Севастопол и Далечният Изток на новите рубли

По-малкият копюр отпечатан на памучна хартия, QR- код на лицевата страна

Севастопол и Далечният Изток на новите рубли | StandartNews.com

Нови банкноти рубли с номинал 200 и 2000 бяха пуснати в Русия. Те са максимално защитени от фалшификации, заяви при предстането на копюрите председателят на Руската банка Елвира Набиулина, цитирана от РИА Новости.
Вече е започнало тестването на истинските пари. А от декември банкнотите ще се разпространят в цяла Русия.
За последно Централната банка е пускала нови номинали през 2009 г. Тогава в обръщение се появи монета от 10 рубли.

За първи път за новите копюри се заговори през 2016 г. Както отбелязаха от Централната банка, техното пускане в обръщение ще опрости разплащанията сред руснаците.

От юни до октомври миналата година имаше конкурс за избора на символите за новите банкноти. За състезанието бяха предложени около 5 000 дизайна - забележителности от 1113 руски градове. Последният етап на конкурса включваше гласуване в цяла Русия, според резултатите на което бяха определени два победителя - символите на Севастопол и на Далечния Изток. Така бе решено на банкнотата от 200 рубли да се постави паметникът на потъналите кораби в Севастопол и Тавричевский, а на копюрите от 2000 рубли - моста на остров Руский и космодрума "Восточни".

Представителят на Централната банка Елвира Набиулина и шефът на "Гознака" Аркадий Трачук представиха миналата седмица дизайна на новите копюри и разказаха за техните особености.

Набиулина посочи, че

за защитата на копюрите се използвани най-съвременните елементи

При създаването на новите пари създателите им са наясно, че правят своите произведения във века на новите технологии, затова придадоха на копюрите съвременен дизайн и нови функции, обясни Набиулина. Освен това Руската централна банка е използвала по-здрави материали за банкнотата от 200 рубли. Те са отпечатани на памучна хартия с повишена плътност с полимерна регистрация. Това обезпечава по-дълго време за износване на копюрите, което удължава срока им на употреба.

Използването на новите пари ще бъде възможно и за хора с ограничени възможности. Изписаните на тях цифри са по-големи в сравнение с другите копюри от поредицата банкноти. Те са и по-релефни, така че да могат да се ползват и от хора с отслабнало зрение.

Друго нововъведение е QR- код на лицевата страна на всяка банкнота. Той съдържа отпратка към страница на Руската банка с подробна информация за защитата на копюра и художественото оформление, което може да не е последното изменение на дизайна на банкнотата.

В процеса на плановата модрнизация на копюрите, която по пронцип се провежда веднъж на пет-седем години, дизайнът може да бъде променен с цел по-добра защита на банкнотите. Шефът на "Гознака" Аркадий Тарчук предполага, че през 2018 г.

може на дневен ред да излезе необходимостта от модернизация на копюрите от 5000 рубли

които ще се изменят дори външно.

Сега се извърша подготовка на всички банкомати и платежни терминали за работа с новите копюри, което няма да отнеме много време. Появата в обръщение на новите банкноти от 200 и 2000 рубли постепенно ще доведе до намаляване на нуждата от копюри с други номинали.

Според Набиулина, въвеждането в употреба на новите банкноти няма да се отрази на ифлацията в страната.

Сега Руската централна банка обсъжда с "Гознак" пускането на пластмасови банкноти, но това няма да се случи в близко бъдеще, съобщи Набиулина. Защото такова нововъведение е скъпоструващо. Трябва да се изработи не само нов тип копюри, но и да се пренастрои цялата парична система за пластични пари. Освен това, както обясни Набиулина, нивото на защитеност при този вид пари е по-ниско в сравнение с хартиените номинали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай