Стивън Хокинг и руски милиардер търсят извънземни

Стивън Хокинг и руски милиардер търсят извънземни | StandartNews.com

Проектът на Юрий Милнер е на стойност 100 млн. долара

Прочутият физик Стивън Хокинг се присъедини към проект, финансиран от руския милиардер Юрий Милнер, за търсене на извънземни цивилизации. Съоснователят на Mail.ru Group Милнер, който натрупа огромно състояние от инвестиции в технологични компании като Facebook, заяви, че силата и иновативността на Силициевата долина могат да бъдат впрегнати в мащабно проучване на целия Млечен път и още 100 близки до него галактики. Проектът е на стойност $100 млн. долара. Милнер, чието лично богатство сп. "Форбс" оценява на $3.4 млрд., разказа на конференция в Лондон, че целта на проекта е да се организира събирането, обработката и свободния достъп до информация за сигнали, постъпващи на Земята от космоса. Той твърди, че идеолог на проекта е Стивън Хокинг, а "научни ръководители" ще са астрофизиците Фран Дрейк и Джеф Марси.

"Дойде време да се търси живот извън пределите на Земята. Във Вселената трябва да има свидетелства за живот", каза пък Хокинг, който комуникира чрез компютърно генериран глас заради заболяването си от амиотрофична латерална склероза. "Смятаме, че животът е възникнал спонтанно на Земята. Така че в безкрайната Вселена трябва да има и други прояви на живот, допълни той. Ние сме умни, ние сме живи, ние трябва да знаем", каза още Хокинг.

Милнер обяви, че най-мощните телескопи в САЩ и Австралия ще бъдат използвани за проучването - Green Bank в Западна Вирджиния, САЩ и Parkes в Австралия, както и оптическия телескоп Observatory в Калифорния. В зоната на приоритетно внимание ще са 1 милион звезди, намиращи се най-близо до Слънчевата система, централната част на Млечния път (където се наблюдава максимална концентрация на звезди) и стоте галактики, най-близки до Млечния път. Получената информация ще бъде обработвана от 9 млн. компютъра, обединени в една мрежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай