"Таро" надничат в безкрая

"Таро" надничат в безкрая | StandartNews.com

Не злоупотребявайте с пасиансите, предупреждават посветените

Картите "Таро" или т.нар. карти за врачуване представляват колода от 78 къса, които са разделени смислово на две части. Първата част са т.нар. Големи аркани, които са основополагаща бримка в гадаенето, разкривайки същината на разглежданото събитие. Те са духа на ситуациите. Големите аркани наброяват 22 къса, като са номерирани от 0 до 21. В тях можем да срещнем сюжетите на "Смъртта", "Слънцето", "Падащата кула" и т.н. Останалите 56 карти в "Таро", които се смятат за второстепенни, се наричат Малките аркани. Те обвързват различните типове хора, състоянията им и действията, които трябва да предприемат. Заедно с големите аркани те съставят подробна схема на времето и дават повече яснота и конкретика. Малко известен факт е, че днешните за игра всъщност са карти "Таро", но осъвременни и много опростени. Сравнявайки една колода за бридж и една колода "Таро", ще открием видими прилики. Малките аркани, както днешното тесте, са разделени на четири бои, както следва: мечове (пики), чаши (купи), монети (кари) и жезли (спатии). Но в "Таро"-то има една допълнителна карта, която днес не се използва. Това е пажът. Докато днес оньорите са вале, дама и поп, в поредицата на "Малките аркани" преди валето стои пажът. Неговата служба някак се обезсмислила. Може би защото картите днес се използват основно за хазартни игри, където не са нужни повече от трима оньори. От "Големите аркани" в съвременното тесте остава само

"Глупакът", който днес познаваме под името "Жокер"

Запознавайки се със значението на картите, се оказва, че "Таро" не е просто игра. Зад значенията на всяка една стои сложна класификационна система. Четирите бои имат индивидуален характеризиращ ги елемент, аспект, психологически тип и дори свещен предмет. Понятия, които спомагат за анализа и тълкуването на магичните късове хартия. У всеки любопитен обаче се поражда въпрос - "От къде са се пръкнали "Таро?". Източниците, търсещи отговор на този въпрос, намират сведения за това в Китай, Древен Египет, Древна Гърция и Индия. Със сигурност се знае, че колодата е пряко обвързана с египетския мистицизъм поради видимо включените елементи в изображенията. Грифонът и сфинксът са част от малкото символи от страната по поречието на р. Нил, които можем да открием в "Таро". Смята се, че в древността колодата се е била създадена, за да се забавляват наложниците в двора на владетелите. Но според специалисти във времето те са придобили много по-важна роля. Между експерти възниква теорията, че "Таро" е извор, съхранил мъдростта на отминалите и вече несъществуващи времена и народи. Мисълта била, че бидейки кодирана в спецификата на картите, тя би могла да се запази за бъдещите поколения.

За същността на заключената премъдрост в "Таро" има много теории. Би могло да се каже, че в колодата чрез общодостъпни символи и изразни средства са закодирани нравствените истории на хора, царе и божества от време оно. Зад загадката им стои цял един роман за хората и техния живот, житейските беди и решенията им. Според писателката на книгата "Магията на картите Таро", Кристин Димитрова, "Големите аркани" разкриват житейския път на всеки един човек. "Двадесет и двете им изображения сключват пълния цикъл на личностното развитие: търсенето на мъдрост, психологическо израстване, освобождаването на духа, постигането на вътрешна цялост", пише Димитрова. Според ученика на Фройд, Густав Юнг, през живота си

всеки човек преминава през екстровертен и интровертен етап

В първия той расте и влиза в отношения с обществото, а през втората започва да насочва мислите си към себеосъвършенстване и растеж. Точно тези стъпки разкриват и "Големите аркани", според Кристин Димитрова, в двата си цикъла (от 0 до 10 и от 11 до 21). Сред другите схващания витае разбирането, че "Таро" разкрива повтаряща се цикличност в историята. Събитията в нея вървят по точно определена програма и са все едни и същи, различни са само участниците в тях и времето, в което се случват. Да вземем примери от далечната и близката история - Вавилонската кула и кулите "Близнаци". Елементи от двете събития могат да бъдат открити в големия аркан "Падащата кула". В него виждаме падащите хора, огъня и разбитата цялост на кулата, като всичко това е облечено в дрехите на тоталната трагедия. Съвпадение ли е? Друг епизод от човешкото битие откриваме в предпоследния голям аркан, а именно "Страшният съд", който е представен и в Библията. Но за разлика от апокалипсиса в Светото писание, цикълът в Таро разказва, че след деструктивния край животът тепърва започва.
"Таро" не е само галерия от номерирани рисунки. То е и популярно средство за предсказване на бъдещето. В гадаенето участват всички 78 къса. Когато експерт по тълкуване, нареди един пасианс, мистериозният сеанс се превръща в беседа за човешката съдба. Всъщност за картите няма недостъпна част от времето и те могат да разкрият всичко, стига да има кой да разтълкува символите им. Спрямо подредбата на картите може да се разглежда различен дял от пътя на живота, като с това се цели както да се повдигне самочувствието, така и просто да се даде отговор. Но с "Таро" не трябва да се злоупотребява.

Не, че ще се усетим сатанинска прокоба

от безвременната колода, но при често гледане картите спират да говорят. Тълкуващият се мъчи да изсмуче нещо от пръстите си и в крайна сметка не казва нищо полезно. Тъкмо обратното - злоупотребата с "Таро" може да обърка ума на търсещия отговор и да му постави мисловни окови. Човек не трябва да разчита на отговорите на Таро, а да ги има предвид. "Таро" е наръчник за живота, но реалистичната преценка е ключа към непопадането в омагьосания кръг на умствената обърканост.
В Интернет много често се натъкваме на програми за "Карта на деня" или други подобни зарибявки. "Това е извращение", заявяват езотерици. Според тях гледането на карти в интернет наподобява виртуалния секс - недействително и задоволяващо само първичната част от стремежа. И не само, защото се убива допирът с картите, а и създаващата се мистификацията омаловажава същността на "Таро" като извор на мъдрост. "Не може да свеждаме колодата до късметче за кафе", е единодушното мнение на практикуващите. Категорично: за "Таро" трябва ръка. Обвързването им с всички останали езотерични науки позволява на гледача да направи много по-конкретно предсказание. Повечето сеанси започват с нумерологичен анализ на рождената дата, спрямо който се задвижва математическият цикъл, внедрен в мистичните карти. "Не се чудете защо Ви питат кога сте се родили, но имайте предвид, че ЕГН-то Ви няма общо с нито един сеанс, освен банковия", хумуристично предупреждават езотериците. Спрямо пирамидалния нумерологичен анализ на рождената дата и последвалото заместване на цифрите с карти от "Големите аркани", много често гледачите показват нагледно как "Таро" разкрива в детайли характерът на човека отсреща. Пасиансът "Слънце" например разглежда всички времеви периоди от минало, през настояще до бъдеще (отгоре-надолу), като в средата са картите разкриващи нравствените проблеми на човека във времева рамка "сега". Докато радиестезията е чиста физика, гадаенето с карти "Таро" си остава тема, чиито първообрази и цели често биват поглеждани с известна доза недоверие. И, защото всичко е въпрос на гледна точка, е добре да се запознаем с темата преди да я зачеркнем. Истинската "врачка" не иска пари, за да помогне с тълкуване. Истинският гледач е приятел на всеки в нужда. Появи ли се търговец на магически слова, бягайте.

Егото се крие зад Огъня

За да се установи коя част от човека е в дисхармония, се използва пасиансът на пентаграма и четирите елементи. От древността символът на петолъчката е изобразявала хармонията между елементите вода, огън, въздух, земя и човешкия дух. Когато съответната карта е обърната, страдащият трябва да обърне внимание на онази част от себе си, за която тя говори. Вода: емоции; Огън: его; Земя: материя; Въздух: мисли.


Книга разбулва тайните им

В книжния свят на българската езотерична библиотека можем да се учим от детайлния справочник по Таро. Книгата на Кристин Димитрова "Магията на картите Таро" е едно безценно ръководство за практикуващите, но и интересно окултно издание. Но както тя казва в предисловие: "Ако се страхувате, че можете да се промените, затворете тази книга и никога не се занимавайте с "Таро".

Медитирайте над колодата

В състояние на медитация можем да видим какво разказва всяка една карта. Концентрирайки се върху изображението, следейки дишането си, с вътрешното си око можем да видим какво се крие зад изображението. "Когато влязох, попаднах в средата на оградената от зид градина. Вън от нея беше пустиня, изпепелена от слънчевите лъчи. (...) Земята беше покрита със ситен пясък, а плиткото прозрачно езеро в центъра беше синьо и живо като море. Две деца - момиче и момче - играеха голи в пясъка. Косата на момчето беше руса, а на момичето бяла" - из "Магията на картите Таро", медитация върху "Слънцето" от "Големите аркани" на "Таро".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай