Зърното с 10% по-евтино

Зърното с 10% по-евтино | StandartNews.com

Добрата реколта в световен мащаб сваля цените

Цените на зърнените култури през тази година се очаква да бъдат с 5 до 10 на сто по-ниски в сравнение с миналата. Това каза изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов пред телевизия Bulgaria On Air.

Той очаква леко повишение след септември, когато започва активната търговия с хлебна пшеница и малко по-високи цени през зимата, но като цяло тенденцията надолу се вижда в световен мащаб, като причината е добрата реколта. "Стартовите цени тази година са по-ниски от миналогодишните, но това беше очаквано. Още през април и май се разбра, че новата реколта от пшеница ще бъде по-голяма в сравнение с минали години, което съвсем логично води до извода, че цените може би ще бъдат малко по-ниски заради свръхпредлагането", посочи Симов.

В световен мащаб данните са за произведени над 705 млн. тона пшеница, при 630-640 млн. тона в предишни години. В същото време запасите от предходни години достигат 200 млн. тона, като досега са били в диапазона 100-110 млн. тона. В България се очаква реколтата да е почти колкото миналата година - 4,5-5 млн. тона. При около 1,5 млн. тона вътрешно потребление плюс зърното за фураж, остават близо 3 млн. тона за износ, коментира Васил Симов. Традиционни пазари за българското зърно са Арабският свят и Северна Африка. В момента при организиран от Египет търг големите производителки са реализирали сделка за 244 долара на тон, като в САЩ цените са близки - 240 долара за тон, при 263 долара миналата година, посочи Симов. Той допълни, че при царевицата също се очертава добра реколта, което означава, че цената и при тази култура няма да е много по-висока, в сравнение с минали години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай