Рисковете на дамския гамбит

Рисковете на дамския гамбит  | StandartNews.com

Димитър Ганев,
политолог от изследователски център "Тренд"

Далеч съм от убеждението, че в ГЕРБ имат категорична яснота за това коя ще е тяхната кандидатура за президент. На стартовата площадка стоят няколко варианта. Струва ми се, че тези непрекъснати слухове за конкретни кандидати до голяма степен може да са своеобразно тестване на имена. Като се пусне например в публичното пространство, че ще е Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев или Кристалина Георгиева, може да се види какви ще са реакциите в социалните мрежи, медиите, както и как ще реагират опонентите и партньорите на ГЕРБ. Чрез това непрекъснато спекулиране с версиите за кандидат-президент управляващите демонстрират и още нещо - че имат много варианти и

тяхната скамейка далеч не е толкова къса

в което ги обвиняват опонентите им. Видяхме само през последните няколко месеца колко имена се спрегнаха - Йорданка Фандъкова, Николай Младенов, Кристалина Георгиева, Томислав Дончев, Димитър Николов. Бойко Борисов също присъства като винаги възможен вариант.

В последните дни най-натрапчиви са намеците в посока на столичната кметица. Трябва да се има предвид обаче, че евентуалната номинация и победа на Йорданка Фандъкова на президентски избори ще отвори друг проблем, който ще висне със страшна сила след вота. А именно - трябва да се правят нови кметски избори в София. Това означава най-малкото организационна мобилизация за всяка от партиите, включително и за ГЕРБ. Освен това нещата в София засега вървят добре. Фандъкова се справя с ролята на балансьор между различните кръгове в общината. От друга страна, най-спряганото име за евентуален кмет на столицата е това на Лиляна Павлова. Ако тя заеме този пост, това пък ще отвори дупка в регионалното министерство, което пък е ключово за ГЕРБ. Ето защо ми се струва, че подобна кадрова рокада с Фандъкова президент и то в условия на доста динамична политическа обстановка е малко вероятна. Едва ли герберите ще се решат на такъв ход. Трябва да имаме предвид, че фундаментът на управлението на ГЕРБ се крепи до голяма степен на местната власт. Именно тя беше тази, която успя да върне герберите на власт през 2014 г. Това не позволи на ДПС и БСП да осъществят замисленото от тях унищожение на техния политически противник. Успешната и ефективна местна власт за ГЕРБ е от изключително значение.

А всяко оголване на кметска позиция е доза несигурност

Разбира се, на ГЕРБ при всички случаи им трябва победа на президентските избори. Това е категорично. ГЕРБ до голяма степен печелят симпатии и подкрепа от това, че изглеждат като силните - партията, която не е губила избори от създаването си. В България конформисткият вот не е за подценяване. Нещо повече, ако ГЕРБ загуби на президентските избори, това недвусмислено ще доведе до предсрочни парламентарни избори в рамките на следващите няколко месеца. В ситуация, при която ГЕРБ е победена за първи път, те ще изглеждат по-скоро в ролята на слабия. Това минира полето за предсрочни парламентарни избори и може да окаже много лошо влияние върху резултата на ГЕРБ на този най-важен за тях вот.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай