3 г. след Сарафово: Европа още е на мушката на Хизбула

3 г. след Сарафово: Европа още е на мушката на Хизбула | StandartNews.com

Матю Левит,
директор по въпросите на антитероризма и разузнаването в Института за близкоизточна политика във Вашингтон

Преди 3 г. "Хизбула" взриви автобус с туристи в България. Европейският съюз тогава обяви за терористична организация военното й крило. Но въпреки че е в черния списък на Брюксел и е силно ангажирана във войната в Сирия, "Хизбула" продължава да планира нападения по света и особено в Европа. Заговори за това неотдавна бяха разобличени чак в далечните Перу и Тайланд, но последният й план за нападение бе осуетен в Кипър, където Хусейн Басам Абдала, с двойно канадско и ливанско гражданство, бе складирал 8,2 т амониев нитрат, популярен химичен експлозив.

Миналата седмица Абдала се призна за виновен по всичките 8 обвинения, които му бяха повдигнати, включително за принадлежност към терористична групировка (разбирайте "Хизбула"), притежание на експлозиви и заговор за извършване на престъпление. През юли 2012 г. в полезрението на кипърските власти попадна Хусам Якуб - агент на "Хизбула" с двойно ливанско и шведско гражданство - който наблюдаваше израелски туристи. Часове по-късно той бе арестуван в хотелската си стая, след това бе осъден и вкаран в затвора. Няколко дни по-късно група агенти на групировката, един от които френски гражданин, взриви автобус с израелски туристи в Бургас. Брюксел осъзна каква е реалността - "Хизбула" изпраща хора да извършват операции на европейска земя.

След месеци обсъждания, които често имаха язвителен характер, високопоставени европейски представители се събраха в Брюксел през юли 2013 г., за да съобщят, че всички 28 държави членки са приели да включат въоръженото й крило - а не самата организация - в списъка на ЕС с терористични организации. 2 г. по-късно, нови доказателства разкриват, че "Хизбула" още планира атаки в Европа. Сега знаем, че взривните вещества, които неотдавна бяха открити в Кипър, са били складирани в мазето на къща в жилищен квартал на Ларнака някъде през 2011 г. С други думи тези два заговора в Кипър не само са последователни, но се застъпват и дори е възможно да са свързани. По времето, когато ЕС вкара военното крило в черния си списък, тези експлозиви вече са били повече от година в страната, а може би и от две. Хусейн Абдала е пътувал от 2012 г. около 10 пъти до Кипър да провери дали всичко е наред с тях. Получавал е много добро заплащане, за да работи като пазач на химикалите, тъй като бе арестуван с 9400 евро у себе си, които призна, че са последната му заплата от "Хизбула". Според израелски следователи групировката е използвала Кипър като място за износ на експлозиви за целите на серия от нападения в Европа. Заговорът вече е бил в ход: следователи смятат, че експлозивите, използвани в бомбения атентат в Бургас през 2012 г,. може би са дошли от химикалите, складирани в Кипър.

Последната задача на Абдала била да намери помещение за складиране на експлозивите, което подсказва, че планът те да бъдат разпръснати на много места в Европа, е напредвал. Макар че той е пътувал с оригиналния си канадски паспорт, Хизбула му е дала фалшива британска лична карта, която да използва на място в Кипър, за да наеме помещение. Това може би е довело до неговия провал, тъй като пътуването с автентични документи и използването на подправени на място се е превърнало в предпочитан метод на работа за "Хизбула". Иначе властите може би е нямало да попаднат на самите пратки. Говори се, че групировката използва водещи компании под дълбоко прикритие - някои от които от Китай и Дубай - да превозват химикали с двойно предназначение, от които да правят експлозиви. Сега, когато Европа отбеляза третата годишнина от атентата от 18 юли в България - има изчерпателни доказателства, че Хизбула прави именно това - занимава се с терористична дейност в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай