Два Икара за Москови (ОБЗОР)

Два Икара за Москови (ОБЗОР) | StandartNews.com

Теди и синът му Иван спечелиха за "Каквато ти ме искаш" в Народния

Никола Анастасов: Все по-близо съм до полета към слънцето

Стефан Илиев: Честта и достойнството са на изчезване в България

Неколкоминутни аплаузи гръмнаха в Народния, когато преди вечер Никола Анастасов излезе под прожекторите, за да получи своя "Икар" за цялостно творчество. 800 души станаха на крака, за да покажат респекта си към изключителния актьор - един от последните мохикани в генерацията на истински надарените и почтените в българския театър. Кольо демонстрира класа във всичко - от смокинга до думите. Неостаряващият Санчо Панса на нашенската комедия и драма разказа история от началото на кариерата си.

"60 години по-късно - след като обиколих абсолютно всички сцени в страната - отново стъпвам на най-голямата. Случи ми се за първи път, когато бях студент. С приятелчета от Академията ни взеха в миманса. Тях ги облякоха като моряци, а мен - като най-дребен - ме изпратиха зад декорите, за да ме вдигнат с подемник: на 10 метра от земята трябваше да блъскам тенекии, за да произвеждам грохот от морски вълни. От тази височина се виждат доста неща. Представлението свърши, всичко опустя и загасиха прожекторите - а аз продължавах да бъда във въздуха. Започнах да викам: "Хора, свалете ме от тук - искам да си ходя". Най-накрая се появи пожарникарят и ме спаси. Оттогава - та чак съм отново тук. Но както казваше моят близък приятел Станислав Стратиев, Икар винаги е бил голямата мечта - пера, ленени конци и восъчни криле, с които летиш към слънцето. Колко близо съм вече до нея".

Друг забележителен мъж, Стефан Илиев, беше удостоен с "Икар" за чест и достойнство - по предложение на Христо Мутафчиев, който, като поел председателството на САБ от него, чул предупреждението "Да знаеш - няма ненаказано добро!" Един от доайените в гилдията се появи абсолютно достолепно, също в смокинг, с твърда стъпка и тънка иронична усмивка, с излъчване на някои от своите любими герои - светски лъвове или тайни агенти от световните служби. И ведро се обърна към станалите ръкопляскащи с типичното си черно по британски чувство за хумор, за да им обещае, че трудното предстои. "Взехме се много на сериозно. Всичко това е шега. Но не е шега, че съюзът на артистите след 1989 година остана цял и не се разцепи - благодарение на близо 2000 души. Сред най-сериозните и яростни негови фенове беше Стефан Данаилов. А честта и достойнството отдавна са на изчезване в страната ни. Но ви моля - никога не казвайте "тази" държава. Винаги казвайте "нашата" държава".

Третият титан, който си тръгна с "Икар", беше Марин Янев - за главна роля във "Вятърът в тополите" на Младежкия, където играе със своя състудент и авер Стефан Мавродиев. Един от най-сдържаните мъже в съсловието сподели: "Наградата е ценна, защото не е за прослужени години или за ценз. Благодаря на публиката, без която не можем. И както казваше Коко Азарян, обещавам на зрителите "да им вземем" болката, която трупат всеки ден - доколкото това е възможно. Защото вярата върви преди чудото. Поредната церемония за раздаването на годишните отличия в международния ден на театъра ще остане в хрониките с като че ли излишни думи в името на колегиалния протокол. Режисьорът Стоян Радев - вероятно в желанието си да бъде толерантен към всички - беше разрешил на различни трупи да поздравят публиката. Но пък откъсите от постановки на Смолян, Варна и Стара Загора - за разлика от словата на някои от получилите възможността да говорят - бяха достатъчно интересни. Пък и Герасим Георгиев спаси положението - перфектно водеше като Бай Ганьо, предрешения в рокля музикант от "Някои го предпочитат горещо" и храбрия войник Швейк. Така Геро дефинира - по автор и от себе си - разни истини за професията, живота и войните, които за малко да се размият във възторга, подхранван от все още невинните и подвикващи като на стадион студенти. Те се въодушевиха на макс, когато стана ясно, че Марий Росен печели при режисьорите с "Влиянието на гама лъчите върху лунните невени" - история за майка, двете й дъщери, умираща жена и заек, които обитават заедно бивша зарзаватчийница. Всичко се случва в реална среда извън салона. Марий, който тези дни е персонаж в леко странна фотосесия на Юлиян Табаков - той и Златина Тодева са гол дует като "Анатомия на крайното" - благодари на учителите си Юлия Огнянова и Стоян Камбарев. Но когато Теди Москов излезе, за да прибере своя "Икар" за най-добър спектакъл - "Каквато ти ме искаш", побърза да му направи дружеска забележка. "Марий забрави да спомене, че аз съм го приемал във ВИТИЗ - по онова време бях асистент на Стоян". Маестрото сподели още, че в Академията са се учили на много неща. Едно от най-главните било как да спиш с актриса, на която после да откажеш роля в представление. "Разбира се, Мая Новоселска е изключение. А на мен съвсем правилно не ми дадоха "Икар" за режисура, защото "Каквато ти ме искаш" е най-лесната. Снежина Петрова се справя с лекота с една от най-сложните роли в световната драматургия", беше категоричен Теди. Синът му Иван пък дебютира в големите призове в екип с корифеите Чавдар Гюзелев и Свила Величкова - тримата победиха с декорите, костюмите и видеото в "Каквато ти ме искаш".

При дамите с централни партии спечели Ана Вълчанова - за майката във "Влиянието на гама лъчите върху лунните невени". Тя не скрие, че екипът я е върнал към най-светлите пориви и трепети от студентските години, и благодари на своя Рангел Хранител, без който цялото й приключение би било невъзможно. Младата Елена Телбис победи при второстепенните персонажи с Катя в "Жана" на Явор Гърдев. Kристияна Ценкова се оказа късметлийката при дебютантите - за Лиз в "Откраднати разкази" на Красимир Спасов в Армията. Както е редно, момичето обясни, че без голямата Меглена Караламбова, на която е партнирала, не би постигнала нито прозрение, нито успех.

При мъжете за поддържаща роля пръв стана Юлиян Вергов - за Борис Сарафов в "Солунските съзаклятници". Отличният актьор по-скоро е извън абонамента за награди, но това никак не го вълнува. Със Захари Бахаров и Владо Карамазов се трудят мощно. "Трите мечки" бяха спрягани дори в сценария - разбира се, с приятелско чувство. Факт е обаче, че техните "Арт" и "Спанак с картофи" са единствените препълнени представления в Сатирата. Или където и да било другаде. Те са звезди по международния стандарт - заради бокс офис, а не заради чар и фенки.

Цонко Цонев, кметът на Каварна, извика Бояна, дъщерята на Валери Петров, и Росен, сина на Кольо Карамфилов. Всички почетоха паметта на вече небесните артисти. Актьори от Малък градски театър "Зад канала", които пяха акапела от "Ритъм енд блус", дирижирани от Христо Мутафчиев, припомниха за своя режисьор Румен Цонев, който също е някъде из райските полета. Там е и Даниела Олег Ляхова - страхотната художничка, която си отиде без време. Неслучайно Жени Александрова-Лечева каза съвсем на място: "Важното е да се обичаме и подкрепяме - другото лесно ще ни се получи".

"Страх" на Весела Кунчева и Ина Божидарова за кукления театър в Стара Загора - едно от най-впечатляващите заглавия на сезона - стана номер едно в жанра и спечели още и за "майсторско техническо осъществяване". С много суперлативи беше коментирано и представлението на Боян Иванов "Мълчаливи предания" във Варна. Силва Бъчварова и Васил Рокоманов получиха статуетката за индивидуално постижение за куклите и сценографията на "Принцесата и скъсаните обувки" на Славчо Маленов в Търговище. Ваня Сивинова от пловдивския куклен театър беше изненадана с приза на "Акт-унима" за изключителен принос. Дамата, посветила 43 години от живота си на трупата, е играла на 4 континента.
За "Златен глас" бе обявен Димитър Иванчев. Боил Банов, заместник-министър на културата, обяви избора на институцията - за най-успешен сезон спечелиха кукловодите във Видин и Театър 199. Призът за критически текстябе даден на Ана Топалджикова. Бойчо Костадинов стана пръв между звездите на манежа и за дългогодишната му педагогическа дейност и детското шоу "Магнифия". Човекът призова властта най-после да намери пари за жанрово училище, което да върне световната слава на българския цирк. От силните на деня обаче беше само социалният министър Ивайло Калфин. В категорията за съвременен танц и пърформансяотличиха Филип Миланов за "Exit".Статуетката за актуална музика отнесе Васил Петров, а за авторска - Христо Намлиев за "Антигона" в театър "София". Цирков атракцион от Двореца на децата и Духовата музика на Софийския оркестър доставиха истинско удоволствие на театралите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай