ГЕРБ с опит да състави правителство на малцинството

ГЕРБ с опит да състави правителство на малцинството | StandartNews.com

София. ГЕРБ ще направи опит да направи правителството на малцинството. Това стана ясно от пресконференция на ГЕРБ. От партията обявиха, че ще изпълнят ангажимента си към избирателите и ще съставят правителство.

"Съзнаваме, че това ще бъде правителство на малцинството. Категорично не обмисляме вариант на правителство без Бойко Борисов, обяви Румяна Бъчварова.

"Ще направим всички възможни усилия да се разберем по политическите въпроси с всички политически сили. Няма да отстъпим от своите основни политически позиции за управление на страната, каза Бъчварова. Ако не се случи това, отговорността ще се разпределя между останалите политически сили, подчерта Бъчварова", цитирана от БГНЕС.

От партията на Бойко Борисов очакват окончателните резултати, за да започнат необходимите преговори за съставяне на правителство. ГЕРБ ще търси максимална подкрепа до 120 депутати за правителство на малцинството, стана ясно от думите на Бъчварова. Опит с под 110 депутати ще е рискован, уточни тя.

От партията са имали планове да преговарят с Реформаторски блок, но след снощните изказвания на представителите на партията става ясно, че те имат условия. Тяхното предложение за нас е всъщност опит за възстановяване на задкулисието в държавата. Те ни предлагат трета кандидатура, което по същество е искане за възстановяване на модела на кабинета "Орешарски". Имаме ясна позиция по всяка една от необходимите политики, заяви Бъчварова. Готови сме да съставим кабинет на малцинството, очакваме политическа подкрепа, подчерта Бъчварова.

Никога в програмата на ГЕРБ не е съществувала точка за нова Конституция на България.

Партията няма да бяга от отговорността за сформиране на кабинет, но няма и да сформира кабинет на всяка цена, каза Томислав Дончев.

Всички преговори трябва да вървят публично и прозрачно, категоричен бе Дончев. "Като елемент от преговорите считам за безпринципно да се вкарват в условията предварителни заявки. В политиката е известно, че целите трябва да служат на хората, а хората също трябва да служат на целите. Имам предвид политиците", каза още той.

Живея с убеждението, че големият трябва да прави по-малко компромиси, по силата на това, че зад него стоят повече български граждани. Правейки компромиси, да не да се превърнем в един голям компромис. Компромисът не може да води до самоубийство. Правейки безпринципен компромис, това означава да предадем всички, продължи Дончев.

ГЕРБ може да седне на масата на преговорите с БСП, но няма да прави коалиция с тях и ДПС, стана ясно от думите на Цветан Цветанов.

„Подкрепата за ПП ГЕРБ е над 1,1 милиона гласоподаватели, което означава, че ние трябва да изпълним ангажимента си към тях и да не ги предадем. Ще водим разговори, за които ще бъдете информирани. Това, че ще водим разговори с всички партии, означава, че ще изпълним ангажимента си, за да реализираме управленската програма. Ако всяка една от парламентарно представените партии милее за България, смятам, че можем да получим парламентарна подкрепа по някои от тези секторни политики", заяви Цветанов. „Ще бъдем изключително ясни и няма да правим компромис с една-единствена цел – на всяка цена да участваме в управлението", добави той.

„Искаме да бъдем принципна партия и водейки преговори с останалите, няма да изневерим на своите избиратели, които са казали, че трябва да сформираме правителство без БСП и ДПС", каза от своя страна кметът на Община Стара Загора и областен координатор на ГЕРБ за Стара Загора Живко Тодоров.

„Ако на партия ГЕРБ й извиват ръцете, обмисляме вариант нови избори на Коледа. Не искаме да правим компромиси, за които не сме овластени от избирателите ни", обяви Димитър Николов.

„Не можем да говорим за окончателни резултати, защото още няма решение на ЦИК, с което ГЕРБ си запазва правото да направи официална пресконференция, когато бъдат обявени окончателните резултати и разберем кои депутати ще влязат в 43-то Народно събрание. Отчитаме, че от общо 31 многомандатни избирателни района ПП ГЕРБ печели в 26. В 5 печели ДПС, във всички останали ПП ГЕРБ е първа политическа сила, което й дава изключително добри резултати", добави Цветанов. „Благодаря на всички симпатизанти, членове, щабове, общински и областни структури, на всички дясномислещи граждани, дали гласа си за ГЕРБ", заяви още Цветанов.

„Областните градове, в които ГЕРБ има сериозно увеличаване на потенциала си и възможности, които би могла да развие през 2015 г., когато бъдат провеждани местните избори – от 27 областни града – 25 са на ПП ГЕРБ, две са на ДПС – Кърджали и Търговище. Сериозен е пробивът на ГЕРБ във Видин, Враца, Монтана, Хасково, Шумен и други", посочи Цветан Цветанов. По неговите думи ПП ГЕРБ увеличава подкрепата си от 2013 г.

Стандарт Нюз припомня, че Бойко Борисов не присъства на пресконференцията на партията. Той бе в централата на ГЕРБ, облечен в анцунг, поздрави представителите на медиите и изтъкна, че отива да рита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай