Димитър Делчев: Коалиция с ГЕРБ, но не на всяка цена

Димитър Делчев: Коалиция с ГЕРБ, но не на всяка цена | StandartNews.com

Докато нарушителите се измъкват, трагедии ще има, казва Димитър Делчев от Реформаторския блок

Юристът Димитър Делчев е водач на листата за Софийска област на Реформаторския блок. Завършил е в университета в Кеймбридж право на европейския съюз и английско право.

Магистър по право в юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Учредител и зам.- председател на „Движение България на гражданите", член на Изпълнителния съвет.

- Г-н Делчев, поредната трагедия разтърси България дни преди изборите. Какво е вашето обяснение за случилото се в Горни Лом?

- Това не е първият инцидент нито в тази фабрика, нито в наш завод за военни продукции. И миналата година имаше подобен инцидент в района на "Петолъчката", имаше и в София. Очевидно е - държавата липсва, когато става въпрос за контрол и превенция. Живеем в държава, в която всеки чука на глава и се надява дай Боже да не се случи. Надява се, и се моли на Господ да не стават такива инциденти. Вместо в държава, която изисква стриктно спазване на законите.
Контролът на заводите, които се занимават с военна продукция се осъществява много много неправилно. Смятам, че това се дължи на бездействие по отношение на корупцията. Докато има пороци в дейността на контролните органи, в България ще стават такива инциденти. А това не е само инцидент, това е огромна трагедия. Искам да изкажа искрени съболезнования на близките на загиналите.

- Налагат ли се нормативни промени, които да предотвратят подобни инциденти?

- Законите ги имаме, има и много подзаконови нормативни актове, които уреждат контрола и какви да са мерките на безопасност в такива заводи. В конкретния случай, трябва да се разбере дали всички работници в завода са били запознати с мерките за безопасност. На второ място, да знаем спазвани ли са стриктно. А това не е работа само на завода, а и на държавата. Като цяло, и ръководството на дадена фирма, и държавата трябва да извършват периодични проверки, за да разбира дали се спазват нормите. Това е основното. От там нататък е проблемът с корупцията, който всички ние усещаме. Идват контролни органи, проверяват, откриват нарушения. А после нарушителите по някакъв начин се оправят, актове няма. Това е голям порок на системата и е част от причините за големи трагедии.

- А тази в Горни Лом сложи край на кампанията. Имаше ли запомнящи се послания?

- Кампанията бе вяла, защото големи партии като- ГЕРБ, БСП, ДПС нямат какво да кажат на хората. В продължение на година те участваха в управлението. Но както се видя, нито БСП, нито ДПС бяха истинско управление, а се скриха зад експертното правителство на Пламен Орешарски. ГЕРБ пък не бяха истинска опозиция, защото не присъстваха в Народното събрание и не отстояваха своите тези и принципи. Затова няма сблъсък на идеи, няма нови формули за промени в България. Единственият участник в тези избори, който предлага решения на проблемите, с които сме заобиколени, е Реформаторският блок. Ние сме новото в следващия парламент, разликата с предишния, който бездействаше цяла година.

- Колко депутати си поставяте за цел да имате в Народното събрание?

- 121, оттам нататък всичко нагоре е подарък. Искаме да имаме достатъчно депутати, за да можем да влияем истински върху управлението. И да може РБ да започне да реализира реформите. А именно, съдебна реформа, от която отчаяно имаме нужда. Това се вижда и от станалото в Горни Лом. Ясно е, че съдебните и контролни органи просто не функционират. Реформа в образованието, реформа в бизнеса и, разбира се, трудната реформа в здравеопазването.

- Вероятно няма да може да осъществите сами тези реформи. ГЕРБ ли е единственият възможен партньор на РБ?

- Да, единственият възможен партньор на блока е партия в дясно. Това означава, че по програма, идеи, визия можем да си сътрудничим с ГЕРБ. Няма да си партнираме с ДПС, БСП, с псевдопатриотични партии като "Атака". Тяхната концепция за излизане от кризата е съвсем различна и сгрешена. Само, че няма да влезем в управление с ГЕРБ на всяка цена. ГЕРБ трябва да са готови да правят реформи, и то в тези сектори, които споменах. И трябва да изложат това на хартия. Така ние ще знаем, че нашите отношения ще са истински партньорски и за България.

- Не споменахте нищо за ББЦ.

- Не ги споменавам, защото не ги възприемам като реална партия, която се бори за доверието на хората. За мен партньорство с тях няма как да има.

- Склонни ли сте да приемете Бойко Борисов за премиер?

- Много рано е да говорим за бъдещия премиер, защото не се знае коя партия каква тежест ще има в бъдещия парламент. Съгласете се, че ако ние имаме по-малка тежест от ГЕРБ, трудно ще можем да диктуваме кой да е премиерът на страната. И обратно. Ако ГЕРБ са по-малки от нас, те не могат да ни диктуват премиера. Със сигурност ще искаме следващото управление, в което евентуално ще влезем да бъде много по-различно от предишното. За нас е важно разликата да не е само разлика на думи.

- Ако сте опозиция, ще влизате ли в парламента?

- Ако сме опозиция, това означава, че хората са ни назначили, за да защитаваме техните интереси. Съгласете се, че ако вие не ходите на работа, вашият работодател ще трябва да ви уволни. Да, ние ще ходим на работа и ще си изпълняване задълженията.

- Ще остане ли РБ единен и след вота?

- От гледна точка на отношенията в Блока за мен разпад не е възможен, особено ако успеем да постигнем целите, които сме си задали. Напрежение, разбира се, има, както във всяка една коалиция, когато се събират партньори, които до този момент са имали собствена идентичност. Нормално е да има различни мнения, напрежение има, но Реформаторският блок е проект, който е желан от хората, от десния избирател, и който има бъдеще.

- Има ли кандидати да се присъединят към вас?

- Кандидати много, но като приемаме нови партии трябва да обърнем внимание на това как ни съвпадат платформите, принципите и идеите. А в момент, когато остават месец, два до изборите няма как при присъединяване на нови партии да се гледат платформи и идеи. Тук винаги става въпрос за места в листи. Така че след изборите, когато сме спокойни и можем да си подредим къщичката, можем да мислим и за разширяване.

Реформаторският блок се бори България да се приближи към Западна Европа и да запази своята идентичност. Ние сме древен народ с традиции и аз като българин-патриот искам да запазим лицето си пред Европа. В същото време трябва да се стремим към ценностите и принципите, които налагат западните християнски общества. Надявам се чрез реформите, които ще проведе РБ, да направи така, че България да стане достоен, пълноправен член на Европа, чието мнение има значение. Затова нека хората да гласуват с бюлетина №7.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай