ЦСКА не се нуждае от милостиня, а от истината

ЦСКА не се нуждае от  милостиня, а от истината   | StandartNews.com

Спасители, спасители и пак спасители. ЦСКА може да няма лиценз, добри футболисти и читав стадион, но за сметка на това около клуба е пълно със спасители. Те са навсякъде - в лицето на държавата, министерството на спорта, БФС, "Царско село", Томов, Стойчо Младенов, Манджукови, Инджови, Милкогеоргиевци. Накъдето и да се обърне изстрадалият червен фен, все спасители на ЦСКА вижда. Да се чуди човек как от толкова много загрижени лица и институции, червените стигнаха до това положение.

Ето, сега ще ви разкрием още един спасителен план. Твърди се, че в крайна сметка ЦСКА ще бъде полуспасен и ще получи лиценз за "А" група. Как ще се случи това?! Лесно, всички "загрижени" в Изпълкома на БФС, а те не са никак малко, ще направят пореден компромис.

Дали е законно?! Едва ли, но в българския футбол законът никога не е бил от значение.
Сега обаче голямата разлика е, че за да има бъдеще ЦСКА, правилата трябва да се приложат до последната точка. И колкото по-бързо го проумеят, най-вече червените фенове, толкова по-добре за ЦСКА. Защото единствено те не разглеждат армейския клуб като бизнес или политическо начинание, а го подкрепят от любов.

Ако нещата не се променят, в близките 10 години ЦСКА ще загуби най-важното нещо за един клуб - феновете. И ако сега ЦСКА разполага с фенска маса от порядъка на 1-1,5 млн. запалянковци, бъдете сигурни, че след 10 години, при подобен начин на управление на всички нива, няма как тази огромна бройка да не намалее. Ето това е истинският проблем на ЦСКА, а и на "Левски".

Именно поради тази причина трябва ясно да се заяви: "Г-да многобройни "Спасители", ЦСКА не се нуждае от милостиня, а от истината - колкото и жестока да е тя!"

Кое е едно от най-важните неща, с които ЦСКА е печелел фенове и уважение?! С победи над отбори като Ливърпул, Аякс, Байерн, Шахтьор, Монако, Реал (Сосиедад), Динамо (Москва) и много други.

Имат ли червените лиценз за Европа, където да премерят сили с тези състави?! Не. Тогава за какво им е подаянието "лиценз за "А" група"? БФС не губи нищо от неучастието на ЦСКА в Европа, но ако армейците не са в "А" група, за централата става лошо. Интересът към първенството ще се срине и парите от тв права ще намалеят драстично. Не на последно място ще се потърси сметка и от самия футболен съюз защо други отбори, макар и с по-малко дългове към различни институции, взимат безпроблемно лиценз, а ЦСКА - не.

А така, с някакъв половинчат лиценз, БФС се опитва хем да тушира напрежението пак за сметка на бъдещето на ЦСКА, хем да си гарантира финансовия интерес.

Ето това не трябва да бъде допускано. Защото най-титулуваният български клуб няма право повече да живурка в "А" група без истински цели и амбиции, ритайки за здраве и харчейки някакви милиони за безумни неща. Червените не могат вечно да са донори на "А" група и забавлението на села и паланки да е свързано с големи победи над тотално разнебитения армейски тим.

На това трябва да се сложи край. ЦСКА е сгафил и няма лиценз за Европа! Нещата не могат да се върнат, но трябва да се направи опит за кардинална промяна. Има ли човек или хора, които за 2-3 години разполагат с финансовите възможности да изплатят 23-милионния дълг и същевременно да изградят отбор, който да се бори за титлата?

Ако има, тимът отива в техни ръце. Ако няма - ЦСКА фалира и започва да се гради нов клуб. Клуб за пример, който да е еталон за развитие на отборите в цяла България. С ясни идеи за своето бъдеще, уважаващ съперниците си, но същевременно не се бои от тях. Не търси вината навън и не манипулира собствените си фенове отвътре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай