Държавата е силна, когато всички си плащат данъците

Държавата е силна, когато всички си плащат данъците | StandartNews.com

Бизнесът трябва да разбере, че само с високи заплати ще има добри работници и резултати

КРИБ ще продължи да разяснява колко полезно е увеличаването на доходите, казва проф. Николай Вълканов

Хотели и заводи крадат ток с помощта на служители от ЕРП-тата

Най-ниската цена не може да бъде единственият критерий в обществените поръчки

Смених енергоемките машини с нови и плащам до 20% по-малко електроенергия

Поредица от дискусии на тема "Бизнес на светло за по-добро бъдеще!" организираха в различни градове Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и КНСБ. Защо е важна борбата със сивата икономика и нетърпимостта към този проблем, попитахме проф. д-р Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на "Минстрой Холдинг" АД и на Надзорните съвети на "Горубсо Златоград" АД и "Горубсо Мадан" АД, член на Управителния съвет на КРИБ.

- Господин Вълканов, какви са измеренията на сивата икономика във вашия сектор - минната индустрия?
- В минната индустрия и по-специално в големите компании, които са в добива на полезни изкопаеми, няма сива икономика. Всички те са с изключително сериозно отношение и към бизнеса, и към работниците. Плащаме редовно заплати, осигуровки върху цяла заплата, данъци и концесионни такси. Специално в "Минстрой" много държим работниците да си получават редовно заплатите - на всяко 25-то число, а ако 25-и е в събота, те ги получават на 24-и. Но има нелегален добив на инертни и скално-облицовъчни материали, което е голям проблем. Когато пътувате по магистралите, се виждат доста кариери, където някой решава и започва да добива инертни материали. Също така има нелегален добив на въглища.

- Занижен контрол или законови празноти е причината за този нелегален добив?
- И двете. Някои от законодателните празноти вече са отстранени. Преди разрешения за добив можеха да дават общините, сега вече ги дава Министерството на енергетиката. А има и чисто криминален добив - без разрешение някой отива, слага багера и камиона и започва да копае инертни материали за строителството. Но пак казвам - големите компании са изцяло на светло и плащат всички свои данъци. Нашето разбиране в КРИБ и в Българската минно-геоложка камара е, че една държава е силна тогава, когато гражданите и фирмите си плащат данъците, защото те формират бюджета на държавата. И ако искаме да имаме добра медицина, добро образование, трябва да си плащаме данъците. Освен това важно за премахването на сивия бизнес и за развитието на икономиката въобще е заплащането. Ниското заплащане в определени сектори у нас води до там, че добрите специалисти напускат България. В "Минстрой", където работят над 2000 души, в последните 2 години съм открил над 500 нови работни места и знам какви огромни усилия са необходими, за да откриеш добри специалисти. Бизнесът трябва да разбере, че само ако плаща по-високи заплати, ще има добри работници и оттам добър ръст на производството. И точно това ще бъде новата инициатива на КРИБ и следващата тема за дискусии - какво трябва да бъде заплащането в страната с перспектива в годините. Причината определени отрасли като туризма и транспорта да изпитват проблем с кадрите са именно ниските заплати. Липсват над 4000 шофьори за международен транспорт, защото големите европейски компании откриха офиси в България и започнаха да назначават за техните клонове в Европа българи. Конкуренцията е огромна и трябва да плащаш добре, за да имаш добри работници.

- Да, но покрай преговорите с минималните осигурителни прагове част от работодателските организации са против тяхното увеличение, особено там, където не са водени преговори. Има съпротива и за вдигането на минималната заплата.
- В КРИБ и в Минно-геоложката камара говорим по тази тема. В края на краищата трябва да подкрепяме увеличението на осигурителните прагове, вместо да се противопоставяме непрекъснато. Ако днес при тази ситуация в България, с такива изключително ниски данъци, огромен финансов ресурс в банките, нисък лихвен процент вече на кредитите от 3-4-5%, евтина работна ръка, включително и с най-евтината електроенергия в Европа не можеш да правиш бизнес, по-добре да не се занимаваш с това и да не лъжеш хората, че им плащаш. Защото има много предприемачи, които се правят, че уж развиват бизнес, а вземат парите и си заминат. КРИБ ще продължи да разяснява сред бизнеса колко полезно е увеличаването на доходите в страната. Не вдигането на заплатите ще убие бизнеса им, а неплащането и задържането им на ниски нива. Защото днес границите на Европа са отворени и легално или нелегално 1 млн. българи работят в чужбина. Те отиват там заради по-високи доходи.

- На дискусията "Бизнес на светло за по-добро бъдеще!" беше посочено, че един от сериозните канали за генериране на сиви обороти у нас са обществените поръчки. Вие какво мислите за тях?
- Те винаги ще бъдат ябълка на раздора и винаги ще има различни мнения. Има обществени поръчки, където единствен критерий е най-ниската цена. Тогава обаче може се явят фирми, които дават много ниски цени, взимат аванси и не свършват работа. Ако критерият "цена" е на второ място, а на първо - възможностите на фирмата, тогава се стига до там, че фирмата с най-висока цена може да спечели даден проект и да ощети бюджета. Аз смятам, че най-ниската цена не може да бъде единственият критерий. С най-ниска цена не се постигат желаните резултати. Друг голям проблем е наложилата се практика една фирма участник в търговете да обжалва всички процедури. Това вече се е превърнало в професия. Например в търговете на Мини "Марица-изток", които имат огромна нужда от ремонти и доставка на резерви части, играе една фирма, която обжалва всички поръчки и спъва работата. Законът трябва да не дава такава възможност.

- А нагласените обществени поръчки - така, че да спечели точно определена фирма и после да върне част от парите на когото трябва?
- Аз лично не съм участвал никога в такива търгове. Основната дейност на "Минстрой" е добив на полезни изкопаеми и само под 2-3% от дейността ни е свързана с участие в обществени поръчки. Сигурно има такива случаи. Но в края на краищата най-важното е да се свърши качествена работа. Ако се прави участък от магистрала - то той да е качествен, а не да го ремонтираме месец по-късно. Контролът по изпълнението е по-важен отколкото средствата, дадени за обществени поръчки. И това трябва да намери място в законовата уредба - да се дава гаранция, че след 2, 3 или колкото е необходимо години, ако има некачествена работа, ще се носи пълна отговорност по възстановяването. Т.е. да има отговорност при изпълнението на обществените поръчки. Така ще се хабят по-малко средства, отколкото ако някъде изтекат средства. Пътуваме в Европа и виждаме как са построени пътищата им - вярно, по-скъпо, но качествено. А тук когато критерият е най-ниска цена, фирмите са принудени да слагат лоши материали и хем изтичат средства, хем не е качествено.

- Как като потребител гледате на завишения контрол по бензиностанциите, по търговските обекти?
- При всички случаи има резултат. Правителството се бори със сивия сектор - налагане на контрол и събиране на повече данъци. Тези усилия трябва да продължат колкото и да скачат определени групи бизнеси. Най-лошото е, че в България всички очакваме някой да ни даде нещо. Когато е лоша годината, селските стопани искат компенсации. Но ако си застраховат реколтата, при недобра година застрахователят ще плати обезщетение. Само че трябва знание как се прави бизнес. А колко фирми направиха мерки за енергоспестяване? Ето аз какво направих - в големите енергоемки предприятия в холдинга намалих потреблението на електроенергия с 10% т.г. и миналата година с още 10%. Как става това? Като сменяш енергоемките машини с нови. Тогава започваш да плащаш по-малко електроенергия, независимо че цената се вдига. Аз като член на КРИБ защитавам позицията, че винаги трябва да има разум и ние самите, като бизнесмени, трябва да проведем такива мероприятия, че да намалим потреблението на електроенергия. Разбира се, не трябва да расте цената за едните за сметка на другите. Трябва да има реформи в енергетиката и настояваме да се следва разработената от КРИБ пътна карта за тези реформи. Другият проблем е огромната кражба на електроенергия от бизнеса, не само от граждани.

- Как става възможно това?
- С участието и на служители от ЕРП. Това го има на много места. Кражбите на електроенергия са около 15-20%. Ние говорим за високите надбавки на зелената енергия, но никой не говори за тези кражби при електроенергията. И аз ще поставя този въпрос в КРИБ. Това се случва в хотели, заводи, предприятия - големи потребители, без никой да им търси сметка. Кражбата на електроенергия е по-тежка от всички останали надбавки.

- А приемате ли недоволството на немалка част от бизнеса, че завишеният контрол прeчи на нормалната стопанска дейност?
- На мен лично не ми пречи. Когато работиш по правилата и спазваш законите, контролът не пречи. Няма от какво да се притесняваш и спиш спокойно. Свободен човек е този, който спазва закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай