите фактори.

- Какви ще са последиците от създаването на Ислямска държава?

- Не зная колко са вече бежанците от кюрдския град Кобане в Сирия. Твърде вероятно е и целият град да избяга в Турция. Наясно сме с последните развития и сме подготвени за различни сценарии. Не мога да кажа повече по въпроса, защото навлизаме в територията на политиците. Спирам с отговора си тук, за да избегнем спекулациите.

- Очаква ли се все пак голяма бежанска вълна към Европа?

- Броят на бежанците нараства и по всяка вероятност тази тенденция ще продължава. Ако ми позволите обаче, ще ви обърна внимание към някои проблеми в България. Липсата на толерантност и враждебността будят притеснения. Правозащитни организации алармираха, че бежанци са били връщани от границата обратно в Турция. Не сме наясно с детайлите на тези ситуации, но все пак се надяваме, че България ще остави вратата си отворена за хората, нуждаещи се от помощ и ще продължи да бъде чувствителна към нуждите на хора, бягащи от държави, в които животът им е изложен на опасност. Границите трябва да се използват по-скоро за закрила, отколкото за предпазване от тези хора.

- А какво мислите за стените, които в някои страни се издигат по границите?

- Няма държава, която е успяла да се опази от "чуждо нашествие", дори и да е издигнала стена. Мисля, че решението идва по-лесно, ако вратата се остави отворена за търсещите убежище и ние се борим точно за това. В България трябва да наблегнете на интеграцията на бежанците във вашето общество. Трябва да се помогне на тези хора да научат езика ви, за да могат да намерят работа. ВКБООН полага усилия за осигуряването на курсове по български, съвместно с организацията "Каритас". Трябва да се улесни и достъпът на деца бежанци до българските училища. Много сме обезпокоени заради случая в село Калище, където през септември не пуснаха няколко деца в училище.

- Какво е мнението ви за този инцидент?

- Лично аз не съм запознат с подробностите по този случай. Все пак всеки се надява да не се стига до подобни инциденти. Такива ситуации поставят бежанците в още по-неприятно положение. Те са принудени да търпят и враждебното отношение на местните, което не е редно да се случва. Да не забравяме, че те са избягали заради лошо отношение от своите държави.

- Изолиран ли е този инцидент или имате информация и за подобни в останалите страни?

- За съжаление не става дума за прецедент, което го казвам със съжаление. България не прави изключение. Изправени сме пред голям бежански поток в Средиземно море. Тази година почти 3000 души загубиха живота си в морето в опит да се доберат от Северна Африка до Малта и Италия. Така че България е една малка част от общата картина, но ние все пак имаме притеснения. И именно защото броят на бежанците в Европа непрекъснато нараства, призоваваме постоянно за единен европейски подход. В крайна сметка бежанците не трябва да излагат на риск живота си в тези претоварени лодки в морето, от което се възползват контрабандистите. Затова бихме искали да има някакъв друг начин, по който тези хора да кандидатстват за убежище. Мъчителното прекосяване на Средиземно море е възможно най-лошият сценарий, който гледаме. Хора губят живота си в опит да намерят сигурност.

- Нямате ли усещането, че в последните години броят на бежанците по света нараства много бързо?

- Преди няколко седмици беше публикуван доклад, според който бежанците по света са над 50 млн. Тези данни наподобяват ситуацията в света след Втората световна война, като става дума за драстично нарастване на броя на бежанците, който включва и разселените хора. Дори може да се каже, че броят на бежанците в собствените им държави надвишава броя на онези, които прекосяват граници. Всичко това изисква големи усилия и разбиране от хората с градски живот, в който можеш да изпиеш едно капучино, когато ти е кеф, да си изтеглиш пари от банката в случай на нужда, а в края на деня да се завърнеш в уютния си апартамент. За нас е трудно да си представим какво означава да загубиш всичко, да си в постоянен страх за собствения си живот и този на децата си, да видиш живота си разрушен в руините на къщата си. Не можем да разберем в какво отчаяние в каква безнадеждност се намират голяма група от хора, към която обществото трябва да носи отговорност.

- Какво е вашето послание?

- Без значение пред какви проблеми сме изправени в ежедневния ни живот, трябва поне за момент през деня да се поставим на мястото на търсещите убежище по света и да се опитаме поне за миг да изпитаме мъката им. А, за да докажем, че наистина сме човешки същества, трябва да направим всичко по силите си, за да осигурим закрила за бежанците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай