IBM и Visa превръщат пръстени и коли в POS терминали

IBM и Visa превръщат пръстени и коли в POS терминали | StandartNews.com

IBM и Visa обявиха първото в индустрията сътрудничество, което пренася точката на продажба навсякъде, където се приемат карти Visa, като позволява на бизнеса бързо да въвежда сигурни разплащания през всяко устройство, свързано с IoT (Internet of Things).

Това сътрудничество обединява платформата на Watson IoT с глобалните разплащателни услуги на Visa, които се използват от над 3 милиарда потребители в цял свят. Платформата на IBM Watson IoT позволява на бизнеса да достигне милиарди свързани устройства, сензори и системи по света, а след това да извлече практически важна информация.

IBM и Visa споделят обща решимост да интегрират разплащанията и търговията през всяко устройство – от часовник до пръстен, домакински уред или кола. Благодарение на това сътрудничество компаниите могат да въведат сигурни разплащания във всички свои продуктови линии с помощта на услугата Visa Token – нова сигурна технология, която замества чувствителните данни върху картите за разплащане с уникален дигитален идентификатор. В резултат на това могат да се поддържат разплащания и търговски трансакции на повечето от всички 20 милиарда свързани устройства, които се предвижда да се използват в световната икономика до 2020 г.

„Интернет на нещата буквално променя света около нас – като позволява на бизнеса да осъществи до неотдавна немислими нива на ефективност или пък като гарантира, че пералнята винаги ще разполага с перилен препарат", сподели Хариет Грийн, генерален мениджър, IBM Watson IoT.

Примери за базиран на търговия IoT:

Колите, които караме. Според експерти до 2021 г. ще има 380 милиона свързани коли. Когато екосистемата на колата е свързана с платформата Watson IoT, шофьорът получава известие, ако колата се нуждае от нов технически преглед, гаранцията изтича или някоя част трябва да се подмени. След като разполага с тази информация, шофьорът може да поръча новите части само с натискането на един бутон или да насрочи преглед в предпочитан сервиз. Шофьорът дори може да плати горивото чрез пряко взаимодействие между колата и колонката за зареждане.

Подобна е ситуацията при фитнес облеклото. Всеки, който обича да тича и разполага с безжичен чип, получава дигитално известие, когато дойде време да подмени обувките си за тичане, както и препоръка кой е най-добрият модел на най-добрата цена от предпочитан търговец. Устройството предлага и допълнителни подходящи, персонализирани препоръки, като режим на хранене и екипировка въз основа на индивидуалното представяне, местния климат и предпочитанията за пазаруване.

„IoT не само създава един по-свързан свят, но и променя начина, по който живеем, пазаруваме и плащаме, като премества данните и точката на продажба навсякъде, където пожелае потребителят", сподели Джим Маккарти, вицепрезидент „Иновации и стратегически партньорства" във Visa.

Как работи:

Токенизацията заменя личната информация на всеки клиент, която може да бъде намерена върху картите за разплащане (като 16-цифрения код, датата на валидност и кода за сигурност), с поредица от числа – токени, които могат да бъдат използвани за осъществяване на транзакция, без да се разкриват действителните данни за сметката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай