Лошото време обрече на глад пчелите

Лошото време обрече на глад пчелите | StandartNews.com

Очаква ни слаба реколта от мед

Дъждовете не позволиха да съберат нектар от рапицата и акацията

2016 година тръгна много лошо за пчеларите, промените във времето и големите температурни амплитуди влияят върху пчелните семейства. Това съобщи пред "Стандарт" доц. Пламен Петров, председател на Националната развъдна
асоциация по пчеларство.

Той посочи, че на места пчелните семейства са доста гладни, защото заради лошото време и честите валежи няма нектароотделяне. "Колкото пчелари са ми звънели от цялата страна, всички се оплакват за състоянието на пчелните им семейства. Тази година не очакваме кой знае каква реколта", каза доц. Петров.

По думите му, в Южна България рапицата цъфтяла и пчелите не са успели да съберат нищо от нея.

"Както и от акацията - не използваха почти нищо. Тези две паши са компрометирани. Оттук нататък остават липата и слънчогледът", обясни той. Според него лошото време няма да се отрази на качеството на меда, но количеството ще е по-малко.

"Хубаво ще е поне да съхранят и подготвят добре пчелните семейства за следващия сезон и да се надяват на по-добра 2017 г.", каза доц. Петров.

Според него няма да има драстичен скок в цената на меда, но заради лошото време и недобрата продуктивност на пчелните семейства все пак може да има известно поскъпване.

"Въпросът е дали след май времето ще се оправи и дали ще се нормализират условията, в които могат да работят пчелите. Трябва да е слънчево. Дъждовете деформират нектарниците, растенията не отделят нектар, което означава глад за пчелните семейства", коментира доц. Петров. Към момента килограм мед на дребно се продава за 8-10 лв., а на едро - по около 4 лв./ кг.

"Направили сме запитване и чакаме отговор, за да видим дали действително Европа е залята с мед от Латинска Америка, Китай и Украйна. България с нейните около 10 хил. тона мед трудно може да влияе на пазара. Европейската цена рефлектира върху родната. Ако медът е евтин в другите европейски страни, няма как и у нас да не е", казва доц. Петров. Той също е чувал за мед, внесен от Китай и Украйна у нас, но няма категорични доказателства за това. Иначе България изнася мед предимно за европейските страни и най-вече за Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай