Студената пролет забавя развитието на овошките

Студената пролет забавя развитието на овошките | StandartNews.com

Сравнително хладната пролет и дъждовете бавят развитието на овошките, каза за "Стандарт" Слави Гигов, управител на "Еко агро".

Фирмата стопанисва и обработва десетки декари земеделски земи и развива зърнопроизводство, зеленчукопроизводство и овощарство. В градините си компанията има овощни насаждения от праскови, нектарини, круши, сливи, череши и ябълки. "Масово овошките се развиват със закъснение, като причината е основно в дъждовната и хладна пролет", каза Гигов. През последните седмици в някои от районите са паднали и слани, но овощарите са спасявали плодните дръвчета, като между редовете е палена слама, каза управителят на фирмата. Това е стара, но изпитана и работеща мярка, защото топлият пушек улавя водните капки в атмосферата и те не успяват да нанесат поражения на цветовете на дърветата, обясни Гигов. Засега прогнозата е за добра реколта от всички видове овошки. Добре се развиват и лозовите масиви.

"Надяваме се, времето да е благоприятно и да няма мана по лозите, както и пролетта да не е много дъждовна като миналата година, защото обилните дъждове и влага водят до редица заболявания по лозите и напукване на гроздето. Миналата година заради дъждовете прибрахме сравнително слаба реколта. Очакваме тази година добивът да е по-добър", каза Гигов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай