17:02 ч.

15.07.13

2 мин.

1498

0

2

Васил Докев-Вадо откри изложба в Кемпински Хотел Гранд Арена Банско

от Пламен Петров |

Васил Докев-Вадо откри изложба в Кемпински Хотел Гранд Арена Банско

Банско. Известният български художник Васил Докев-Вадо откри своя изложба в „Кемпински Хотел Гранд Арена Банско". Тя е част от поредицата изложби по инициатива на „Кемпински" хотелите в Централна Европа под надслов „Седмици на изкуството с „Кемпински" (Kempinski Art Weeks).


От месец март до месец септември хотелите представят избрани местни творци и техните произведения в областта на живописта, скулптурата, фотографията и други, като подчертават основната тема за невероятния европейски дух. Повечето от участващите хотели предлагат и специален пакет за настаняване - „За любителите на изкуството", който включва закуска, достъп до художествена галерия и/или среща с твореца, както и други изненади.


От средата на юли да края на септември „Кемпински Хотел Гранд Арена Банско" е домакин на изложбата на известния български художник Васил Докев-Вадо. Картините са изложени на „Бела Виста Лаундж" в хотела, като достъпът и за гости на хотела, и за външни посетители е свободен. Желаещите ще имат възможност да закупят картина по свой избор.


Вадо представя 13 творби, като повечето са съвсем нови, създадени буквално в последните 2 месеца. В този период търсенията му са най-вече към постигане на изящна цветност и хармония, постигнато с майсторска живопис. Определящ в композицията е Символът и посланието, което носи. Вадо като един „перфектен колорист" (според „Трибюн дьо Женев") и днес ни потапя в море от цвят и настроение, сливайки в платната си добро и зло, противоречие и единство, отсамно и отвъдно.


Вадо е един от малкото българи, които се чувстват добре навсякъде по света и е приет подобаващо. Последните му изяви бяха на две култови места: в Музея на Пикасо в град Валорис – Голф Жуан на Френската ривиера и в известната Галерия Гая в Женева. Той е и единственият български художник, излагал някога там.


Васил Докев-Вадо е роден в София през 1964 г. След като завършва гимназията за изящни изкуства в София, е приет в Националната художествена академия със специалност Плакат. Дипломира се през 1990 г. В същата година печели стипендия на Фондация Бинц 39 за Цюрих – Швейцария, където живее до 1992 година. Вадо има над 30 самостоятелни изложби в България и в чужбина, включително в Националната художествена галерия - София, през 2007 г., самостоятелни изложби в Хартфорд, Кънектикът - САЩ, изложби в Цюрих, Монтрьо, Берн, Женева, Веденсвил, Килхберг, Веве, Морж - Швейцария, Виена – Австрия, Дивон ле Бен - Франция, Берлин - Германия и др. Творби на художника са притежание на редица галерии и частни колекции в Швейцария, Франция, САЩ и България.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент