Неправителствени организации на етническите турци срещу ББЦ

Неправителствени организации на етническите турци срещу ББЦ | StandartNews.com

Кърджали. Седем неправителствени организации на етническите турци в страната, сред които Дружество за турска култура и изкуство и Дружество на учителите по турски език в южна България – Кърджали, Дружество за турска култура „Зейбеклер" Момчилград, Сдружение за турска и българска култура – Пловдив, изразяват безпокойство от призивите и твърденията на лидера на България без цензура Николай Бареков да блокира граничните-контролно пропускателни пунктове и да не допусне автобуси на територията на нашата страна.

„Изразяваме своята дълбока загриженост и тревога от тези намерения и се противопоставяме на всеки акт, който провокира проявата на религиозна, етническа и расова омраза, дискриминация, насилствени действия и страх в обществото", се подчертава в разпространена декларация на организациите.

В документа се казва още "решително осъждаме всяка проява на расизъм, ксенофобия, антисемитизъм и нетърпимост към различията в Република България и изразяваме категоричното си убеждение, че страната ни в качеството си на член на ЕС е демократична държава с върховенство на закона и с гарантирани права и основни свободи на човека, включително в сферата на сътрудничество и диалог между хората с различна религиозна, етническа и културна идентичност". Чрез декларацията се призовават всички държавни органи, които са оправомощени да защитават гражданите от дискриминация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай