6 любопитни факта за "Черния петък"

6 любопитни факта за "Черния петък" | StandartNews.com

"Стандарт" ви предлага един различен поглед на шопинг манията по "Черния петък".

1. Черният петък (Black Friday) e денят след американския празник Thanksgiving Day (Денят на благодарността), който се отбелязва винаги в четвъртия петък на ноември. Това е петъкът, в който търговците правят големи отстъпки. Има няколко версии за произхода на израза „Черен петък". Едната гласи, че до този ден търговците са на „червено", т.е. на загуба, и едва оттам нататък започват да печелят. Контрата между червено и черно вероятно идва от рулетката, където това са двата цвята за залагане. Ако единият печели, то другият губи.

Според друга версия изразът няма нищо общо с търговията и се е появил в по-топлите части на САЩ, където в петък, след Деня на благодарността, хората излизат на разходка и улиците почерняват от хора и автомобили.

2. Американците прекарват повече време в пазаруване за Деня на благодарността и Черния петък, отколкото да посетят топ туристически дестинации.

3. От 2006 година насам 7 души са загинали и 98 са били ранени в САЩ в "Черния петък". Надпреварващите се тълпи и гневните шопинг маниаци са най-честата причина. Но през 2009 г. при престрелка на каса на магазин са загинали двама мъже.

4. Благодарение на интернет, купувачите могат да се възползват от "Черния петък" без да напускат домовете си. Aмериканците похарчени $ 133 милиарда онлайн по време на Деня на благодарността през 2014г. и $ 2.4 милиарда за "Черния петък". Онлайн пазаруването се увеличава приблизително с 25 на сто през тези дни.

5. Не всеки иска да работи на "Черния петък". Хиляди служители в магазини са протестирали за по-високи заплати в този ден.

6. Проучване сочи, че 14% от обявените намалени продукти, всъщност са на реалната си стойност. Средният размер на намаленията е едва 5%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай