Кан очаква Де Ниро и Уди Алън

Кан очаква Де Ниро и Уди Алън | StandartNews.com

Джоди Фостър, Джордж Клуни, Кирстен Дънст са сред гостите на 69-ото издание на фестивала

Най-голямото кино събитие в Европа, несравнимо по-влияние и бляскавост, започва следващата седмица. Фестивалът в Кан отново ще събере от 11 май на Ривиерата звезди от най-висок ранг до новоизгряващи таланти, които ще представят новото от седмото изкуство. Очакват се независими филми и мащабни продукции на доказани титани, но и млади надежди.
Журито този път бълва от звездни имена. Ръководи го австралийският режисьор Джордж Милър, създателят на антиутопичната сага за Лудият Макс, чиято последна част обра най-много "Оскари" (шест) на последната церемония. Подкрепят го една от красавиците на Холивуд, Кирстен Дънст, и още Доналд Съдърланд, датчанинът Мадс Микелсен, който спечели "Златна палма" за най-добър актьор преди четири години. Другият член е младият унгарец Ласло Немеш, режисьорът на "Синът на Саул" - носител на "Оскар" за чуждоезичен филм.

Откриването на кинофиестата е с новата творба на Уди Алън "Cafe Society". Легендарният режисьор поставя рекорд, защото е единственият, който ще открие фестивала за трети път, след дебюта си там с "Манхатън" през 1979-а. В Cafe Society Алън е избрал предимно млади таланти - Кристен Стюарт, Блейк Лайвли и Джеси Айзенбърг. Известният нюйоркски невротик ни връща в 30-те години в Холивуд. Млад мъж пристига в меката с надеждата да пробие, но среща любовта на живота си.
Официалната селекция наброява 21 заглавия, сред които са новите филми на Педро Алмодовар, Джим Джармуш, Шон Пен, Пол Верховен, братя Дарден и две румънски кинотворби. Титанът на независимото американско кино Джармуш се завръща в Кан с два проекта. Първият "Gimme Danger" е документален филм за кръстника на пънка Иги Поп, част от секцията Midnight Screenings. Заглавието е взето от едноименната песен от албума "Raw Power" (1973) на "The Stooges". 69-годишният Иги Поп е единственият жив от оригиналния състав на групата, след като саксофонистът Стив Макей почина миналата година. Филмът представя контекста (културен, исторически, политически) на появата на една от най-влиятелните групи в света на рока, техните победи и премеждия, причините за комерсиалния им успех, както и огромното им наследство. Джармуш и Иги Поп са стари познайници. Рокаджията, който се изявява и като актьор, участва в два от шедьоврите на Джим - "Кафе и цигари" и "Мъртвецът".

Изгряващата звезда Адам Драйвър, чийто юношески изглед не придаде много сериозен вид на злодея в последните "Междузвездни войни", е звездата във втория филм на Джармуш, "Патерсън". Той е шофьор на автобус и поет в Патерсън, Ню Джърси - града от едноименната епична поема на големия американски лирик Уилям Карлос Уилямс. Главният герой носи същото име. Вчера режисьорът пусна нови клипчета от лентата си, в които Адам Драйвър изглежда впечатляващо нещастен и вглъбен като истински герой на Джармуш. Режисьорът е редовен гост на Ривиерата. За "Прекършени цветя" той спечели "Гран при" през 2006-а. Няколко негови филма са се борили за "Златна палма", включително последният му пълнометражен - "Само любовниците остават живи".

Другият американски филм в състезателната програма е първият режисьорски опит на Шон Пен от 2007-а насам, когато излезе неговия "Сред дивата природа". В "Последното лице" участва бившата изгора на актьора - Чарлийз Терон. Тя е директор на хуманитарна организация в Либерия, която се влюбва в лекар, изигран от Хавиер Бардем. Звездата от "Синьото е най-топлият цвят", Адел Ексархопулос и Жан Рено са останалите в екипа на Шон Пен.

Педро Алмодовар, един от любимците в Кан, но и не само там, ще покаже новия си филм "Жулиета". Творбата му е компилация на три разказа на канадската писателка, носителка на Нобелова Награда, Алис Мънро - "Шанс", "Скоро" и "Тишина". Лената се занимава с прекършените отношения между майка и дъщеря. Жулиета губи съпруга си и животът й се преобръща. Но нещата стават по-зле, когато 18-годишната й дъщеря бяга от вкъщи. Нещастната жена започва усърдно да я търси само, за да разбере колко малко я познава.

Независимият фаворит Джеф Никълс е за трети път на Кан. Той представя новия си филм (и втори за тази година след "Midnight Special") - "Loving". В състезанието са още "Тя" на Пол Верховен, "Неоновият демон" на Никълъс Уайндинг Рефн, "Продавачът" на иранеца Асгар Фархади. Извън програмата са новите филми на Джоди Фостър - "Money monster" с Джордж Клуни, и на Стивън Спилбърг - магическата приказка "Големият добър великан" по романа на Роалд Дал. Това е любимата книжка на известния детски писател, в която сирачето Софи е отвлечено от голям добродушен великан. Странното създание ще изиграе Марк Райлънс, който изглежда е новият любимец на Спилбърг. Британският актьор спечели "Оскар" за поддържаща роля за последния филм на режисьора "Мост на шпиони".

На Ривиерата ще пристигне и Робърт де Ниро, за да представи световната премиера на "Ръце от камък" на режисьора Джонатан Якубовиц. Това е историята на легендарния панамски боксьор Роберто Дуран, чиято роля се изпълнява от Едгар Рамирес. Де Ниро се превъплъщава в неговия треньор Рей Арсел.Сред останалите звезди са Джон Туртуро, Елън Баркин, Ъшър и осиновената дъщеря на де Ниро - Дрена.

69-ото издание на фестивала почита едни най-големите имена в киното - Жан-Люк Годар, Бриджит Бардо и Мишел Пиколи, защото плакатът на феста е с кадър от филма им "Презрение" (1963). Очаква се 90-годишният Пиколи да мине по червения килим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай