Станишев посети предприятие за обувки в Дупница

Станишев посети предприятие за обувки в Дупница | StandartNews.com

Дупница. Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев посети дупнишкото предприятия за обувки „Еврошуз".

Той разгледа производствените цехове, заедно с управителката на фирмата Галина Караджова и директора Людмила Владимирова. Те обясниха на лидера на левицата, че предприятието работи само на ишлеме за Италия, а след като е получило висока стандартизация по европейските изисквания, освен спортни и официални обувки „Еврошуз" обува и италианските карабинери.

„Тук работят на 450 души и ни трябват поне още 100", каза началникът на производствената линия и допълни обаче че все по-трудно се намират квалифицирани кадри на пазара на труда. Станишев бе информиран още, че средната работна заплата в предприятието е над 650 лв. „Стигат ни", категорични бяха работещите там и се похвалиха, че си имат даже 2 синдиката . Работещите показаха заготовките за изработката на обувките и бяха категорични, че всяка част и детайл се следи под строг контрол, докато след сглобяването се превърна в обувка.

Важно е да се промени климата в икономиката, защото това директно рефлектира и върху вас и на вашите заплащания и започнахме да вършим неща, които променят ситуацията, заяви Станишев при разговор с работниците.

По думите му след разговор с ръководството на фирмата е станало ясно, че има резултат от тези мерки, защото така се получават средства, които позволяват редовно да се плаща заплатата, да има оборотни средства и да се развива предприятието.

"Ще направим всичко възможно всяка година да има увеличение на минималната работна заплата. Стъпка по стъпка се опитваме да осъществим промени, за да може да има и работа и доходи, които да са по-високи", каза още той. По думите му това ще продължи да се случва, защото КБ си е поставила за цел и ангажимент минималната работна заплата да достигне поне 450 лв., което ще зависи и от икономическото развитие. "В момента като евросоциалисти разработваме механизъм, като ще настояваме в ЕП да има единен механизъм за договаряне на минималната работна заплата в цяла Европа. Това може да даде много повече възможности за нейното увеличаване", категоричен бе президентът на ПЕС. Според него най-важното е да тръгне икономиката и се прави всичко необходимо в тази посока. Той подчерта, че всяко производство има много ежедневни проблеми със сигурността, безопасността на труда, заплащането. Според Станишев е важно да има диалог, когато има проблеми и да се търси решение. "В момента се стремим да променим много неща що се отнася до професионалното образование, защото много хора нямат достатъчно квалификации, за да намерят достатъчно добри места на пазара на труда", коментира Станишев. По негово мнение това ще бъде основен приоритет от тук нататък и в средното образование, а и квалификацията, която се получава в самите предприятия и преди постъпване на работа. Той припомни, че от май месец се стартира програмата за младежка заетост, която е извоювана от социалистите в Европа, за да се помогне на младите хора да имат по-сигурна работа и да имат самочувствие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай