Министър Седларски: „Аурубис България" генерира нова култура в българската икономика

Министър Седларски: „Аурубис България" генерира нова култура в българската икономика | StandartNews.com

„Аурубис България" е сред генераторите на една нова култура в българската икономика, която има не само социално-икономически измерения, но и създава съвкупност от икономически взаимосвързаности между българските и чуждестранните предприемачи. Това каза министърът на икономиката Теодор Седларски, който посети най-големия производител на мед и медни продукти в Югоизточна Европа.

„Адмирирам ръководството на „Аурубис" за превръщането на дружеството в един от най-добрите металургични заводи в цял свят. С дейността си доказвате, че бъдещата икономика е икономиката на иновациите", заяви той.

Специално внимание бе обърнато и на извършения през 2016 г. ремонт на техническото оборудване на „Аурубис България", когато компанията празнува и 150-годишнината от основаването си под мотото "150 години бъдеще". Министър Седларски се запозна и със социалната политика на компанията, която се реализира съвместно с общините Златица и Пирдоп, както и с ангажираността й към МБАЛ-Пирдоп. Липсата на добре развита шосейна и железопътна инфраструктура бе посочена от ръководството като спънка пред инвеститорите в региона. На срещата бе поставен и акцент върху процедура "Повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия" на ОП „Иновации и конкурентоспособност", свързана с възможността за по-конкретно тълкуване на ограничението по Регламент (ЕС) № 1301/2013 за финансиране на инвестиции за намаляване на емисиите на парникови газове.

Ръководството на Министерството на икономиката увери „Аурубис България", че са предприети всички необходими действия за изследване на казуса, като е поискано съдействие от Изпълнителната агенция по околна среда (АИОС) и Министерството на околната среда, с които са проведени срещи на експертно ниво. Подготвено е официално писмо до министъра на околна среда и водите, в чиито правомощия е да ръководи, координира и контролира разработването и провеждането на държавната политика в областта на опазването на околната среда. В същото време не трябва да бъде допускано неправилно тълкуване на Регламента, тъй като това би довело до финансови корекции, не само по Оперативната програма, но и за самите бенефициенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай