Игра ва банк с генералския коз

Игра ва банк с генералския коз | StandartNews.com

Страхил Делийски,
политолог

Вътрешнопартийните боричкания в БСП около издигането на кандидатурата на ген. Румен Радев показват, че Корнелия Нинова има проблем с лидерството. Те са ясен знак, че нейният авторитет е поставен под въпрос. Това, може би, е по-големият проблем, пред който ще се изправи БСП на президентските избори, а не толкова самата кандидатура на бившия шеф на бойната ни авиация. В името на доброто представяне би могло всичко да бъде преглътнато, както и всеки един кандидат. По-големият проблем е начинът, по който беше избран ген. Радев, а не самата му номинация. Личността му не може да е повод за разделение, но тези симптоми, които съпътстват процеса по номинацията му, може да препънат левицата.

Иначе неговата кандидатура е интересна. По дефиниция би следвало БСП да играе поне за балотаж на фона на общата картина на ясните и неизвестните до този момент кандидати, независимо кой е нейният фаворит. Но с кандидатурата на ген. Радев представянето на левицата зависи от две неща. Първо, противоречията, които лъснаха в ръководството на столетницата, да бъдат по някакъв начин изгладени преди реалната гореща фаза на кампанията. Второ, на актива на партията по места ген. Радев да бъде представен като собствена убедителна кандидатура, а не наложен компромис заради АБВ. Защото случилото се около номинацията му при всички положения разколебава част от партийните структури.

Самият факт, че още при споменаването на евентуалното кандидатиране на ген. Радев в ГЕРБ се изнервиха, че все пак БСП е постигнала нещо. На фона на понижените очаквания към столетницата всяко едно пробуждане изглежда като титанична победа. Имаше и други варианти БСП да се покаже на тези избори. Доколко е удачна тази кандидатура, тепърва ще говорим.
Оттук отговорността на Корнелия Нинова по отношение на тези избори нараства, защото до голяма степен ген. Радев е неин избор. От доброто му представяне голяма необходимост има Нинова. Защото освен президентска надпревара това е и битка тя да изглежда силна и права в очите на партийните си другари. Евентуално лошо представяне на ген. Радев автоматично ще означава провал и бламиране на Нинова. Ако по друг начин беше произведена кандидатурата, нещата щяха да са различни. Затова битката ще е и персонална на самата Нинова. Ако се справи в тази ситуация, това ще е плюс за нея. В обратния случай - дните й ще са преброени.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай