Спасяват бизнеса край морето

Парламентът няма да забрани строителството до брега

Спасяват бизнеса край морето | StandartNews.com

София. Депутатите вероятно ще променят текста в Закона за Черноморското крайбрежие, който трябваше да спре изграждането на всякакви сгради край морето с изключение на спортни съоръжения. Това стана ясно по време на гласуването на закона на първо четене.

Срещу промяната в нормативния акт, предложена от регионалното ведомство, се обявиха черноморските кметове, според които ако бъде приет текстът, общините край брега ще фалират. Спирането на всякакви инвестиции ще изпразни бюджетите на общините и ще изгони големите компании, обясниха градоначалниците. Според депутати абсолютната забрана за спиране на строежите в териториите, които не са урбанизирани, не е наложителна. И сегашните правила не позволяват презастрояване на брега, категорични са народните представители. Според сега действащия закон в 100-метровата зона А от брега е позволено да се вдигат сгради, високи до 7,5 метра, при плътност на застрояване 20%.

"Най-вероятно ще намерим баланс между интересите на собствениците на земи, на инвеститорите и на хората, които искат да посещават плажовете. Това, което е изградено, законно съществува на терена и е в съответствие с устройствените планове, няма да бъде премахвано", каза председателят на регионалната комисия в парламента Любен Татарски, който е от ГЕРБ. Вероятно промените ще бъдат направени между двете четения на закона. Плажовете да се отдават по-лесно на концесия, като процедурата се съкращава до 4-5 месеца, предвижда още новият закон. За да се осигури свободен достъп до плажа, ще бъдат бутани бараки и огради, обясни Татарски. Преместваемите обекти в морските курорти ще бъдат поставяни по схема, одобрена от главния архитект на общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай