Държавата се накокържи

Държавата се накокържи | StandartNews.com

Солидната подкрепа отвън гарантира, че Борисов няма да допусне дестабилизация

Лесно ли се събаря държавата? Изглежда напоследък някои мощни кръгове са вложили пари и ресурси, за да намерят отговор на въпроса. Последните събития, чиято кулминация засега е украсеното с патрон писмо до Бойко Борисов, загатват, че започва голямото клатене. Смъртната заплаха срещу премиера бе посрещната с щипка черен хумор, подобно на десетките подобни закани, изпратени до него през последните петнайсетина години. Съвпадението на инцидента със серията показни разстрели на бизнесмени, скорошната стрелба с автомати "Калашников" в мола при въоръжен обир, компроматните войни в съдебната власт и нарасналата агресия на различни задкулисни кръгове говори, че проблемът излиза извън ежеседмичните сбирки на кръжока на любителите на окултни конспирации. "Налице е поредица от опити да се нагнетява напрежението в страната. Според мен заплахата към премиера е свързана със спрените обществени поръчки и желанието да се стигне до предсрочни парламентарни избори", отбеляза пред НТВ бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров. Той обясни, че решението МВР да обяви заплахата срещу премиера, а и тази срещу депутата от ДПС, са тактически ходове, предназначени да стреснат организаторите на покушенията.

По принцип планове за свалянето на кабинета и предизвикване на извънреден вот

биха могли да кроят крупни икономически играчи

недоволни от решенията на изпълнителната власт. При всички положения обаче следва внимателно да се проследят и геополитическите измерения на възможния заговор.

Миналата есен Русия и Турция, които бяха стратегически партньори, се скараха жестоко след свалянето на самолета в Сирия и започнаха да рушат икономическите си връзки. Двете страни са наследнички на империи, които винаги са имали силно влияние и огромни интереси в България. Техният конфликт на наш терен се добави и към досегашните - икономическата война между Русия и Запада заради конфликта в Украйна, и подновената студена война на руснаците с НАТО. По този начин България се превърна в поле, на което глобалните играчи мерят сили, използвайки местни политически и обществени групи и бизнеси. Проблемът касае както българските специални служби, така и гражданското ни общество.

В условията на нарастващо напрежение правителството се опитва да играе сложна игра, приличаща на нестинарски танц върху живи въглени. Борисов се опитва да изпълнява съюзническите задължения към ЕС и НАТО, като

в същото време не се конфронтира с Русия

и удържа неоосманистките амбиции на Турция. Пазенето на този изключително сложен баланс се затруднява не толкова заради вътрешния натиск, колкото заради вътрешния. Тези дни парламентът създаде комисия, която да разследва турските и руските вмешателства във вътрешните ни работи, но малцина са оптимисти, че начинанието ще стигне до конкретен и задоволителен резултат. Така или иначе агенти на влияние на основните геополитически сили неизменно ще продължат да действат у нас и да се осъществяват натиск в една или друга причина. Някои от заинтересованите няма да се посвенят да използват и т.нар. "хибридни действия", каквито наблюдавахме през зимата на 2013 г. при свалянето на първия кабинет "Борисов" - масови палежи на коли, вълна от самозапалвания, нагли криминални прояви и масови протести "срещу всички", предизвикани от тежката социална ситуация в страната.

От политическа гледна точка в момента родната опозиция е толкова хилава, че не би могла да си представи как ще организира метеж, който да бутне кабинета и да доведе до бързи избори. Но пък отделни играчи в комбинация със засегнати олигарси биха могли опитат чрез комбинация от действия - надигане на криминалните среди, инсценирани социални бунтове, провокации на етнически и религиозни теми, включително и политически покушения, да потърсят силови решения на поставените от задграничните им господари решения.

Опитите за дестабилизация обаче идват в момент, когато Борисов получи силна международна подкрепа. Както от Брюксел в лицето на председателя на Еврокомисията Юнкер и от германския канцлер Меркел, така и от САЩ чрез новия посланик у нас Рубин. Предстоящата визита на българския премиер в Израел също е знак за стабилни отношения с един от най-важните световни играчи. Подписаният вчера договор с "Шел" за проучване на газовото находище "Силистар" е положителна новина.

Така че независимо от опитите за разклащане Борисов си е подсигурил солидна външна подкрепа, която му гарантира овладяването на ситуацията у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай