Клаус спаси румънците от Мики Маус

Клаус спаси румънците от Мики Маус | StandartNews.com

Сигурно още цяла седмица в северната ни съседка ще отзвучава ехото "Клаус, Клаус, Клаус, ти ни спаси от Мики Маус". Много често румънците сравняват Виктор Понта с Мики Маус. Вероятно малцина си спомнят, че немец, а именно крал Карл Първи, създаде модерна Румъния. Той е този, който въвежда либералната конституция. Фердинант Първи, крал на Румъния, също е бил немец. Сега още един немец Клаус Йоханис застава начело на северната ни съседка.

Балотажът в Румъния показа, че дори когато в коридорите на властта управляват интригите и страстите, а пък кампанията е била пропита от неутолима политическа амбиция, все пак народът има последната дума. Призна го и Виктор Понта, който в полунощ срещу понеделник каза, че народът е винаги прав. По същия начин звучеше и Клаус Йоханис, чийто коментар беше "Победата е ваша. Скъпи румънци, вие сте герои!". Факт е, че този вот протече феноменално, защото 25 години след революцията румънците излязоха от домовете си и се бореха до последно за правото си да гласуват. Всъщност това беше и залогът и на първия, и на втория тур. Има една мисъл, която много харесвам, а именно "Колкото по-нагоре една котка се качва на дървото, толкова от по-високо ще падне". Нещо подобно се случи с Понта. Неговата кампания започна с фалстарт и завърши така. Първият предизборен митинг на Понта беше на празника на Букурещ. Тогава градът бе блокиран от автобусите с хилядите организирани симпатизанти, които се изсипаха в румънската столица. Вторият гаф стана, когато Понта използва неправомерно румънския трикольор в плакатите си. Третият удар дойде от настоящия президент Траян Бъсеску. На фаталния 13 октомври в ефира на телевизия "Реалитате" той разкри, че Понта е бил таен агент, офицер под прикритие на външното разузнаване в периода 1997-2001 г. Новината изригна в скандал, защото се оказа, че по същото време Понта е бил и прокурор, а според чл. 83 от старата конституция и член 132 параграф 2 от новата двете длъжности не могат да се съвместяват. Но може би най-големият фал на Понта беше вотът в чужбина по време на първия тур.

Предвестникът за победата на Йоханис се появи в петък, когато партията на Ангела Меркел поиска от кабинета на Понта да отвори допълнителни секции за вота в неделя и според депутатите от Бундестага това, което се е случило на първи тур, е било много недемократично. И именно гласовете на румънската диаспора в чужбина решиха изхода на вота. 90 на сто от тях са в подкрепа на Йоханис. Критиците му до последно го наричаха безличен и го обвиняваха заради това, че има много имоти, а няма деца. Всъщност румънците го харесват заради това, че няма навик да влиза в политически боричкания и интриги. Йоханис мълчи и действа. Това е най-характерното за него. Видяхме го като кмет на Сибиу как превърна града в изключително атрактивна туристическа дестинация. Сега ще имаме възможност да видим дали Йоханис ще се справи много добре в национален мащаб. Той обича да цитира мисъл на американеца Джеймс Кларк, който казва, че политикът мисли за следващите избори, а държавникът за следващото поколение. Любимото мото на Йоханис по време на цялата предизборна кампания бе "Искам страна, в която когато стане дума за правосъдие, политическия цвят да няма значение". Точно заради това може би румънците повярваха на Йоханис, който си постави като цел много сериозна икономическа и социална реформа, промени в държавната администрация, децентрализация и деполитизация. Освен това Йоханис иска да намали някои данъци и да увеличи други, защото масово някои бяха изкуствено занижени от Понта. Той обаче ще се изправи пред сериозни предизвикателства. Румъния отново е в рецесия. Един от основните й проблеми е укриването на данъци, което се равнява на около 16,2 % от БВП или 22 млрд. евро.

Не зная дали Йоханис е най-подходящият човек за продължаване на борбата срещу корупцията, но със сигурност ще се обгради с хора, които разбират от това. Той се радва на подкрепата на иконата в борбата с корупцията Моника Маковей. Не случайно след първия тур тя обяви, че го подкрепя с две ръце. Това, от което мнозина се тревожат сега, е, че разнобоят и конкуренцията между президент и премиер няма да приключи.

Понта даде да се разбере, че няма никакво намерение да се отказва от премиерския пост, въпреки че опозицията иска оставката на цялото правителство, защото смята, че това, което се случи с вота зад граница, е скандално. Правителството обаче надали ще го направи и аз очаквам на Йоханис да му бъде много трудно, когато се стига до прокарване на някакви закони в парламента, а и не само.

Интересно е, че румънците преглътнаха факта, че Йоханис не е православен.

Интригата за мен ще бъде интересна през 2016 г., когато трябва да има парламентарни избори. Не бива да забравяме плановете на Бъсеску, който казва, че след президентския мандат ще се включи в партията на Елена Удря, а след това планира създаването на нова партия. Той има верен контингент от последователи. Така че е много възможно през 2016 г. отново да видим сблъсъка Понта - Бъсеску.

(Записа Иван ФИЛЧЕВ)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай