Пикасо и Миро гостуват в българския Лувър

Пикасо и Миро гостуват в българския Лувър | StandartNews.com

Съпругата на Гунди вярва, че скоро ще се появят футболисти като Аспарухов и Котков

Близо 100 творби на Пикасо и Миро има вероятност да гостуват в българския Лувър, когато той бъде открит. Това заяви скулпторът Вежди Рашидов пред столичните общински съветници на тържествената сесия за Деня на София. Бившият културен министър официално бе удостоен със званието "Почетен гражданин на София". Отличието му бе дадено заради "международната му слава на скулптор" и защото е "пример за творец общественик". Докато беше министър, Рашидов бе инициатор на превръщането на сградата на бившия Висш машинен институт "Ленин" до паметника на Левски в мегамузей. Строителните работи в него са приключили, но все още не е ясно кога ще бъде открит. За гостуването на изложба на Пикасо и Миро обаче вече се водят разговори.

Със званието почетен гражданин на София бе удостоен и още един скулптор - Георги Чапкънов-Чапа. Той е автор на статуята на света София в центъра на града. Като почетни софиянци вчера бяха признати и музикантите проф. Ангел Станков и проф. Йосиф Радионов, мореплавателят кап. Николай Джамбазов, цирковият артист Виктор Топузлийски, борците Александър Томов и Валентин Райчев, щангистът Янко Русев и изпълнителният директор на Спортен клуб "Левски" Константин Баждеков. Посмъртно най-високото отличие на София получиха и футболните легенди Георги Аспарухов и Никола Котков. То бе връчено на съпругата на Гунди - Величка Аспарухова, и дъщерята на Котков - Мария. "Благодаря за това, че толкова години след тяхната гибел хората не забравят Гунди и Котков", заяви Величка Аспарухова. На въпрос защо днес няма футболисти като тях, тя отговори, че е оптимист, че скоро ще се появят. "Гении не се раждат всеки ден, а смея да твърдя, че те бяха гениални футболисти", заяви съпругата на Гунди.

"Не сме вълшебници, но сме отговорни хора, които работят за решаването на проблемите на града", каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова на тържествената сесия на градския парламент. По-късно градоначалникът заедно с президента Росен Плевнелиев, служебния премиер Георги Близнашки и председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков вдигнаха знамето на София на пл. "Александър Невски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай