13:40 ч.

08.03.17

2 мин.

0

2

0

Заявиха 3285 интернет имена на кирилица

от редактор |

Заявиха 3285 интернет имена на кирилица

За по-малко от месец от старта на регистрацията на домейни на кирилица „бг", вече са заявени 3285 имена на родната азбука. 1690 организации и граждани са се възползвали от възможността да се включат в новото българско интернет пространство, съобщиха от Министерството на транспорта. От 8 февруари до 8 май е периодът, в който се заявяват и регистрират домейни със „защитени" имена; както и адреси на кирилица, които не попадат в списъците с резервирани имена.


Регистърът със „защитени" имена за нуждите на държавата се подготвя от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) в диалог с държавните институции. Списъците се предоставят на организацията, която управлява интернет областта .бг – „ИМЕНА.БГ" АД. Те съдържат имената на областите, общините, селищата, държавните институции, географски наименования.


До този момент заявки са подадени от физически, юридически лица, областни администрации и държавни институции. Сред желаещите да имат интернет адрес на кирилица са и чужди компании, например производители на автомобили. Чести са случаите, в които частни лица искат за регистрират интернет имена на кирилица, свързани с основните институции в държавата като президент.бг, парламент.бг, софия.бг и т.н,; както и с големи компании. Процедурата по регистрация обаче предвижда, че заявителите трябва да предоставят широк набор от документи, които доказват правото и интереса на организацията или фирмата да запази определено име в интернет.


След 8 май, когато изтича началният период за заявяване на „защитени" имена, предстои подреждане на заявките по приоритет и по време на подаване. Ще бъдат регистрирани първо домейните, за които има само една заявка. Цената за регистрация и поддръжка на 1 домейн към е 20 лв. за година.


Към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията заседава Обществен експертен съвет, който наблюдава процеса на администриране на регистрите „.бг" и „.bg", с цел спазване на националната политика в тази област и защита на обществения интерес.


Целта на създаването на интернет пространството „бг" е популяризиране на българския език и култура и по-добра разпознаваемост на участниците в интернет пространството сред хората, които не владеят латиница.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 20:16 · 13.03.2017
Яж му лайната на този гъзусран.
Потребител · 23:59 · 11.03.2017
гъзусран.бг
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент