Московските звезди на гастрол в Крим

Московските звезди на гастрол в Крим | StandartNews.com

По 6 самолета за денонощие излитат от Шереметиево за Симферопол

След лечението с кал в Евпатория може да чуеш Филип Киркоров

Предполагам, някой ще си помисли, този пък намерил къде да ходи, при наличие на Гърция и други примамливи за много българи дестинации. Е, санкции, напрежение покрай Донбас и като резултат една загубила своя блясък и страдаща Москва. А за Крим да не говорим - наплив от войска и самолети на бръснещ полет. Направо да се почувстваш като нашата храбра журналистка Елена Йончева по горещите точки на света. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров.

Полетът от София до Москва сега отнема повече време (около три часа), понеже се заобикаля Украйна: над Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Беларус. Е, така е по-спокойно.

Въпреки санкциите и пропадащата рубла Москва изглежда блестящ метрополис, потънал в зеленина и спокойствие. Както обикновено през лятото московчани са по своите вили. Първото нещо, което гостите обикновено правят, е обзорна екскурзия с двуетажен автобус. Преминаваш покрай храма "Василий Блажени", Кремъл, Болшой театър, по крайбрежната на Москва река, покрай гърбатото мостче над Яуза с дървета, окичени с катинари (както беше в Париж). При малко късмет може да се намери чист катинар и да го надпишеш с инициалите - свои и на любимата.

Освен разходката по Червения площад може да се снимате със секира в ръка заедно с двама древни руски богатири пред Историческия музей. Посещавайки прочутата Третяковска галерия, може да поседите и в едно прекрасно вегетарианско ресторантче "Сок".

Ако ви писне от културни разходки, може да посетите и някой от внушителните молове, например Афимол и да обядвате в един от многобройните ресторанти там. Тук може да повикате сервитьора със звънче. Вкусно и на цена, съответстваща на тази в София.

Рай за гурманите е огромният гастроном в Петровския пасаж.

Едно сладко събитие, в буквалния смисъл на думата, беше августовският фестивал на сладкото. В павилионите на 22 площадки можеше да се опитат вкусотии от 19 страни и 40 области на Русия. Тверският площад бе превърнат в царство на дините, където сензацията бяха кубичните китайски дини. Имаше и гигантски скулптури от истински плодове.

И накрая като обобщение: противно на очакванията и внушенията в руската столица не се усеща тревога, напрежение и криза.

Следва пътуване до Крим. Полетите само от Шереметиево до Симферопол са шест за денонощие. Когато човек кацне в Симферопол, над 300-хилядната столица на Крим, автобуси, тролейбуси, електрички ви откарват до всички краища на полуострова.

Бях се насочил към Евпатория, известен като детски лечебен курорт с великолепни пясъчни плажове. Градът е известен с калолечебниците си и с лимана Мойнаки. Признавам си, колкото и да се озъртах, не видях нито един руски войник. Градът беше пълен с весели и безгрижни деца. Много богат музикален живот: гостуваха Московският театър "Пушкин" с голяма програма от спектакли, Филип Киркоров, Валерий Леонтиев, ансамбълът "Сопрано" на Турецкий, който с удоволствие слушахме и в София, Лариса Долина, Спас Михайлов. И така всеки ден. Имаше татарски фестивал с песни и танци.

Местните хора вярват, че в Крим ще дойдат инвестиции и ситуацията ще се стабилизира. Няма омраза към украинците. Паметникът на Тарас Шевченко си е на мястото, по магазините много надписи са на украински език. Керченският мост, който ще свързва полуострова с Русия, ще бъде готов в края на 2018 година, а до тогава няма железопътни съобщения. Крайбрежната алея на Евпатория е много хубава, особено с арката на Херакъл. Скулптурата на почиващия син на Зевс е поставена през 2003 г. в чест на 2500-годишнината на града. Според легендата Херакъл е обичал да почива тук, в древната Керкинитида.

Отношението и очакванията спрямо България на обикновените хора в Крим пък в голяма степен повтарят последното изказване на Владимир Путин: "България за нас е много близка в духовен и исторически план страна и ние ще развиваме отношенията с нея по всички направления".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай