Apple се хвърли в музиката

Apple се хвърли в музиката | StandartNews.com

Гласовият асистент Siri e доста по-умен в новата iOS 9

Гигантът от Купертино обедини стрийминг, радиостанция и социална мрежа в една услуга

На конференцията за разработчици WWDC в Сан Франциско в понеделник корпорация Apple проведе мащабна презентация. На сцената на изложбения комплекс Moscone Center бяха показани куп интересни новини, които вероятно ще се харесат на всички фенове на "ябълковите" устройства. Сред тях бяха обновените ОС за смартфони, настолни компютри и "умния" часовник, както и напълно нова музикална услуга.

Apple Music

Най-очакваният анонс бе на музикалната стрийминг услуга Apple Music, която ще трябва да се конкурира с такива играчи на пазара като Spotify. Всъщност, създателят на Spotify доста лаконично реагира на анонса на Apple в акаунта си в Туитър, като написа "ооу, окей". Малко по-късно туитът бе изтрит.

В Apple Music се предлага не само стрийминг услуга с плейлисти, но и 24-часово онлайн радио под името beats 1. За тази цел корпорацията нае водещ, който се очаква да стане "гласът" на радиостанцията. Изборът падна върху прочутия британски диджей Зейн Лоу, който работи в Би Би Си и Ем Ти Ви. Освен музика, Apple добави в Music страница Connect. По замисъла на разработчиците тя ще стане своеобразен "хъб", в който ще се събират обновявания на популярни изпълнители в социалните мрежи. Певците и групите ще могат да публикуват обновявания непосредствено в Connect, без да използват социалните мрежи. При това Apple Music ще стане не само услуга, която автоматично ще създава плейлисти в зависимост от предпочитанията на ползвателите. Разработчиците така са оптимизирали алгоритмите, че механизмите да взимат предвид и музиката, която звучи в дадения момент.

Услугата ще бъде пусната на 30 юни в 100 страни. Достъпът до нея струва 9,99 долара на месец, като за първите три тя е безплатна. Освен това компанията добави и вариант за "семеен абонамент", при който шестима души си поделят един акаунт. Тогава месечната такса е 14,99 долара. Apple зарадва феновете на музиката и с това, че услугата няма да бъде достъпна само за устройствата на компанията. Потребителите могат да се възползват от нея както чрез приложението iTunes для Windows, така и чрез клиент за Android. Всъщност, това е първият продукт, който Apple пуска за Android.

iOS 9

Представената iOS 9 не предизвика сензация и изглежда по-скоро качествен ъпгрейт на предишната версия. Основното в новата мобилна ОС е доста поумнелият гласов асистент Siri. Той вече разбира какво точно прави потребителят в даден момент и въз основата на това извършва следващите си действия. Например, ако собственикът чете входящ есемес и казва на смартфона "напомни ми за него вечерта", Siri разпознава текста на есемеса, анализира го и подсеща за него вечерта. Освен това асистентът вече сортира снимките в галерията не само по дата и място, но и по тематика и по хората, които за заснети.

Освен Siri компанията преработи и вграденото в смартфона приложение за търсене. Разработчиците ще получат възможност да се свързват с него и да му дават команди да търси вътре в приложенията. Например, ако потребителят иска да открие някоя кинопрожекция, системното търсене автоматично се свързва към приложението с програмата на кината и показва интересуващите собственика резултати. Ъпгрейд до iOS 9 още тази есен ще получат всички смартфони от iPhone 4S нататък и всички таблети, като се започне от iPad 2.

В iOS 9 има още една нова и любопитна функция - приложението "Новини", което представлява вграден агрегатор на материали от различни медии. Когато бъде пусната, партньори на Apple ще станат големи световни издателски къщи и вестници, сред които The New York Times и Conde Nast. Приложението "Бележки" също има нова версия, при която към текстовете могат да бъдат добавяни снимки или ръкописни отметки, както и да се синхронизират записите между различните устройства чрез iCloud. Обновено е и приложението "Карти", което вече разбира схемите на обществения транспорт. Има и ново приложение - Wallet, което сменя Passbook. То събира на едно място всичките кредитни и дебитни карти на потребителя, купони, ваучери, карти от програми за лоялност и др.

iOS 9 за iPad

Сериозен ъпгрейд на ОС има за собствениците на iPad. Най-сетне Apple добави възможност за работа едновременно с две приложения. Механизмът е подобен с този в Windows 8. Екранът ще може да бъде разделян на две в пропорции - 50 на 50 или 70 на 30. Докато потребителят работи с едното приложение, другото остава напълно активно на фона. Освен това приложенията ще могат да си взаимодействат. Например снимка от галерията може просто да бъде преместена в имейл клиента от едната половина на екрана в другата. Това обаче ще бъде достъпно само за собствениците на най новия iPad Air 2. За утешение, всички други ще получат възможност да гледат видеата върху другите приложения на принципа "картина в картината". Всички собственици на iPad също така ще получат клавиатурата Quick Type.

Watch OS

На леко обновяване бе подложена и ОС, която се използва в Apple Watch. Потребителите получават възможност да поставят върху циферблата свои снимки от галерията. Странични разработчици ще могат да добавят собствени уиджети в интерфейса Complications, който представлява информационни екрани вместо циферблат. Уиджетите могат да бъдат добавяни и на самите циферблати във вид на неголеми пиктограми. Например уиджетът на приложението за автомобила ще покаже дали колата е заключена или собственикът й не е оставил включени фаровете. Има и друга новост - Time Travel ("Пътуване във времето"), която позволява да видите плановете си за деня с въртене на коронката отстрани на корпуса. На екрана се променят часовете на деня, а заедно с това се появяват и изчезват планираните в този или онзи отрязък от деня срещи и задачи. Програмите в "умния часовник" пък получават по-голяма автономност. Например за работа с фитнес тракера вече няма да се налага да имате непрекъсната връзка между смартфона и часовника. В новата версия на системата може да оставите iPhone си у дома и да излезете на тренировка само с часовника, който ще измерва всичко и ще запазва данните в паметта си.

El Capitan

Новата версия на десктоп платформа OS X се нарича El Capitan в чест на скала, намираща се в националния парк Йосемити в Калифорния. В нея ъпгрейдите са още по-малко отколкото тези в мобилните системи. Промени има в Safari, като в браузъра са въведени няколко нови полезни функции. С ъпгрейд потребителите ще могат да закачат сайтове в лентата с табове, просто като ги плъзнaт наляво. От секцията с уеб адреса ще може да се разбере от кой таб се чува аудио и директно да бъде заглушено. Подобрения има и в Spotlight, като вече запитванията на потребителите може да са на по-естествен език, например "намери документите, по които работих през юни". Може да се проверява информация за времето, акции и спортни резултати, без да е необходимо да се отваря браузър. Нововъведение е и опцията Split View, с която екранът се разделя на две половини, позволявайки да се работи с две приложения едновременно. По отношение на производителността Apple каза, че в El Capitan приложенията ще се отварят 1,4 пъти по-бързо, превключването между тях е 2 пъти по-бързо, а PDF файловете се отварят 4 пъти по-бързо в Preview отколкото в предишната версия Yosemite.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай