Чумата да те тръшне - като игра

Чумата да те тръшне - като игра | StandartNews.com

Компютърна симулация увлече 30 милиона геймъри в изтребление на човечеството

Черната смърт, най-страшното бедствие в историята, отнема много повече животи от двете световни войни - около 120 милиона или половината от популацията на средновековна Европа... Кой би предположил, че този злокобен отрязък от историята би могъл да стане един от основните източници на забавление в изтеглена от повече от 30 милиона души компютърна игра?

Името й е Plague (Чума) Inc, а сюжетът е повече от потресаващ. Играчът влиза в ролята на бактерия. А пред него услужливо се разпростира картата на света, по която си щъка нищо неподозиращото човечеството. Играчът си избира първоначална държава, от която да тръгне чумата и после трябва да направи всичко възможно да инфектира световното население и после майсторски да го затрие от лицето на земята. Това обаче е безкрайно трудна работа, тъй като действието се развива не в Средновековието, а в съвремието: хората са над 7 милиарда, а освен това медицината е бая напреднала от XIV век насам. Но както е казано във финала на "Чумата" от Камю:

"...знаеше, че чумният бацил никога не умира, никога не изчезва, че може да дреме десетки години, да чака търпеливо и че може да дойде ден, когато за нещастие и поука на човечеството чумата отново ще събуди своите плъхове и ще ги прати да умират в някой щастлив град."

Нещо такова трябва да извърши и геймърът, дори да не е запознат с Камю. Може да въоръжи чумния бацил с различни мутации - да поразява дробове, сърце, да предизвиква некроза, да съсипва имунната система, да отключва лудост и да създава серия усложнения, които водят до пълен отказ на органите. Това впрочем са около 10% от гадориите, на които умелият играч може да "научи" бактерията си. На всичкото отгоре

при правилна стратегия бацилът претърпява серия от мутации

развива се сам, придобива устойчивост срещу антибиотици и дори може да стане невидим за микроскопите в лабораториите.
Майсторството в играта обаче е да съобразиш как да развиеш бактерията в зависимост от особеностите на света и непрекъснат бюлетин от новини, които четеш. Например, ако лабораториите в Швеция са развили силни антибиотици срещу чумата, е необходимо да подсилиш въздействието й в условията на скандинавски студ. Заразата пък може да пренасяш по всякакви начини - самолети, кораби, птици, насекоми, инфекции на меса в супермаркетите и пр. Ако тръгнеш от бедна африканска държава, трябва да знаеш как после ще се справиш с развития западен свят, да успееш да пренесеш заразата от топъл към студен климат, от общества, които страдат от липса на чиста вода към максимално комфортни и осигурени държави. Играта е програмирана така, че да изисква задълбочено мислене, комбинация между различни злокобни методи, географски и биологични познания. Трябва и да предугаждаш ходовете на човечеството - ако например направиш бацила агресивен и животопоразяващ от самото начало, това стряска учените и те бързо-бързо успяват да изработят лек. Затова номерът е дълго време да прикриваш изтреблението като нормален и уж предвидим грип и едва когато заразиш милиони хора, да го напълниш с летални въздействия върху човешкия организъм.

Създателят на играта е независим програмист на име Джеймс Вогън, работещ на своя глава и почти без бюджет, който не разполага с трибуната на мастити корпорации като "Blizzard", "Gameloft", "Ubisoft" и пр. Благодарение на креативността си вече е богат - играта се продава само за 1 долар, но при 30 милиона купувачи, които са я инсталирали, на телефон, таблет или компютър, изведнъж осъмваш със солидна сметка в банката. Вогън прекарал дълги месеци в задълбочено вникване във вирусологията, за да направи играта хипер реалистична. После отделя цяла година в програмирането й. А най-интересното е, че освен за забавление, Plague.Inc, се използва и с образователни цели. С иновативния Джеймс поискали среща дори CDC - най-големият център, който се занимава със здравето и сигурността на американците. От CDC били напълно сащисани от реализма на "Plague" - ако стане така, че човечеството да загине от нов чумен бацил, то той по всяка вероятност заразата ще се движи по вече заложени параметри в играта.

В часовете по биология в Щатите я препоръчват на малчуганите, които така или иначе прекарват часове наред със забити в таблета поглед - едва ли има по-полезен и едновременно приятен начин за усвояване на базови познания по биология от тази игра. Plague.Inc е изпълнена и с полезни линкове за най-опасните вируси, сред които и съвременни пандемии като свински и птичи грип (впрочем, има мисия, в която трябва да затриеш многоуважаемото човечество именно чрез тях). Носят се и истории за хора, които след няколко часа във виртуалната реалност пък съвсем изпаднали в паника и стриктно започнали да спазват всякакви хигиенни навици, за да предотвратят достъпа на опасни бактерии към тялото си. Освен всичко Джеймс Вогън е изпъстрил сюжета с готин хумор, който постоянно иронизира самодоволството на модерния свят, който счита, че науката може да го спаси от всякакви катастрофи. Ето няколко от забавните новини за бъдещето, на които увлеченият в играта геймър попада: "Април 2017. Робот каца на комета. Потвърждава, че е комета". Или пък "2018. Австралия уволнява кралицата". Когато обаче прочетеш, че в Лондон се организира фестивал за най-дългата целувка, това е знак: веднага развиваш бактерията да се предава по въздушно капков път и си

печелиш хиляди щастливо влюбено преносители на смъртоносната зараза

А гледната точка на бактерията, в която де факто си носи и едно приятно чувство за радикална мизантропия, което открай време гъделичка въображението - неслучайно литературата и особено киното са изпълнени с куп образи на екстремни злодеи, които посвещават живота си на това повече, ако може, да няма живот на окаяната планета. Мечтата на създателя на играта е да я развие до страховит мащаб, в който сюжетът по инфектиране да предлага хиляди разклонения и възможности, разчитайки че, както отбелязват повечето ревюта на играта, "Никога изтребването на милиарди души не е било толкова забавно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай