Чужденци искат да изкупуват кестени в Брежани

Чужденци искат да изкупуват кестени в Брежани | StandartNews.com

Благоевград. По инициатива на кмета на община Симитли Апостол Апостолов и Сдружение „Хора и традиции" се организира работна среща - дискусия за опазване и развитие на кестеновите гори в община Симитли. Събитието ще е на 27 ноември в кметството в село Брежани. Целта да се направи диагностика на наличните кестенови култури, съхраняване, профилактика и опазване от болести,начини на залесяване с нови кестенови насаждения и култури – изисквания и технологии, отглеждане и развитие, икономическо значение на кестените и кестеновите насаждения. Ще се дискутира за предпоставките за производството на кестени, на кестеново брашно, консервиран и търговия, популяризиране на продукта. Ще се търсят перспективи за развитие на кулинарен, пешеходен и културен туризъм, за изполването на европейските фондове за финансиране. В срещата ще участват експерти от Югозападнодържавно предприятие, Национален парк „Пирин", РДГ – Благоевград, специалисти по проблемите на ядливите кестени, кметовете на селата в региона.

„Съхраняването на брежанския кестен и превръщането му в печеливш местен бизнес е нашата основна цел. Като добро начало е предоставянето на 50 дка общински гори на сдружение „Хора и традиции", които направиха много за популяризирането на това природно богатство. Но на всички: и на сдружението, и на собствениците на частни гори е необходима експертиза и съвременна технология за постигане на добри резултати", заяви кметът на община Смитли Апостол Апостолов.

Местните хора искат да се създадат нови кестенови насаждения, което неминуемо ще помогне за икономическото развитие на региона. Много мужди бизнесмени сап готови да купуват кестени и да ги продават зад граница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай