Обявяват топ 100 на най-добрите гозби

Обявяват топ 100 на най-добрите гозби | StandartNews.com

Кои са българските гозби, с които се гордеем най-много? Това ще стане ясно на 26 април, когато шеф-майсторите от Асоциацията на професионалните готвачи и Кулинарна Академия HRC ще обявят победителите в кампанията "Мислиш си, че познаваш вкуса на България". Над 500 рецепти на любители готвачи от цялата страната се състезават с оригинални ястия от своя край на сайта www.iknowBulgaria.bg и едноименната Фейсбук страница. Тя вече има 2,3 милионна публика.

Крайният срок за участие в надпреварата изтича в неделя. Дотогава всеки, който иска да се включи в престижното състезание, може да публикува своя рецепта в четирите категории - предястия и салати, супи, основни блюда, десерти и печива.

Победителите ще станат част от пътуващия международен кулинарен фестивал, който започва на 12 май. Той е част от втория етап на кампанията, наречен "България посреща вкусовете на света".

Инициативата е на Министерството на туризма, GTC България, Кулинарна Академия HRC и International WomenТs Club. "Стандарт" е основен медиен партньор.

Международната пътуваща кухня тръгва от Стара Загора. Следващите спирки са Бургас, Пловдив, Велико Търново, Русе, Варна и София. Във всеки от градовете средствата от фестивала и съпътстващите инициативи, ще отиват за благотворителна кауза.

Близо 20 държави са заявили участие в международния кулинарен фестивал. Всяка от тях ще представи на българите своята култура, обичаи и свързаната с тях традиционна храна. За поредна седмица пък "Стандарт" ви представя оригинални рецепти от българи за българи - от салатата до десерта.

Родопска салата

Мила Нешева-Христова

Продукти
600 гр. картофи
150 гр. сирене
3 бр. варени яйца
10 бр. маслини без костилка
4-5 стръка пресен лук
150-200 гр пресни или стерилизирани краставички
3-4 суп.лъж. майонеза
черен пипер,сол, зелени подправки (копър, магданоз) на вкус

Рецепта

Сварете картофите цели в подсолена вода, обелете ги и още топли ги намачкайте с ръчна преса или вилица. Настържете на едро ренде сиренето и сварените яйца. Нарежете на малки кубчета краставицата. Нарежете на много ситно пресния лук, магданоза и копъра.

Нарежете маслините на ивички. Смесете всички нарязани продукти,прибавете и майонезата и внимателно разбъркайте. Декорирайте по ваш вкус.

Предястие с пушена сьомга

Христослава Георгиева

Продукти
2 картофа
2 моркова
1 връзка пресен лук
150 гр. пушена сьомга
1 пакетче майонеза
3 яйца
5 слайза сирене чедър за тост
50 гр. суров бейби спанак

Рецепта

Картофите и морковите се сваряват в подсолена вода. След като изстинат се нарязват на ситно. Яйцата се сваряват до твърдост. След като изстинат, белтъците се наситняват. Пушената сьомга, пресният лук и сиренето също се нарязват на ситно.

С помощта на ринг се оформят предястията, като се подреждат във възходящ ред: картофи, майонеза, моркови, майонеза, пушена сьомга, зелен лук, майонеза, белтъци, чедър. Най-отгоре се настъргва жълтък и се слагат за украса листа от бейби спанак. Количеството продукти е достатъчно за 5 порции.

Агнешко с ориз, гъби и зелен лук

Мина Димитрова

Продукти
1 кг агнешко месо
2 връзки зелен лук
1 ч.ч. ориз
600 гр. гъби
2 с.л. зехтин
джоджен
черен пипер
червен пипер
сол

Рецепта

Агнешкото месо се сварява в подсолена вода и с част от нарязания на ситно лук.
Задушава се нарязаните на ситно лук и моркови, поръсват се със сол и червен пипер.
Гъбите се нарязват и запържват в зехтина.
В тава се разстила ориза, добавят се лука и гъбите.
Поръсва се със сол, джоджен и черен пипер на вкус.
Отгоре се нареждат парчетата месо.
Ястието се запича до готовност на ориза.

Великденски козунак

Цветелина Рускова
Продукти
1 пакетче суха мая
200 мл. прясно мляко
150 гр. захар
3 яйца
80 мл. олио
500-600 гр. брашно
кората на 1 лимон
2 ванилии

Рецепта

Предварително си отделете един белтък от яйцата за намазване.
Смесете маята с 2-3 лъжици от затопленото предварително мляко и оставете настрана.
Разтворете захарта в останалото мляко. Разбъркайте яйцата и добавете към тях ванилиите, настърганата лимонова кора и половината от олиото.

Пресейте прашното и в 500 грама от него направете кладенче, в което да изсипете яйцата, млякото и маята. Замесете тесто, което трябва да е меко, но да не лепне. При необходимост прибавяйте от останалото брашно. Малко по малко прибавете и другата половина олио. (Ако имате миксер с приставка за тесто може да месите с него). Готовото тесто се слага в купа и се покрива със свежо фолио или кърпа и се оставя да втаса докато удвои обема си. След това се омесва пак за кратко и се оставя да втаса втори път. След второто втасване се омесва и се оформя на плитка или по друг начин, прехвърля се в съда, в който ще се пече и се оставя да втаса трети път докато отново удвои обема си и не повече, за да не превтаса.
Намажете с отделения белтък и поръсете със захар, филирани бадеми, сусам или друго.

Печете козунака на 160-170 градуса около час като проверявате с дървено шишче за готовност. Ако отгоре е изпечен, но вътре е суров го покрийте с алуминиево фолио, за да не изгори коричката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай