13:01 ч.

12.03.14

2 мин.

1944

0

122

Откриха оръдие за 14 млн. рубли в пункт за скрап

от редактор Биляна Кантарджиева |

Откриха оръдие за 14 млн. рубли в пункт за скрап

Петропавловск-Камчатски. Оръдие с обозначение "Свети Петър", участвало във Втората Камчатска експедиция /1773-1741/ на капитан Витус Беринг, бе открито в пункт за старо желязо в град Петропавловск-Камчатски, а по-късно бе оценено от експерти на стойност 14 милиона рубли (383 350 долара), предаде ИТАР-ТАСС.


 


Още по-иронично е, че чугуненото оръдие не представлява ценност като метал. Но неговите история и възраст(над 270 г.) го правят изключително ценно в исторически план, посочват експертите.


 


Фактът, че е участвало в експедиция на Витус Йонассен Беринг, датски навигатор на руска служба, капитан-командор, известен сред руските моряци като Иван Иванович, сам по себе си е достатъчен, тъй като той е първият европеец, който достига до Аляска и Алеутските острови.


 


Оръдието е било съхранявано в дървен сандък и покрито със стърготини, целящи да го предпазят. Собственикът на пункта за скрап разказва, че му е било доставено от остров Беринг, наред с други метали и не можел да допусне, че е получил пратка с такава историческа стойност.


 


Преди 2011 г. се намирало в музей на открито на остров Беринг, където е погребан великият изследовател, но изчезнало преди две години. От управата на музея установили липсата му едва когато снегът се стопил през пролетта на 2012 година. Цели две години оръдието е било в неизвестност и съдбата му е била неясна. 


 


В момента оръдието се съхранява на територията на управлението на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация в Камчатски район, а във връзка с кражбата и прехвърлянето му в Петропавловск-Камчатски тече полицейско разследване. 


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент