Откриха оръдие за 14 млн. рубли в пункт за скрап

Откриха оръдие за 14 млн. рубли в пункт за скрап  | StandartNews.com

Петропавловск-Камчатски. Оръдие с обозначение "Свети Петър", участвало във Втората Камчатска експедиция /1773-1741/ на капитан Витус Беринг, бе открито в пункт за старо желязо в град Петропавловск-Камчатски, а по-късно бе оценено от експерти на стойност 14 милиона рубли (383 350 долара), предаде ИТАР-ТАСС.

 

Още по-иронично е, че чугуненото оръдие не представлява ценност като метал. Но неговите история и възраст(над 270 г.) го правят изключително ценно в исторически план, посочват експертите.

 

Фактът, че е участвало в експедиция на Витус Йонассен Беринг, датски навигатор на руска служба, капитан-командор, известен сред руските моряци като Иван Иванович, сам по себе си е достатъчен, тъй като той е първият европеец, който достига до Аляска и Алеутските острови.

 

Оръдието е било съхранявано в дървен сандък и покрито със стърготини, целящи да го предпазят. Собственикът на пункта за скрап разказва, че му е било доставено от остров Беринг, наред с други метали и не можел да допусне, че е получил пратка с такава историческа стойност.

 

Преди 2011 г. се намирало в музей на открито на остров Беринг, където е погребан великият изследовател, но изчезнало преди две години. От управата на музея установили липсата му едва когато снегът се стопил през пролетта на 2012 година. Цели две години оръдието е било в неизвестност и съдбата му е била неясна. 

 

В момента оръдието се съхранява на територията на управлението на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация в Камчатски район, а във връзка с кражбата и прехвърлянето му в Петропавловск-Камчатски тече полицейско разследване. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай