Математик от Пловдив озвучи езика на немите

Математик от Пловдив озвучи езика на немите | StandartNews.com

Езикът на глухонемите придобива звук в проекта на гениален пловдивски математик. Дванайсетокласникът от ОМГ "Акад. Кирил Попов" Николай Даков е разработил софтуер, с помощта на който жестовете на хората с говорни и слухови увреждания ще могат да бъда чути от останалите. В проекта участва камера, а специална програма разпознава жестикулациите и ги превръща в говор.

Проектът не е първата авторска разработка на Николай. Той и съученикът му Атанас Господинов, който е носител на президентската награда "Джон Атанасов", работят върху програма в помощ на подготовката за явяване на интервю за работа. Наречена е "Виртуален събеседник" и ще посочва на интервюирания всичките му слабости при презентирането му пред въображаемия работодател.

Николай и Атанас са част и от учениците на елитната пловдивска гимназия, които са преминали през ученически стаж във фирми от IT сектора под тепетата. Целта на обучението е гимназистите да се научат да прилагат теоретичните си знания в практиката. С тази цел Математическата гимназия в Пловдив открива след спечелен проект първия в страната Кариерен център за професионално ориентиране на ученици от 13 до 19 години в сферата на информационните технологии. Той се реализира в партньорството с "Телус груп" - Великобритания, и с финансовата подкрепа и на Европейския социален фонд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай