Фън шуй - обещание за хармония

Фън шуй - обещание за хармония | StandartNews.com

Енергията не може да бъде докосната или отместена с ръка, но няма нищо по-важно от това да я насочите правилно. Неслучайно преди 4000 години в Китай се появява изкуството за подреждането на дома, наречено фън шуй - вода и вятър. То обяснява неподозирани нюанси в живота ни - от психологията в отношенията с другите до цветовете в домашния интериор. Най-важното: учи ни да усещаме и да освобождаваме енергията около нас. Защото ако тя среща препятствия по пътя си, нищо няма да се получи както трябва. Любовният, професионалният и финансовият ни успех зависят от нейното движение.

Цветовете

Няма съмнение, че настроенията ни са подвластни на дори неподозирани детайли. Тогава какво да кажем за цветовете? Те ни манипулират по начин, за който понякога не си даваме сметка - влияят на мислите ни, на чувствата ни, на решенията. Малко са дамите, които биха се влюбили в господа, чието жилище е решено примерно в сиво. Затова всеки път, когато правите ремонт и сменяте мебелите, си задавайте въпроса: каква е целта? Основният принцип на фън шуй гласи, че меките, пастелни и спокойни тонове излъчват женствената енергия Ин и стимулират уюта, тишината, баланса между емоциите, търсенето на приятелство. Тъмните са по-мъжествени - те разкриват, че този, който предпочита да бъде между тях, е готов на борба и дори на агресия. Няма как - това е енергията Ян.

Огледалата и водата множат силата

Има няколко предмета, които задържат енергията и умножават нейната сила. Не е необходимо да са суперлуксозни или крайно впечатляващи като визия. Достатъчно е да се поддържат редовно.

Първо: осигурете бамбук. Той стопира негативните флуиди, които винаги могат да нахлуят от външния свят. Натопете бамбука във ваза и я поставете около входната врата. Огледалата придърпват енергията и я мултиплицират многократно. Но не ги слагайте срещу входната врата - защото ще насочат градивните елементи навън, към стълбите и изхода. Не бива да бъдат и срещу спалнята - за да не отблъснат добрите сили.

Водопадите са повече от желателни. Ако имате градина, обширна тераса или просто по-голям хол, то купете или поръчайте красивото съоръжение, от което блика вода - създателката на живота. Тя винаги е гаранция за добро здраве. А според фън шуй - и за редовни парични постъпления. Много важни са кристалите - особено ако ги окачите на прозорците. Те са като магнит за енергиите от външния свят - насочват ги към дома ви. Затова е повече от полезно, ако си носите - в дамската чанта или в автомобила - миниатюрно парче кристал. Жените са улеснени - бижутата от планински кристал винаги са на мода. Едни обеци вършат отлична работа. Още един привидно нежен аксесоар участва в правилното направление на позитивната енергия - ветрилото. Носете със себе си този източен атрибут на спокойствието - в момента, в който почувствате, че около вас започва да става "напечено" не само заради атмосферните условия, започнете да си веете. Така не само ще привлечете вниманието на околните - което по принцип винаги е добре, но и ще разпръснете негативизма, който страхотно изнервя и може да провали дори и най-стабилната психика.

Осигурете си няколко статуетки на котки. Всички знаят, че това са животните с по няколко живота - дори да не са гледали Мишел Пфайфър във филмите за Батман от 80-те. Общуването и присъствието на котките е цяла наука - а за някои и религия. Така, както е било в Древен Египет. Писаните носят любов и хитрост. Лебедите - също. Разпръснете различни камъни из дома си - разбира се, преди това трябва да се запознаете с различните им значения. Но каквито и да изберете, винаги улесняват прочистването на въздуха.

Растенията са много съществени - но никога с остри или бодливи листа, а винаги с меки и заоблени. Те поглъщат всичко ненужно, което неволно вкарвате отвън. После преработват енергията и я разпределят правилно.

Спалнята - всичко по две

Правило номер едно: спалнята не бива да бъде близо до вратата на жилището - това говори за постоянни промени и несигурност, за стрес и душевна нестабилност. Правило номер две: колкото по-малко предмети, толкова повече свобода за духа. Правило номер три: ако току-що сте се разделили със скандали и омерзение с партньора си, то непременно сменете леглото си. Или поне матрака.

Над леглото не бива да има греда или полилей. Можете да сложите свещи - не е желателно да са прекалено ароматни. Трябва да излъчват дискретно и успокояващо ухание. Ако искате и допълнителна украси, то нека да бъдат малки и елегантни статуетки - делфини или лебеди. Но никакви дантелени покривчици или драперии - те издават депресии или мания за незащитеност. Нощните шкафчета да са ситуирани симетрично - така спомагат за запазване на отношенията между партньорите. И каквото и да слагате - аплици или вази - всичко да бъде по две.

Който може да си позволи камина, задължително е да поддържа огъня в нея. Той разпалва не само еротичните мераци, но и енергията като цяло. Камината не бива да бъде украса без пламъци. В този си вариант би стояла като символ на угаснали желания. Цветовете - беж, резеда, пепел от рози... Червеното, както е известно, настройва на макс за секс.

Холът - без остри ръбове

Мебелите в хола да са ниски и удобни. И ако е възможно - със заоблени форми. Защото енергията се движи кръгово - така носи покой и умиротворение. Рязката геометрия изнервя подсъзнателно, постоянно създава напрежение във възприятията. Да не говорим, че острите ръбове са опасни чисто физически - не можеш да разпускаш в хола си, тормозен от съмнението, че можеш да се удариш или нараниш. Заложете на дървото - то излъчва изконни послания. Допринася за по-уравновесеното общуване и разбирателство. Добре е телевизорът да бъде максимално вграден в шкаф - така средностатистическият чам или скъпарският орех и бук ще неутрализират страховитата агресия, която се лее от новините. Цветовете - екрю, нежно кафяво, дискретна охра.

Кухнята - сложете огледало

Каквито и да са мебелите в кухнята, колкото и да са неразумно или разумно скъпи, на всяка цена трябва да ги чистите и лъскате редовно - ако тяхната повърхност блести, то тя ще улесни и ускори движението на енергията. Умивалникът трябва да е по-далеч от печката - водата гаси огъня, а това не бива да се случва в може би най-важното пространство за семейните събирания. Хубаво е да има огледало - то сближава, създава атмосфера на интимност. Масата да е поставена така, че седящите около нея да се чувстват сигурни и защитени - зад гърба им да има рафтове или големи саксии.
Багрите в интериора - синьо, зелено или жълто. Това е и подходящата тоналност за стените.

Банята - с пресни цветя

Светлите и свежи цветове канализират притока и посоката на енергията. Те разчистват нейните коридори. Затова и в банята всичко трябва да е гладко и лъскаво - минимално количество предмети. Няколко акцента в червено ще засилят въздействието на водата върху вас и ще активират нейната сила. Можете да слагате пресни цветя - така живата енергия ще се задържа по-продължително време. И една, но наистина само една статуетка от мрамор.

Разчистете - дома и съзнанието

Не забравяйте - задължително трябва да осигурите пространство за полезната енергия. Казано по-просто - разчистете. Първо се освободете от всичко, от което ви е писнало, но все не намирате време да го изхвърлите - счупени домакински уреди, пукнати чаши или чинии, предмети, които ви навяват неприятни спомени. Хаосът у дома означава само едно - хаос в съзнанието, мислите, чувствата. Ако държите "неща" и намерения в подготвителен стадий и не го финализирате, просто се откажете от тях. Затова - довършете подреждането на гардероба, боядисването на банята или поредната диета.

Не изхвърляйте боклука по тъмно

Събирайте отпадъците вечер, но ги изхвърляйте задължително сутрин. При това - всеки божи ден. Всяко натрупване и отлагане затормозява движението на енергиите. Махнете старите маси и столове, преди да купите нови. "Изобилието" на мебели или на каквито и да било вещи е опасно, защото блокира циркулирането на енергиите. В офиса също трябва да ви е чисто и минимализирано - иначе как ще проясните и подредите мисли и намерения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай