Honda постави рекорд по икономичност

Honda постави рекорд по икономичност | StandartNews.com

Японската компания Honda влезе в книгата на рекордите "Гинес" по икономично шофиране на лек автомобил, похвалиха се самите азиатци. Постижението бе направено с дизелово комби Civic Tourer с 1,6-литров двигател.

Зад волана се сменяли специалистите от европейския изследователски център на компанията Фъргал Макграт и Джулиън Уорън. Пътешествието започнало на 1 юни в белгийския град Алст и завършило там 25 дни по-късно. За този период работещите заедно близо 18 години колеги изминали 13 498 км по територията на 24 държави от ЕС. Средният разход бил 2,82 л/100 км, което е с 25% по-малко от официалния по каталог за Civic Tourer (3,8 л/100 км). За потвърждаване на рекорда Макграт и Уорън трябвало да предоставят на "Гинес" редица доказателства, сред които снимки и клипове от пътуването, а също така и подписите на независими наблюдатели от всяка страна, през която преминали. Инженерите били задължени да водят пътен лист за изминатите километри и разхода на гориво. Освен това GPS координатите с техния маршрут бил фиксиран от специално устройство на британската компания Tracker, която произвежда оборудване за издирване на крадена техника, включително коли. Рекордът бил поставен на автомобил серийно производство. Съгласно изискванията зареждането ставало на обикновени бензиностанции, резервоарът се пълнел догоре, за да се изключи предимството на по-ниското тегло. Налягането в гумите и центровката им пък трябвало да съответстват на препоръчаните от производителя норми.

През май Peugeot 208 постави рекорд за икономичност, като измина 2152 км с един резервоар. Средният разход на гориво на хечбека, оборудван с 1,6-литров дизелов мотор, бе 2 л/100 км. Постижението бе регистрирано от френската сертификационна организация UTAC.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай