Стойнев: Политиците от прехода се хранеха с вражди, загубихме ценно време

Стойнев: Политиците от прехода се хранеха с вражди, загубихме ценно време | StandartNews.com

Стара Загора. "Ако сме истински патриоти, трябва да помислим как да извадим страната от кризата, какви дългосрочни политики – не за мандат или два, да направим в енергетиката, индустриалната политика, здравеопазването, образованието. Трябва ни съгласие, защото в годините на прехода, политиците на прехода се хранеха с вражди и загубихме ценно време". Това каза по време на среща със светилата на българската историческа наука акад. Георги Марков и акад. Константин Косев, Драгомир Стойнев, зам.-председател на БСП и водач на листата на БСП Лява България в 27 МИР Стара Загора.


Според Стойнев още на шести октомври политиците трябва да си говорят, да търсят съгласие, а не конфронтация.

„Аз лично вярвам, че този диалог ще стане. Вярвам, че ще седнем на една маса и ще говорим за дългосрочни политики и ще има национално съгласие", заяви водачът на Старозагорската листа на социалистите.

Според него е трудно да няма тяснопартийни интереси, "но трябва да се научим да ги преодоляваме". Той даде красноречив пример как партийния егоизъм на всички лидери е довел дотам, че политическата криза е можела да попречи на крехкия икономически растеж постигнат при кабинета "Орешарски".

На среща с изявени творци и културни дейци от града на липите дойдоха и дипломатът и журналист-международник Иван Гайтанджиев и издателят Иван Гранитски. Те дискутираха проблемите на духовността, националната идентичност и културата като основни фактори за възраждане на нацията и за силна държава.

Стойнев определи като основен приоритет образованието.

„Ако погледнем назад в историята ще видим, че всички големи български индустриалци и предприемачи са били истински патриоти и образовани хора. Истинските лидери не се раждат само от политиката. Силните лидери в бизнеса, обществото, политиката, личностите със самочувствие, които защитават националния интерес се изграждат в образована среда. За съжаление изпеснахме няколко поколения млади българи, които не можаха да развият своя потенциал", заяви Стойнев.

„В Стара Загора съм дошъл, за да подкрепя един доказан професионалист като Драгомир Стойнев. Така както в Пазарджик подкрепих личността на генерал Стоян Тонев. Подкрепяме личности, а не партии. Защото на България са потребни личности, а не партийци в следващия парламент", заяви историкът акад. Георги Марков.

„В политиката особено важна е почтеността, а напоследък тя е остро дефицитна. Драгомир Стойнев е млад човек, но с досегашното си поведение и като народен представител, а и като министър доскоро остави впечатление за човек, на когото това качество не е чуждо", подчерта акад. Константин Косев.

По думите му досега властта е била трамплин за лично обогатяване, но в дадения случай при Драгомир Стойнев това не е така.

„България се нуждае от единение, но са малко, хората с качества, които могат да го достигнат", поясни журналистът – международник и дипломат Иван Гайтанджиев.

Той разказа за срещите на Стойнев в Египет и подчерта, че той е от политиците, които разбират добре предизвикателствата пред Европа, света и страната си.

„Външната ни политика трябва да е икономизирана", категоричен бе Гайтанджиев, нещо, което Драгомир Стойнев е започнал да прави като министър.

„Нуждаем се от политици, които най-накрая да изведат страната ни от позицията на резоньорството, да направят така, че държавата да е адекватна на новите предизвикателства. Хора прагматици, с модерно мислене", подчерта Иван Гайтанджиев.

„Една значителна група интелектуалци реши да подкрепи личности, а не партийци, независимо от цвета им. Хората, за които отечествените интереси стоят много по-високо от тясно корпоративните партийни интереси. За съжаление оказва се, че в България избирателите май не са узрели за мажоритарен вот и затова се налага чрез партиите да подкрепяме ярки фигури. За да сме сигурни, че влизащите в народното събрание ще стигнат до определен консенсус по няколко важни за нацията проблема. Сред тях са образованието, здравеопазването, земеделието и енергетиката, където не смятаме, че съществуват идеологически противоречия", коментира поетът и издател Иван Гранитски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай