Мъчителният танц на БСП и азбукарите

Мъчителният танц  на БСП и азбукарите | StandartNews.com

"Изпреварихме политическите си опоненти с две обиколки - вече имаме листи и политическа програма", похвали се вчера лидерът на АБВ Георги Първанов. Знаменателната дума на новия му проект е "обиколка" - от януари насам експрезидентът и неговият екип не са спрели да вършеят по села и паланки, устройвайки си перманентна предизборна кампания. Совалките на ръководството на АБВ гонеха и други цели освен чисто агитационните. За кратък период партията успя да изгради действащи структури почти навсякъде из страната, създаде женска и младежка организация.

АБВ, покрай другото, си уплътнява времето и с похищение на ценни червени кадри. Последно в Стара Загора за водач на тяхната листа бе привлечен ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков. Само преди броени дни на пленум на местната БСП проф. Станков бе класиран на четвърто място в тяхната листа, което означаваше, че най-вероятно ще бъде сложен на пето място. Бившият земеделски министър интерпретира отношението на собствената си партия като унизително и премина в отбора на бившия президент. За няколко месеца редица шефове и заместници на общински структури на соцпартията емигрираха в АБВ и се

канят на изборите да воюват с бившата си формация

Партията на Първанов донякъде дублира платформата на БСП, като набляга най-вече на занемарените от "Позитано" 20 обещания - замяната на плоския данък с прогресивен, изграждане на АЕЦ "Белене" и "Южен поток", ускорена реиндустриализация на страната и др. В същото време АБВ изгражда и своя собствена философия, която се върти около рефрена за президентската република - концепция с множество последователи.

Няма съмнение, че битката вляво между доскорошните съпартийци ще бъде кървава и ожесточена. На 25 май азбукарите взеха над 4%, като резултатите им бяха особено окуражителни в големите градове.

За разлика от АБВ, които се радват на устрема и грешките на растежа, БСП се намира изключително критичен момент от своята история. Падането от власт е съпроводено с демонизиране на червените, с чистка на кадри и люти вътрешни схватки за оскъдните избираеми места в листите. На "Позитано" 20 гледат като омагьосани напускащите членове и единствено процеждат през зъби "ренегати". Освен абевейците, в левицата се очертават още два проекта, които ще използват разочаровани социалисти за строителен материал - "Движение 21" на Татяна Дончева, а също и новосформираната коалиция между Българската левица и Зелената партия.

На фона на разрояването и спадащото доверие новият председател Михаил Миков продължава да стои пред тежка дилема - дали да тръгне на радикални промени в листите, или да заложи на старите коне в надбягването на 5 октомври. По всичко личи, че нищо извънредно няма да се случи, освен леки рокади на местата. БСП ще влезе в кампанията с нелеката задача да отстоява съмнителните постижения на правителството на Орешарски. Още не е уточнена предизборната им програма, което се показва и от

шизофреничното отношение към 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

- едновременно да бъде и да не бъде.
Червената партия твърде дълго време се състезаваше сама със себе си за гласовете на левите избиратели и все още не осъзнава, че вече работи в условията на безмилостна конкуренция. "Вързаните в кърпа" симпатизанти преподадоха горчив урок на "Позитано" 20 на евроизборите, като си останаха у дома. Едва ли са станали по-доволни от самосвалянето от власт и преминалата банкова паника.

За разлика отпреди година и половина, когато БСП водеше битка за "освобождение от ГЕРБ" в сътрудничество дори с десните днес социалистите са сами срещу всички. Още повече, че всички опозиционни партии ще си правят кампания на техен гръб, а отношенията с досегашния партньор ДПС влязоха в ледена епоха.

Най-голямата заплаха пред червено-виолетовия дуел е БСП и АБВ да се юрнат в братоубийствена информационна война, с която да отвратят част от избирателите и да влошат взаимно резултатите си. От друга страна, конструктивният сблъсък на идеи и лидери може да събуди за нов живот лявата кауза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай