6 лева за 100 км с Outlander PHEV

6 лева за 100 км с Outlander PHEV | StandartNews.com

Първият кросоувър на ток в света е голям и се грижи за бюджета ви

Може ли да изминете 400 км (горе-долу от София до Бургас) с автомобил само за 23 лева? Ако карате кола с бензинов двигател, чийто среден разход в реални условия, а не по каталог, е 3 л/100 км, със сигурност. Такава обаче няма. Другият вариант е да използвате електромобил. Сметката ще ви излезе много под 23 лв., но ще трябва да го зареждате няколко пъти, защото пробегът на повечето познати такива модели не е голям. Третата опция е да заложите на хибрид. И то на плъг-ин хибрид, т.е. такъв, при който батерията се зарежда от електрическата мрежа. Ако имате семейство и често пътувате, прекрасен вариант в този случай е Mitsubishi Outlander PHEV. Той е голям, задвижването му е 4х4 и най-важното - щади бюджета по невероятен начин.

Колкото и странно да ви се струва, творението на японската компания, чиято европейска версия дебютира на изложението в Женева през 2013 г., е най-продаваният плъг-ин хибрид както в Европа, така и в света, за 2014 и 2015 г. Най-големи на Стария континент са продажбите на Outlander PHEV (или Plug-in Hybrid Electric Vehicle) в Холандия, Великобритания, Швеция, Норвегия, Германия и Франция. Още повече - за същите години моделът се нареди трети в света сред най-продаваните плъг-ин автомобили, след напълно електрическите Tesla Model S и Nissan Leaf.

Първият в света електрически кросоувър е на практика автомобил изцяло на ток. С по един електродвигател с мощност 82 к.с. са снабдени предният и заден мост. Двулитровият бензинов мотор е вързан с предния мост и мощността му е 121 к.с. Той се счита за допълнителен. Трансмисията е безстепенна, а максималната скорост е 170 км/ч. На външен вид по нищо не се отличава от третото поколение на "обикновения" Outlander. За отбелязване е, че моделът е станал по-нисък (клиренсът е 190 мм, с 25 мм по-малко). Outlander PHEV е също така с 325 кг по-тежък от традиционния модел заради литиево-йонната си батерия, разбира се. Постоянното 4WD и ниският център на тежестта обаче са го направили доста по-устойчив на пътя. В интериора разликата е, че задните седалки не са на релси и няма вариант да се монтират още 2 за ползване на данъчен кредит. Багажникът запазва приличния обем от 463 л, който се утроява при сгъването на облегалките на задните седалки.

Според статистиката, средно на ден човек изминава с автомобила си най-много 50-60 км в града, ако живее в рамките му, разбира се. Толкова ни стига за ежедневните дейности - отиване и връщане до работа, пазаруване, откарване на децата до училището или детската градина. Именно тук се крие предимството на Outlander PHEV. Производителят уточнява, че само на ток автомобилът изминава до 52 км в зависимост от стила на каране, вида на пътя, задръстванията и атмосферните условия. Когато взех автомобила за тестовото шофиране, батерията (капацитет 12 кWh) му бе напълно заредена. При нормално каране в началото успях да измина не 52, а към 80 км само на ток. Как? С някои хитрости, за които ще разберете по-нататък. При пълно зареждане на батерията, колата може да се движи със скорост до 120 км/ч изключително само на ток, като всеки от двата електродвигателя отдава по половината си мощност. Когато натиснете по-рязко педала на газта, те вече разгръщат пълния си капацитет, а ако и това не е достатъчно, на помощ идва бензиновият двигател.

Триковете за удължаване пробега на ток са няколко. В зависимост от релефа на пътя, при пускане по наклон батерията постоянно се зарежда и на бордовия компютър виждате как зарядът й се увеличава с по едно-две деления. С бутон на волана може да регулирате степента на задържане при движение по инерция в 5 нива, но тогава се разваля удоволствието при спускане. В Outlander PHEV има вариант чрез натискане на бутона за запазване на заряда в батерията да изминете на ток градските преходи по извънградското си пътуване. Ако пък батерията е напълно изтощена, задействате режима "Зареждане". Тогава бензиновият двигател работи като генератор и за около 40-50 мин ще възстанови 80-90% от капацитета на батерията. Което означава още повече километри на ток, още по-малък разход и съответно още по-малко похарчени левчета. При всяко натискане на спирачката, двата електромотора също действат като генератори и връщат електричеството в батерията. Едно от другите достойнства на Outlander PHEV е възможността за зареждането на батерията от обикновената мрежа.

Автомобилът е комплектован с два "преходника" - единият се включва към домашната мрежа и пълното зареждане отнема около 5 часа, а другият - към станция за ускорено зареждане (при нея 80% от капацитета на батерията се достига за половин час).

Накрая малко цифри и аритметика. По време на теста при движение на ток и на бензин средният разход, който показа бордовият компютър, бе 2,5 л/100 км. (при 1,9 л/100 км обявен от производителя). 300 от общо изминатите 400 км бяха само на ток. Освен първоначалното зареждане, ми се наложи да повторя упражнението още веднъж - през деня. Сметката показва, че двете зареждания на батерията по сегашните цени на тока са излезли общо 4,70 лв. Като добавим 18,50 лв. за 10-те литра бензин, сумата става 23,20 лв. Или по 5,80 лв на 100 км. Всяко удоволствие обаче си има и цена, а тази на Outlander PHEV у нас 98 990 лв. с ДДС при най-високото ниво на оборудване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай