Математици от Русе сложиха дизайнерите в джоба си

Математици от Русе сложиха дизайнерите в джоба си | StandartNews.com

Абитуриентите от МГ "Баба Тонка" мечтаят да продадат идеята си на мебелни концерни

Русе. Пореден проект на ученици от Математическата гимназия в Русе спечели международно отличие в Москва. Екип на МГ "Баба Тонка" се върна с голямата специална награда от международния кръг на конкурса "Математика и проектиране". Атанас Атанасов и Васил Воденичаров от ХII "г" клас, с научен ръководител Сюзан Феимова, старши учител по информатика и информационни технологии в гимназията, спечелиха признанието на журито в оспорвана надпревара. От 1 до 5 май в руската столица се проведе заключителният етап на 8-мия международен конкурс, в който участваха близо 300 ученици от Беларус, България, Казахстан и Русия, а също учители и студенти от тези държави.

Двамата русенски абитуриенти и техният ръководител стигнаха до престижния турнир в столицата на Русия в резултат на създаването на проекта "ARF 3D", с който участваха в задочния кръг на конкурса. Учениците бяха допуснати и се включиха и в националния кръг, който се проведе на 15 февруари тази година в София. "Това е мобилно приложение за телефони и таблети с операционна система Android. То дава възможност на всеки потребител на устройство с тази система да визуализира как биха се разположили избрани от него мебели в конкретна стая от дома или офиса още преди самата покупка", обясни Атанас Атанасов. Разполагайки със снимка на мебелите, потребителят насочва мобилното устройство към пространството, където иска да ги постави, и приложението му позволява да види как реално би изглеждала обстановката след една подобна инвестиция. Русенските ученици работят по проекта от повече от година. Признават, че

идеята им хрумнала почти на шега

"В основата е неподходяща покупка на мебел", спомнят си момчетата.
На конкурса в Москва се присъждат отличия за трето, второ, първо място и специални отличия за голямата награда. "Представянето на Атанас и Васил беше повече от блестящо и затова бяха удостоени не просто с приз, а с голямата награда на конкурса - специална награда за използване на информационни технологии в математическото моделиране, която за първа година се връчва на участници от България", споделя Сюзан Феимова. "Преподавам на Атанас и Васил от IХ клас и те с голямо желание работят в часовете по информатика. На извънкласните занимания с тях акцентирахме върху мобилното програмиране - създаване на приложения за мобилни устройства, и имаме успехи и в други състезания", горда е Феимова.

Амбицията на русенските ученици е приложението им да намери реално приложение. Освен за отделния потребител, програмата би била полезна за мебелни компании, магазини и насочени към бита производства, убеден е Атанас Атанасов. Той и съученикът му Васил Воденичаров искат да продължат да усъвършенстват идейния си проект. Убедени са, че именно практическата насоченост на разработката им е впечатлила журито на международния конкурс в Москва. Форумът е в рамките на международния проект MITE (Methodology and Information Technologies in Education). А фондът "Математика на бъдещето" подкрепи финансово участието на екипа от Русе. Той е създаден с решение на школското настоятелство, в помощ на учениците при състезания на национално и международно ниво.

Атанас се прочу с таблет за незрящи

Русенският ученик Атанас Атанасов е автор и на проекта за таблет за незрящи. Креативната идея има всички шансове да е технологична иновация от световен мащаб в помощ на хората с увредено зрение и пълна слепота. Това е първата по рода си автономна преносима машина, която ще предоставя на незрящите информация от всякакъв текстов вид и аудио, разказва дванадесетокласникът. Заедно със свои съученици наричат таблетът "Vision". Четецът за разлика от съществуващите модели няма екран, а хиляди цилиндърчета, излизащи над повърхността на устройството, които образуват брайлов текст. Както "Стандарт" писа, една от целите на екипа е разработката да е достъпна за учебни цели. Идеята е на четеца да се качват учебниците и вместо да се слуша синтезиран глас, да може с преносимата машина всеки незрящ да чете навсякъде, както и да се изтеглят всякакъв вид книги. Русенецът продължава да усъвършенства иновативния проект.

Шампиони са и в английския

Математическата гимназия "Баба Тонка" - Русе единствена от всички учебни заведения - участници се включи във финалния кръг на състезанието Hippo с трима свои представители. Веселина Неделчева, Йоана Тодорова и Борис Пахомов ще представят русенското училище в надпревара по английски език в Лидо ди Джесоло, Италия. Това съобщи преподавателят Евелина Танова. От 10 до 12 май ученици от Босна и Херцеговина, България, Македония, Хърватска, Словения, Сърбия, Черна гора, Македония и Италия се състезаваха за специалната награда - едноседмичен престой в Дъблин, Ирландия. Финалистите са избрани след предварителен кръг в самите държави сред огромен брой участници. В Италия финалистите се надпреварват в 5 категории, според възрастта си. Русенското МГ извоюва правото да изпрати свои представители в V, IХ и ХI клас. В продължение на цял ден децата ще работят по демонстрирането на всички четири умения за владеене на езика - слушане, четене, говорене и писане на английски език. Участниците, които имат минимум 50% от точките на финалния кръг, ще получат международно признат сертификат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай