"Гъдулката гори" на стълбите пред "София"

"Гъдулката гори" на стълбите пред "София" | StandartNews.com

Премиерата на "Антигона" на Иван Добчев е на 23 септември
Пиесата на Райко Байчев от "Стандарт" открива сезона на театъра на 17 септември

След лятото началото на новия театрален сезон в Театър "София" ще бъде поставено с "Гъдулката гори". Моноспектакълът, чийто автор е колегата от "Стандарт" Райко Байчев, ще бъде представен на 17 септември по повод празника на София. След като бе аплодиран от публиката в Братислава, Виена и Берлин през изминалия сезон, талантливият Юлиян Рачков сега ще влезе отново в образа на гъдуларя, но не на камерната сцена, а на стълбите пред сградата на театъра. Актьорът е повече от добър в близо едночасовото си присъствие на сцената. Младокът, под режисурата на Добромир Цветков и с помощта на сценографията на Димитър Шопов, разнищва духа на времето, традициите и личната си съдба, без дори да свири на народния инструмент.

"Това не е комедия, която задължително трябва да разсмее публиката. Тя е много по-сериозна, трагична донякъде. Засяга проблеми, които вълнуват мен и повечето млади хора у нас, като например емиграцията", разсъждава Юлиян.
Номинираната преди две години за "Икар" пиеса тогава стигна чак до Лондон. Там, в превод на Анджела Родел, бе сред хитовете на БГ фестивала в британската столица. А всяко лято "Гъдулката гори" участва и във фестивала на моноспектаклите в парка на Военната академия.

Текстът е възел от комедия и драма, построен на опасния ръб между любовта и иронията към всичко балканско. "Привидно водят хуморът и купонът, но отдолу стоят самота и тъга - каквато, така я усещам, е тъканта на света наоколо", казва Райко Байчев, който е и носител на "Черноризец Храбър" за млад автор.

Останалите постановки на театъра през септември ще бъдат с цени на билетите от 8 лв. и 6 лв. за ученици, студенти и пенсионери. Изключение прави само "Антигона" на Иван Добчев, чиято премиера в София е на 23 септември от 19 часа. В септемврийската програма на Театър "София" се завръща спектакълът за деца "Пипи Дългото чорапче" на 20 и на 28 септември от 11 часа. Ще можете да гледате също "Госпожа Министершата" на 25 септември, мюзикълът "Скачай" - на 26 от 17 ч. и "Тирамису" на 27 септември. "Покана за вечеря" на Оля Стоянова е в камерна зала на 28 септември, а на 30 отново ще провокира смях и силни вълнения "Сватбата на дребния буржоа", чиято премиера беше малко преди края на изминалия сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай