Как Гери-Никол стана проблем на държавата

Как Гери-Никол стана проблем на държавата | StandartNews.com

От няколко дни Държавната агенция за закрила на детето се превърна в най-успешната PR агенция у нас. Да, става дума за клипа на 17-годишната Гери-Никол "Момиче като мен", в който няма нищо 17-годишно и нищо момичешко. След като ДАЗД поиска Съветът за електронни медии да забрани нейния клип, от 300 000 гледания той внезапно се сдоби с над милион. Слава, която преди време внезапно споходи и Криско и Мария Илиева заради песента им "Видимо доволни", когато отново някой с объркани представи и чисти намерения поиска СЕМ да я забрани.

Искането на агенцията е правилно от една по-абстрактна гледна точка на морала, неправилно от законова, защото това не е в правомощията на СЕМ, и ужасно неуместно от всяка друга - доколкото решението на Гери-Никол да се "продава" точно в подобна опаковка е не нечия злоупотреба с непълнолетно и нищо неразбиращо дете, а добре обмислен PR. При това той вероятно е резултат на десетки проби коя "визия" й стои най-провокативно. Резултатът е такъв, че момичето няма защо дори да се опитва да пее. А проблемът, че всяко второ дете у нас расте, облъчвано от подобен кич и мечтае да "пробие" в живота чрез участие в реалити формат, е резултат от процеси, които нито агенцията за закрила на детето, нито която и да било агенция у нас може да овладее. За последните 25 години показахме на децата, че това продава. И че трябва да се продадеш на всяка цена. Че славата винаги е добре дошла, дори когато е резултат на нещо пошло, аморално и несмислено - дори колкото по-несмислено е то, толкова по-добре. В момента евтиното видео на Гери в интернет се гледа повече, отколкото най-търсените спектакли на българските театри. А искането да бъде спряно всъщност го изстреля в национален ефир - допълнителен бонус, който Гери може би дори не е очаквала да получи.

Процесите, на които това е резултат, са вече необратими - да спреш интернет инвазията на подобна култура е все едно да опиташ да спреш с голи ръце прииждащ потоп. За сметка на това обаче спорът около видеото на непълнолетната певица /с цялата условност на това определение/ би трябвало да провокира един по-различен разговор - как и от какво точно пазим децата си. Докато агенцията за закрила на детето се опитва да опази Гери-Никол от самата нея, сигурно поне три малолетни булки в ромски махали са родили трето и четвърто поколение потребители на социални помощи, и това се приема за напълно нормално. От родителите им, от учителите им, от самите "булки" и вероятно дори от самата агенция, призвана да ги закриля. Не знам колко момичета на възрастта на Гери-Никол в същия този момент са станали жертви на трафик, при това не съвсем доброволно, за разлика от нея. Цели махали в България живеят от проституцията на непълнолетните си деца и това вече дори не прави впечатление. Както хлапетата, които дишат лепило, опитват се да измият прозорците на колите ни, за да им подхвърлим някоя стотинка, или цял ден биват разнасяни от майките си, занимаващи се с просия. Без дори да заплачат, защото просто са упоени. Преди време в редакцията дойде майка на три деца, останала без дом. Социалните работници настанили семейството в приют, във възможно най-криминогенната зона на града. След като се оплакала, че това не е място за деца, й казали, че ако не иска в приюта, ще й ги отнемат.

Хлапетата всеки ден се връщали пребити от училище в стаичката два на два, в която уж ги "закриляли" от опасностите на улицата. Не знам какво се случи с тях след това. Но ако чиновниците се бяха опитали да помогнат истински, вместо да следват буквата на закона, поне тези малчугани вероятно щяха да бъдат много по-защитени. Спомням си и друг случай - опит деца да бъдат взети от майка им поради "риск" за тях, тъй като жената нямала пари да си плати тока и от електроразпределителното дружество й го спрели. Да бяха й намерили пари за сметката..
Хубаво е, че някой у нас се опитва да закриля децата, но по стара българска традиция май закриля не точно тези, които трябва. Гери-Никол, сигурна съм, ще се оправи сама, при това именно точно с помощта на подобна "закрила". А стотиците потребители щяха да забравят видеото й на другия ден, ако то внезапно не беше станало "скандално". Все пак в мрежата има къде по-провокативни гледки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай