Сушито е табу за бременните

Чаша кафе на ден не вреди на бебето, казват лекарите

Сушито е табу за бременните | StandartNews.com

Избягвайте меките сирена и кълновете, както и пържолите алангле

Бременността е един от най-важните периоди от живота на всяка жена. Докато износва бебчето си, всяка бъдеща майка трябва да бъде много внимателна и да се грижи за себе си. Един от най-често задаваните въпроси от бременните е какво могат да хапват и пийват и съответно какво не. В тяхна помощ webmd.com представя списък с храни, които трябва да избягвате, когато чакате бебе.

Избягвайте меките сирена, препоръчват лекарите. Тъй като се приготвят от непастьоризирано мляко, те могат да са носител на бактерията ликтерия, която е опасна както за вашето здраве, така и за това на бебчето ви. За по-голяма сигурност консумирайте сирена от пастьоризирано мляко като синьо, камембер или пармезан. Ако пък хапвате навън блюдо с някакъв вид сирене, не пропускайте да попитате сервитьора какво точно е то. Бактерията може да се крие и в пресните колбаси, филета и бекони, които са богати и на вредни мазнини и сол. Според медиците е хубаво да ги избягвате, докато чакате бебе. А ако толкова ви се прииска хот-дог, непременно сварете кренвирша, преди да го хапнете.

Препоръчително е също да не консумирате месото алангле, а да се доверите на добре изпечената мръвка, тъй като суровите пържоли и бургери също крият купища опасни бактерии.

Като говорим за сурови и полусурови храни, фенките на сушито също трябва да се откажат от него за 9 месеца. Въпреки че морските дарове и рибата са едни от най-добрите източници на протеини, суровите такива могат да са източник на вредни паразити и бактерии. Лекарите препоръчват по време на бременността да консумирате само добре сварена или изпечена риба.

Непрестанно повтаряме на децата, че плодовете и зеленчуците задължително трябва да бъдат измити, преди да се консумират. Но всички понякога си позволяваме тайничко да нарушим това правило. Бременността обаче е период, в които в никакъв случай не бива да допускате това да се случва. Измивайте винаги хубаво плодовете и зеленчуците, но само с хладка вода - без сапун и други препарати. След това ги подсушете и задължително отстранете всички натъртени, загнили и потъмнели част от тях, тъй като именно те са истинско гнездо на бактерии и зарази.

Що се отнася до салатите, избягвайте и всички сурови кълнове, тъй като в тях проникват бактерии още докато са семена, което прави невъзможно отмиването им после.

Много жени се притесняват, че трябва да се откажат от любимата чаша кафе сутрин по време на бременността. Последни проучвания обаче доказват, че умерената доза кофеин не вреди на бебето. Лекарите препоръчват дневната консумация на кафе от бъдещи майки да не е повече от 100 мл. Напълно обаче трябва да забравите за всякакви енергийни напитки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай